Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Budget en kosten in Sri Lanka – De kosten van A-Z

Altijd al willen weten wat het leven in Sri Lanka nu eigenlijk kost? In dit artikel delen wij ons budget en kosten in Sri Lanka om jou te helpen om een reisbudget samen te stellen. Om het artikel overzichtelijk te houden hebben we de kosten onderverdeeld in kosten voor vliegtickets, accommodatie, eten & drinken, activiteiten, transport en visa. 

Budget en kosten in Sri Lanka - reisbudget Sri Lanka - Kosten Sri Lanka - Budget Sri Lanka

Budget en kosten in Sri Lanka

Wat kosten vliegtickets naar Sri Lanka?

Afhankelijk van de reisperiode waarin je naar Sri Lanka af zult reizen, ben je gemiddeld genomen tussen de €500,00 en de €700,00 kwijt voor een retourticket tussen Amsterdam en Colombo. Er gaan rechtstreekse vluchten met de KLM. De meeste en goedkoopste opties hebben minimaal 1 tussenstop. Hierdoor doe je er minimaal 2 uur langer over, maar bespaar je wel snel honderden euro’s mee.

Wat kost een accommodatie in Sri Lanka?

De grootste kostenpost voor je reis door Sri Lanka zullen de accommodaties zijn. In Sri Lanka liggen de prijzen voor accommodaties ver uit elkaar. Zo betaal je voor een Guesthouse op het platteland van Dambulla of een unieke overnachting op het strand van Kalpitiya nog geen €20,00 per nacht voor 2 personen. Tegelijkertijd kost een resort met iets meer luxe, maar met een minder gunstige ligging je gerust meer dan €100,00 per nacht.

Wij gaven gemiddeld €25,00 uit voor onze overnachtingen. Voor dat geld slapen wij nagenoeg altijd in privé kamers met airco en eigen badkamer. In dit budget zijn de kosten voor unieke overnachtingen zoals op The Kingdom Ecolodge niet meegenomen.

Om je een beter beeld te geven hebben we hier onze favoriete hotels in Sri-Lanka op een rijtje gezet, zodat je eenvoudig een beeld krijgt van het prijsniveau. 

Wat zijn de kosten voor eten & drinken in Sri Lanka?

Denk je aan Sri Lanka dan denk je aan Rice & Curry. Maar ook Kottu Roti en verse vis zijn in overvloed te verkrijgen. Ons artikel over typisch Sri Lankaanse gerechten lees je hier.

Het is in Sri Lanka (bijna) goedkoper om elke dag een restaurant op te zoeken dan zelf te koken. Gemiddeld hebben wij €5,00 per persoon uitgegeven aan diners. Wij hebben hierbij de traditionele lokale keuken afgewisseld met Westers georiënteerde (duurdere) restaurants. Zo betaal je bij de lokale restaurants vaak niet meer dan €1,25 – €2,00 per persoon voor een Rice & Curry of Kottu, incl. een fles water en 2 drankjes. Terwijl je bij de Westers georiënteerde steden als Galle en Weligama al snel €5,00 – €7,50 per persoon betaalt. Houd hierbij ook rekening met uitschieters van €10,00 voor een heerlijke pizza met Italiaanse koffie of vers gevangen vis tussen de €10,00 en €20,00.

Bespaartip: Vraag aan de host van je accommodatie naar een goed restaurant waar de locals eten. Deze plekjes zijn vaak het leukst, maar zijn soms moeilijk vindbaar. Sfeer, airco of menukaarten kennen ze vaak niet maar het eten is bijna altijd HEERLIJK en goedkoop. Los van de smaak en de prijs is het ook ontzettend leuk om ook op deze manier nog wat meer van de echte lokale sfeer te proeven.

Supermarkt prijzen in Sri Lanka

Hieronder geven we je een beeld van wat boodschappen kosten in Sri Lanka.

In de lokale supermarkt is het niet mogelijk om alcoholische dranken te kopen. Hiervoor moet je naar een Wine-Store gaan. De prijs van een 0,5L blik Lions Beer ligt hier op ongeveer 180 ruppees (€0,90). De flessen zijn net duurder. In een restaurant betaal je gemiddeld tussen de 400 (€2,00) en 600 (€3,00) voor een biertje.

Wat zijn de kosten voor activiteiten & bezienswaardigheden in Sri Lanka?

Veel van de mooiste en meest indrukwekkende activiteiten zijn gratis in Sri Lanka. Zo kun je de mooiste hikes doen in de binnenlanden of op je handdoek genieten van de prachtige stranden, blauwe oceaan en palmbomen vol kokosnoten.

Sri Lanka is tevens een paradijs voor (beginnende) surfers. De golven zijn op veel plaatsen regelmatig, voorspelbaar en in combinatie met de zandbodem een ideale locatie om te leren surfen. Niet voor niets zijn de surfstranden dan ook een van de grootste trekpleisters van het eiland.

Surflessen & materiaalkosten

In grote surfplaatsen als Weligama en Arugam Bay is er veel aanbod en dus veel  concurrentie. Daardoor liggen de prijzen in deze plaatsen aanzienlijk lager dan in kleine surfplaatsen als Tangalle en Hiriketiya. In Weligama betaal je voor een les van 1,5 uur ongeveer €10,00 per persoon, inclusief materiaal. Een bord huren kost bij de meeste aanbieders tussen de €1,25 en €1,75 per uur.

In kleinere surfbestemmingen als Tangalle en Hiriketiya betaal je makkelijk het dubbele voor de lessen en het huren van een bord. Houd dus rekening met €20,00 per persoon voor een les van 1,5 uur en €2,50 per bord, per uur voor het huren van een surfbord.

Naast surfen kun je in Sri Lanka ook uitstekend uit de voeten als yoga liefhebber. De rust, ruimte, natuur en spiritualiteit vormen hier een perfecte uitvalsbasis voor. Door de vele Indiase invloeden kun je hier dan ook yoga in zijn puurste vorm beleven. De lessen worden veelal gegeven door Westerse reizigers die in India de opleiding hebben gevolgd. De prijs voor een yogales van ongeveer 1,5 uur ligt gemiddeld op €7,50.

Bespaartip: Boek jouw surf- en yogalessen los van elkaar. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een yoga en surf retreat te boeken in Sri Lanka. De kosten hiervan lopen al snel op naar €100,00 per dag voor 2 personen. Kijk of je de verschillende activiteiten los van elkaar kunt boeken. Door de surf- en yogalessen los van elkaar te boeken, kwamen wij in Weligama uit op een besparing van €35 per dag.

Toeristische attracties

Wij vonden de toeristische attracties in Sri Lanka verhoudingsgewijs aan de dure kant. Dit resulteerde er voor ons in dat wij diverse attracties hebben overgeslagen of naar alternatieve opties hebben gezocht.

Het beklimmen van de Lionsrock is een van de populairste attracties wat zo’n €30,00 per persoon kost. Wij vonden dit te veel van het goede, helemaal omdat de naast gelegen prachtige Pidurangala Rock zo’n €2,50 per persoon kost. Met als bonus het uitzicht op de beroemde Lions Rock.

Veel toeristen bezoeken de culturele driehoek die bestaat uit Dambulla en de oude koningssteden Polonnaruwa en Anuradhapura. De entree voor Polonnaruwa bedraagt ongeveer €25,00 per persoon en nog eens €1,50 om je tocht per fiets te kunnen maken (wat overigens wel heel fijn is!) Anuradhapura is met ongeveer €20,00 iets goedkoper.

In de culturele hoofdstad Kandy staat misschien wel de meest beroemde tempel van Sri Lanka, de ‘Sacred Tooth Temple’. Entree bedraagt €7,50 per persoon.

Bespaartip: Kies er voor om maar een van de oude koningssteden te bezoeken. Hoewel beide steden verschillend zijn krijg je snel het idee dat wanneer je er eentje hebt gezien, je de andere ook hebt gezien. In Anuradhapura is het mogelijk om losse tickets te kopen voor individuele tempels. Als jij niet de grootste cultuursnuiver bent kan het dus interessant zijn om enkele tempels te bezoeken.

Nationale parken

Sri Lanka staat bekend om zijn vele Nationale parken waar je o.a. olifanten, luipaarden en krokodillen kunt spotten. De prijzen verschillen uiteraard per park, en aanbieders kunnen je hierbij flink om de tuin leiden. Laat daarom goed op. Je betaalt namelijk voor een entreeticket, maar ook voor een 4×4 met gids. Informeer daarom altijd goed wat er bij de aangeboden prijs is inbegrepen. De verschillende parken ontlopen elkaar niet heel veel qua entree prijs. Ga uit van een gemiddelde prijs van €35,00 – €40,00 per persoon, inclusief 4×4 auto.

Bespaartip: Kijk of je de tour met meer personen kunt delen. Je betaalt een vaste prijs voor zowel de entree als voor de 4x4 auto waarmee je opgehaald wordt bij je resort. De prijs voor de 4x4 en gids blijft echter gelijk of je nu met 2 personen de safari boekt of met 6 personen. Voorbeeld: een safari in Udawalawe kost €62,50 per persoon (voor 2 personen). Lukt het jou om er 4 personen bij te vinden, dan daalt de prijs tot €37,50 per persoon.

Wat kost het transport in Sri Lanka?

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is een avontuur op zich en bovenal erg goedkoop. Onderstaande prijzen geven je een richtlijn.

Bespaartip: Bekijk ter plekke naar de mogelijkheden om gebruik te maken van apps als Uber en PickMe. De tarieven liggen al snel 30-40% lager.

Kosten visum Sri Lanka 2020

Een standaard double entry toeristenvisum voor 30 dagen kost 35 dollar. Wij hebben ons visum tussentijds verlengd met 60 dagen, dit kostte nog eens 49 dollar per persoon.

Er zijn verschillende visa mogelijkheden voor jouw verblijf in Sri Lanka. Zo mag je met het ene visum niet tussendoor naar het buitenland en met andere juist weer wel. Let daar goed op als jij van plan bent om vanaf Sri Lanka ook een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld de Malediven. Bekijk daarom de officiële website van de Sri Lankaanse overheid voor de actuele prijzen en informatie.

Conclusie: wat voor budget en kosten in Sri Lanka is realistisch?

Wij zijn in totaal zo’n 2 maanden in Sri Lanka geweest. Ons gemiddelde budget kwam daarbij uit op €58,00 per dag. Dit is een bedrag gebaseerd op 2 personen. Per persoon kost een dag in Sri Lanka voor ons dus €29,00. Dit bedrag is inclusief alle bovengenoemde kostenposten.

Is Sri Lanka jouw ultieme bestemming?

Vond je ons artikel over budget en kosten in Sri Lanka nuttig, leuk of bruikbaar? Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens jouw reis door Sri Lanka? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Ook voor lekker eten hoef je in Sri Lanka nooit ver te zoeken. Ontdek onze favoriete restaurants in Sri Lanka.

Pin dit artikel voor later

Budget en kosten sri lanka

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *