Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Wat kost een wereldreis? | Breakdown kosten wereldreis

In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Wat kost een wereldreis per jaar?” Een ingewikkelde vraag waar helaas niet in een zin antwoord op te geven is. Uiteraard zijn de daadwerkelijke kosten voor een wereldreis voor iedereen anders en zijn alle dooddoeners als ‘je kunt je wereldreis zo duur en goedkoop maken als je zelf wil’ waar. In deze breakdown voor de kosten wereldreis nemen we ook de voorbereiding, doorlopende kosten en een financiële buffer voor achteraf mee.  In dit artikel geen kort en bondig antwoord dus, maar wel realistisch en compleet.

Wat kost een wereldreis?

Voorbereidingskosten wereldreis

De kosten vooraf bestaan uit de vliegtickets, paspoort, vaccinaties, visa, internationaal rijbewijs, uitrusting, medische kosten, een EHBO cursus en optioneel het voorbereiden van een testament.

Vliegtickets

De kosten voor jouw vliegticket is sterk afhankelijk van jouw bestemming, de periode waarin je op reis gaat en tijdstip waarop je gaat boeken. Wanneer je flexibel bent in je reisperiode en in je (eerstvolgende) bestemming, loont het om te onderzoeken op welke steden er relatief goedkoop wordt gevlogen. Dit kun je gemakkelijk doen via Skyscanner.nl. Houd er rekening mee dat een enkele reis vaak een stuk duurder is dan een retourticket.
Hecht jij meer waarde aan een strakke planning en vind jij het prettig om alles vooraf vast te leggen? Onderzoek dan de mogelijkheden en kosten van een Round The World Ticket.

Bij het budgetteren van onze reizen werken wij vaak met een stelpost van €750,00. Voor dit bedrag kun je ook in het hoogseizoen een heel eind komen.

Paspoort

Mocht je nog geen paspoort hebben, dan kun je dit bij je Gemeente aanvragen. Dit kost je maximaal €78,23. De Gemeente bepaalt de exacte prijs.

Vaccinaties

De kosten voor de verschillende benodigde reisvaccinaties kunnen snel oplopen. Op de website van GGD reisvaccinaties is een overzichtelijk kostenoverzicht te vinden van de kosten voor reisvaccinaties in jouw GGD regiokantoor.

Voor onze reizen hebben wij de volgende reisvaccinaties gekregen:

De totale kosten hiervan, inclusief consulten, kwamen uit op > €300,00 per persoon.

Overige kosten waar je rekening mee moet houden:

Visa

Het Nederlandse paspoort behoort wereldwijd tot de sterkste reisdocumenten ter wereld blijkt uit onderzoek van de Internationale Passport Index 2019. Zo kun je op het moment van schrijven visum vrij naar 126 landen reizen en bij nog eens 44 landen ontvang je een visum bij aankomst. Ter vergelijking: inwoners uit Sri Lanka kunnen slechts naar 15 landen visum vrij reizen en bij 38 landen ontvangen ze een visum bij aankomst.

De kosten per visum verschillen sterk. Zo ben je voor een toeristenvisum naar China zo’n €126,95 kwijt, terwijl een toeristenvisum voor Thailand gratis is.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs koop je gemakkelijk en snel in een van de ANWB-winkels voor €18,95 of €24,95 per stuk. Informeer bij de ANWB-winkel welk type jij nodig hebt voor de landen die jij gaat bezoeken. Voor beiden heb je een pasfoto nodig. Het rijbewijs wordt direct voor je klaargemaakt.

Weet jij nog niet welke landen je precies wil gaan bezoeken? Dan heb je beide rijbewijzen nodig. De totale kosten voor het internationale rijbewijs komen dan uit op €43,90.

Uitrusting

Ga je voor de eerste keer op een wereldreis? Dan is het aanschaffen van je uitrusting waarschijnlijk de grootste kostenpost tijdens de voorbereidingsfase als het gaat om kosten wereldreis. Heb jij al nagedacht over een backpack, all-weather jas, wandelschoenen, harde schijf, camera, muskietennet, lakenzak, hoofdlamp, shamboobars (link) of spork? Allemaal items die wat ons betreft niet mogen ontbreken in jouw rugzak. De daadwerkelijke kosten voor je reisuitrusting zijn logischerwijze afhankelijk van de eisen die jij hier aan stelt.

Je kunt aan de hand van onze inpaklijsten kijken welke items al in jouw kast staan en welke nog ontbreken. Dit geeft een goed beeld van de kosten die je nog zal moeten maken om je reisuitrusting compleet te maken. 

Op basis van onze eigen uitgaven, diverse blogs en gesprekken met mede reizigers kun je als stelpost een bedrag van €1.500 – €2.000 per persoon budgetteren.

Medische kosten

Met Medische kosten bedoelen wij de kosten voor een bezoek aan de podoloog, fysiotherapeut, diëtist, opticien, etc. Wellicht heb je extra steunzolen nodig voor de tochten die je gaat maken of wil je een extra zonnebril op sterkte aanschaffen. Ook dit zijn extra kosten waar je tijdens de voorbereiding tegenaan kunt lopen. Afhankelijk van jouw zorgverzekering worden deze kosten (deels) vergoed.

EHBO cursus

Je weet nooit wat er kan gebeuren tijdens een wereldreis. Wil je graag goed voorbereid op reis, dan is een EHBO cursus ten zeerste aan te raden. Wij hebben de cursus EHBO voor volwassenen gevolgd via Livis. De kosten hiervoor bedragen €99,95 per persoon.

Testament

Iets waar je natuurlijk liever niet over wil nadenken in deze leuke fase van het voorbereiden is het opstellen van een testament. Maar wat als jij of je reisgenoot komt te overlijden tijdens de reis? Hoe is alles omtrent nalatenschap dan geregeld bij jou? Het kan verstandig zijn om goed na te denken over de mogelijkheden van een testament.

Er zijn in Nederland geen vaste tarieven voor het aanmaken van een testament. Dit bepaalt de notaris die jij uitkiest zelf. Zo kan het zijn dat de ene notaris €300,00 vraagt voor een wilsverklaring terwijl dit bij de ander wel €1.100,00 kan kosten. Informeer daarom altijd goed naar de mogelijkheden.

Doorlopende kosten wereldreis

Tijdens het maken van je begroting is het belangrijk om te weten wat je tijdens de reis aan kosten hebt die doorlopen. Heb jij er al over nagedacht wat je met je woning gaat doen? Ga je verhuren? Dan lukt het je misschien wel om break-even te spelen of zelfs een kleine winst te maken op de verhuur van je woning. Zit het tegen en lukt het je niet om je woning te verhuren, of wil je dit niet, houd dan rekening met een flinke kostenpost tijdens je reis.

Rekenvoorbeeld van doorlopende kosten wereldreis (6 maanden)

 • Gemiddelde hypotheeklasten (volgens CJIB): € 963,00 per maand
 • Verzekeringen (inboedel/ opstal/ aansprakelijkheid): € 40,00 per maand
 • Gemeenschappelijke belastingen: €60,00 per maand
 • Rioolrecht: €15,00 per maand
 • Waterzuiveringsheffing: €27,00 per maand
 • Abonnementen/ lidmaatschapskosten: €100,00 per maand.
 • Totaal voor 6 maanden: ruim €7.200 aan vaste lasten.

Tip: bekijk voor je op reis gaat welke (doorlopende) abonnementen jij hebt. Er zitten vast een aantal tussen die kunnen worden opgezegd.

Zorg- en reisverzekeringen

Houd er rekening mee dat je zorg- en reisverzekeringen moeten worden aangepast als je langer dan een paar weken op vakantie gaat. Ook een reis naar de Verenigde Staten zal voor extra kosten zorgen in de verzekering. Elke verzekeraar heeft hier haar eigen richtlijnen in. Daarnaast bestaan er een aantal verzekeraars die speciaal gericht zijn op wereldreizigers en backpackers. Bekijk en vergelijk de verschillende verzekeringen goed.

Wij zijn €190,- kwijt voor verzekeringen op reis per persoon. Dit is +/- €110,- voor de zorgverzekering in Nederland, die in ons geval verplicht doorloopt. En +/- €80,- voor aanvullende verzekeringen op reis.

Kosten wereldreis op je bestemming

Er zijn ontzettend veel factoren van invloed op de daadwerkelijke kosten van jouw wereldreis. Het valt of staat allemaal met jouw wensen op bestemming. Het is daarom moeilijk hier eenduidig antwoord op te geven. Hieronder geven wij je een aantal richtlijnen.

Naar welke landen wil je reizen?

Een reis waarbij de nadruk ligt op betrekkelijk dure landen zoals Australië, de Verenigde Staten of Japan kost je gemakkelijk €100,00 per dag per persoon. Terwijl je voor een reis door goedkopere landen zoals India, Laos en Bolivia al rond kunt komen van een dag budget tussen de €10,00 en €20,00 per persoon.

Wij houden tijdens onze wereldreis een gemiddelde aan van €50,00 per dag per persoon. Dit is inclusief tickets, uitstapjes, overnachtingen, overig vervoer, eten en drinken.

Wanneer ga je reizen?

De meeste landen kennen een hoog- en laagseizoen, vaak gebaseerd op het regenseizoen. Het omhelst in zo’n geval niet direct een heel land, maar slechts een gedeelte. In het hoogseizoen liggen de prijzen over het algemeen een stuk hoger. Let daarom goed op wanneer de verschillende seizoenen zijn. Laat je ook niet tegenhouden door een laagseizoen. Zo kan het zijn dat het in het laagseizoen heerlijk weer is, maar er slechts eens per dag een tropische bui valt. Door in deze periode te reizen kun je eenvoudig een hoop geld op accommodatie en tours uitsparen.

Wat voor activiteiten ga je ondernemen?

Naast accommodatie, eten en drinken en transport kunnen ook de kosten voor activiteiten snel oplopen. Het leuke hieraan is dat je dit zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wil. Wil je bijvoorbeeld je duikbrevet halen en het Great Barrier Reef ontdekken of heb jij altijd al gedroomd van een parachutesprong boven het Andesgebergte? Dan brengt dit andere kosten met zich mee dan wanneer jij op je gehuurde scooter het land gaat verkennen op zoek naar de mooiste stranden.

Tip: Is je budget beperkt, maar vind je het leuk om nieuwe plekken te ontdekken? Kijk eens naar goedkopere alternatieve opties van de beroemde activiteiten. Zo gaan er jaarlijks meer dan één miljoen reizigers naar de Machu Picchu in Peru, een tocht die je al snel een paar honderd euro kost. De onbekende ruïnes van Kuélap zijn misschien wel net zo indrukwekkend en kosten je nog geen €25,00 inclusief gids.

Tip 2: Maak een apart spaarpotje voor het realiseren van een aantal bucketlist items. Hoe zonde is het als je nu net moet besparen op die bungeejump sprong die je eigenlijk al jaren wilde doen, enkel omdat het ‘net boven budget’ ligt? Als jij hier op voorbereid bent kun je al je dromen waarmaken en toch je dag budget aanhouden. Maak gebruik van verjaardagen, kerst of andere bijzondere gelegenheden om je spaarpotje aan te vullen.

Ga je jouw wereldreis alleen of in gezelschap maken?

Volgens dit artikel van Kilroy kost een solo reis gemiddeld 50% meer ten opzichte van wat een reisstel per persoon kwijt is. De extra kosten zitten vooral in het niet kunnen delen van de kosten voor privé kamers en privé transport.

Wij komen op basis van onze reizen tot een gemiddelde van zo’n 10-20% hogere kosten voor een solo reiziger.

Tip: Kijk of je onderweg een reismaatje kunt vinden om de kosten mee te delen. Je kunt bijvoorbeeld via relevante Facebookgroepen een oproep plaatsen om andere reizigers te ontmoeten.

Zelf koken of uit eten?

De kosten voor eten en drinken verschillen enorm per gebied. Zo is het in veel Aziatische landen goedkoper om buiten de deur te eten dan om zelf te koken. In Thailand betaalden wij gemiddeld €2,50 voor een volledig diner waar we in de supermarkt bijna hetzelfde bedrag kwijt zijn voor 2 paprika’s.

De kosten voor uiteten gaan liggen in Argentinië een stuk hoger. Toen wij in 2017/2018 in Argentinië waren, kostte een zelf gekookte maaltijd zo’n €5,00 terwijl we in een goedkoop restaurant €10,00 – €15.00 betaalden.

De kosten per land zijn op diverse blogs online vaak wel te vinden.

Wat is jouw vervoer tussen de verschillende landen en steden?

Het is veelal een stuk goedkoper om je met het openbaar vervoer te verplaatsen dan met een vliegtuig. Natuurlijk is het flink afzien om 23 uur in een bus te zitten van Santiago naar San Pedro de Atacama. Maar dit busticket kost je €28,00 ten opzichte van een vliegticket van €70,00. Daarentegen kost het vliegen je maar 2 uur tijd.

Hetzelfde geldt wanneer je in Bolivia vanuit La Paz naar de Amazone (Rurrenabaque) wil verplaatsen. Per bus kost dit je zo’n €10,00 voor een (vaak letterlijke) dodemansrit van 15 uur. Het vliegtuig brengt je er voor zo’n €50-€80 in nog geen uur tijd.

Bekijk en vergelijk de verschillende opties dus goed en weeg af wat voor jou belangrijk is.

In welke accommodaties slaap jij?

Accommodaties kunnen een grote kostenpost zijn tijdens het reizen. Houd jij enorm van luxe en sfeer dan zullen je accommodaties over het algemeen een stuk duurder uitvallen dan wanneer je kiest voor de basis accommodaties of hostels waarin je een slaapzaal deelt. Ook slapen op een unieke plek zoals in een boomhut, op het strand of midden in de bergen kunnen extra geld kosten.

Wij houden tijdens onze wereldreis rekening met een gemiddelde van €35,- per nacht voor 2 personen.

Dagbudgetten per continent

Om inschatting te kunnen maken van de kosten wereldreis kun je het beste met een dagbudget per continent te rekenen. In dit budget zijn accommodatie, eten en drinken, transport en activiteiten opgenomen.

Vliegtickets tussen de continenten vallen hier buiten. Houd hier dus rekening mee tijdens het budgetteren.

De onderstaande cijfers zijn gebaseerd op informatie uit verschillende internationale reisblogs, fora, magazines en onze eigen reizen. Een erg fijne website om uit te lichten is deze van Budget Your Trip. Zij verzamelen gegevens van andere reizigers en maken daarin onderscheid tussen budget, comfort en een luxe reisstijl.

Om tot een gemiddeld dagbudget per continent te komen hebben wij de resultaten van de populairste reisbestemmingen per continent gebruikt. Dit zijn:

 • Oceanië: Australië, Nieuw Zeeland, Fiji
 • Midden Amerika: Mexico, Cuba, Guatemala, Costa Rica, Panama
 • Azië: Thailand, Vietnam, Maleisië, Indonesië, Jordanië, Myanmar, Singapore, Japan, India, Cambodja, Laos, Nepal, Sri Lanka, Filipijnen, Malediven
 • Afrika: Zuid Afrika, Marokko, Namibië, Botswana, Kenia, Madagaskar, Egypte, Tanzania
 • Zuid-Amerika: Brazilië, Colombia , Bolivia, Peru, Chili, Argentinië
 • Noord-Amerika: Noord Amerika, Canada
 • Europa: IJsland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, UK, Zweden, Noorwegen, Spanje , Italië, Griekenland, Turkije, Portugal, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië

Let op: de kosten in onderstaande tabel zijn afgestemd op een reisstijl die past bij wereldreizigers met een gelimiteerd budget. Reizigers die korter op reis gaan geven gemiddeld een stuk meer uit.

Toelichting: De budget reiziger slaapt veelal in slaapzalen, zoekt de goedkope plekken op om te eten en reist veelal met het openbaar vervoer. De ultieme budget backpacker kan dit prijsniveau nog veel verder naar beneden brengen. Het draait tenslotte allemaal om het maken van keuzes.

De comfort reiziger gaat voor meer luxe. Dit uit zich in sfeervolle accommodaties die vaak gelegen zijn op A locaties. De lokale keuken wordt afgewisseld met een heerlijke smoothiebowl of een ijskoffie.

De laatste categorie ‘gemiddeld’ is de middenweg tussen budget en comfort. Hier schalen wij onszelf in. Doordat wij lang op reis zijn is het belangrijk goed op de uitgaven te letten en draait het allemaal om het vinden van de juiste balans. In sommige gevallen is de locatie bepalend terwijl in andere gevallen de activiteit belangrijker is. In zo’n geval kiezen wij voor een lowbudget hostel.

De luxe categorie reizigers is in dit overzicht buiten beschouwing gelaten.

Kosten na je wereldreis

Wellicht ben jij van plan om tijdens je wereldreis huis en haard achter te laten. Vergeet dan niet om rekening te houden met de periode na afloop van je reis. Het is slim om deze kosten in je spaarplan mee te nemen. Kun je direct aan de slag bij terugkomst? Kun je direct je eigen woning weer in? Of kan het wel 3 maanden duren voordat je een baan hebt gevonden? Lopen de vaste lasten door? Allemaal zaken om over na te denken en waarbij het fijn kan zijn  een financiële buffer aan te leggen.

Aan de hand van de kosten die je hebt berekend bij ‘doorlopende kosten tijdens je reis’ kun je een inschatting maken van de kosten bij terugkomst.

Samengevat, dit kost een wereldreis

Om een goed beeld te krijgen van de daadwerkelijke kosten wereldreis volgt hier een voorbeeld van een wereldreis van 12 maanden. De bedragen zijn gebaseerd op de verschillende rekenvoorbeelden eerder in dit artikel. Hierin is de woning verhuurd en bedragen de doorlopende kosten enkel de zorg- en reisverzekering. 

We hanteren in dit voorbeeld de categorie ‘gemiddelde reiziger’ (€€).

Voorbeeld wereldreis 365 dagen

 • 180 dagen Azië: €7.875
 • 40 dagen Oceanië: €3.000
 • 50 dagen Zuid Amerika: €2.000
 • 30 dagen Noord Amerika: €2.175
 • 25 dagen Afrika: 1.060
 • 40 dagen Midden Amerika: €1.800
 • Buffer voor onvoorziene situaties á  +/- 10%: €2.000 p.p.

Totale kosten op reis categorie ‘gemiddeld’, inclusief 10% buffer: €20.000 p.p.

 • Totale kosten vooraf: €2.700 – €3.200 p.p
 • Totaal aan doorlopende kosten: €2.280 p.p

Totale kosten wereldreis 12 maanden, afgerond: €25.500 p.p.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *