Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Piemonte Italië | doen, wijn, hotels, routes | Mis niks!

Piemonte Italië | Piemonte, wat ons betreft de fijnste regio van Italië. Van prachtige glooiende, groene heuvels vol wijngaarden tot het lekkerste eten en drinken. Piemonte is namelijk dé slow food regio van Italië. Wij vergelijken het altijd een beetje met het ‘Friesland’ van Nederland, je bevindt je hier op het platteland. Een groot voordeel, want ondanks dat delen van Piemonte zeker op toerisme is gericht, vind je hier nog het authentieke Italië. In dit artikel nemen we je mee naar het Noordwesten van de Laars en geven we je volop tips.

Reisgids Piemonte Italië

Over Piemonte Italië

Zoals in de inleiding van dit artikel al vermeld: Piemonte is een regio in Italië (net als bijvoorbeeld Toscane en Puglia). Piemonte is gelegen in het Noordwesten van het land. De hoofdstad van de regio is Turijn en andere grotere provinciehoofdsteden zijn Asti, Allesandria en Cuneo. Deze hoofdsteden hebben tevens dezelfde namen als de provincies.

Waar ligt Piemonte, Italië?

De regio Piemonte grenst in het Zuiden aan de prachtige kustregio ‘Liguria’, in het uiterst Noordwesten aan ‘Valle d’Aosta’, in het Oosten aan ‘Lombardije’ en in het Zuidoosten aan ‘Emilia-Romagna’.

Wat ons betreft maakt de ligging Piemonte dan ook een van onze favoriete regio’s. Vanuit het centrum van Piemonte kun je in 1,5 uur in de bergen staan, maar ook met je handdoekje op het strand liggen. Naast een bezoek aan het hippe Turijn, zijn ook grote steden als Milaan, Bologna en Genua dichtbij en kun je een uitstapje maken naar een van de prachtige meren in het Noorden, waar Lago d’Orta in Piemonte onze favoriet is. Maar daarover later meer.

Waar staat Piemonte om bekend?

Piemonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’ en dat soort namen komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het unieke aan het Piemontese landschap is wat ons betreft dat je (helaas niet het hele jaar door, maar voornamelijk in de winter) op veel plekken zicht hebt op de besneeuwde bergtoppen van de Alpen.

Ook vanuit een stad als bijvoorbeeld Turijn heb je hier prachtig zicht op. De hoogste toppen liggen op 4618m en zijn onderdeel van het Monte Rosa gebergte.

Piemonte is een echte plattelands provincie en je vindt er dan ook veel landbouw. Een groot gedeelte van de economie in Italië komt voort uit de producten die in het Noorden worden geproduceerd en het is dan ook een van de rijkste provincies van het land. Overigens heeft dit ook te maken met een aantal grote werkgevers in de regio, waaronder Fiat. In Turijn kun je dan ook een bezoek brengen aan het Fiatmuseum, mocht je dat leuk vinden.

Waarschijnlijk heb je wel eens van de Barolo wijn gehoord. Uiteraard is dat zeker niet de enige bekende (en lekkere!) wijn uit Piemonte, er zijn er nog veel meer. Naast wijnbouw, staat Piemonte ook bekend om hazelnoten. Wist je bijvoorbeeld dat de ‘Ferrero’ fabriek (ja, die van Nutella) in Alba gevestigd is?

Een ander belangrijk product in de landbouw van Piemonte is rijst. Een derde van de gehele Europese productie wordt op de Po vlakte in Piemonte geproduceerd! Overigens worden er ook tal van andere groenten en fruit verbouwd.

Welke taal spreken ze in Piemonte?

Uiteraard wordt er in Piemonte gewoon Italiaans gesproken, maar kijk er niet gek van op als je een gesprek van de locals onderling niet kunt volgen. Veel van hen spreken ook nog ‘Piemontees’ met elkaar. Wat je ook kunt vergelijken met het ‘Fries’ in Nederland. Gelukkig voor de meeste toeristen, spreken steeds meer jonge mensen en mensen in de toeristische sector ook Engels.

Wijn en truffel op de UNESCO werelderfgoedlijst

Terug naar de wijn. Het grootste gedeelte van het toerisme in Piemonte is toch wel te danken aan de bekende (en met DOC(G) keurmerk) wijnen. De belangrijke gebieden, ‘Monferrato’, ‘Langhe’ en ‘Roero’ waar de mooiste wijnen worden geproduceerd, staan zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hier vind je niet alleen wijn, maar in de herfst ook truffel. Een bezoek aan Piemonte in het najaar is dus zeker aan te raden als je van het heerlijke eten, drinken en gezelligheid wil genieten.

Ook oogstfeesten voor de wijnen worden logischerwijs ook in het najaar gehouden. Daarnaast is er niets mooiers dan de prachtige geeloranje gekleurde wijnvelden, zover als je ogen reiken. De bekendste en belangrijkste druif in de regio is de Nebbiolo, waarvan dus de eerdergenoemde ‘Barolo’ wijn wordt gemaakt, maar ook de bekende ‘Barbaresco’. Meer over de Piemontese wijnen vind je verderop in dit artikel.

Leuke plaatsjes om te bezoeken, waar alles om wijn draait zijn o.a.: Monforte d’Alba, Neive, Barbaresco en Barolo. 

Middeleeuwse dorpjes in Piemonte

Maar, ook als je geen liefhebber bent van wijn is er genoeg te doen en te zien in Piemonte. Zo staat deze regio ook bekend om de prachtige, charmante, middeleeuwse dorpjes met prachtige kastelen en torens. Veel van deze dorpen liggen boven op een heuvel gelegen en bieden prachtig uitzicht over de – dat dan weer wel – wijngaarden.

Italië beschikt over een lijst met de mooiste dorpjes van het land, oftewel de ‘I borghi piu belli d’Italia’ en uiteraard zijn een aantal daarvan in Piemonte gevestigd. Verderop in dit artikel zullen we daar wat langer bij stil staan.

Fietsen en wandelen in Piemonte

De regio is een walhalla voor mensen die met de auto of camper een roadtrip willen maken. Er zijn tal van mooie routes te maken door dit gebied, waar de ‘Strada Romantica’ een hele bekende van is. Ook hier zullen we verderop in het artikel op terug komen. Uiteraard geven we je nog veel meer leuke roadtrip tips en routes!

Gelukkig kunnen ook mountainbikers en wandelaars hun hart ophalen. Zoals een wijnregio betaamd zijn er natuurlijk routes waarbij je het fietsen en wijn drinken kunt combineren, zoals de ‘bar to bar’ route. Ook hebben we een aantal wandeltips voor je, waaronder het wandelen naar verschillende uitkijkpunten bij de ‘Panchina Gigantes’ (Big Benches) die echt een ding zijn in Piemonte.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *