Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Dé truffel hoofdstad Italië: Alba | 5 tips voor jouw bezoek

Alba: dé truffel hoofdstad van Italië en naast Barolo misschien wel de meest bekende plek in Piemonte. Zeker in het najaar is dit een van de meest bezochte plaatsjes in de regio en dat heeft dan ook alles te maken met het witte goud. In dit artikel vertellen we je meer over onder andere ’s werelds grootste Truffel Fair, maar uiteraard geven we je nog veel meer Alba tips. Wat moet je gezien hebben, waar kun je het lekkerste eten en natuurlijk: de leukste plekjes om te overnachten. 

Truffel hoofdstad Italië | 5x tips Alba

Waar ligt Alba?

Alba ligt niet alleen midden in de streek de Langhe, het is tevens de hoofdstad van dit wijngebied dat zich dan weer in Piemonte bevindt. Hoe zit dat nu eigenlijk? Piemonte is een zogenaamde regio van Italië, zoals Toscane en Puglia ook regio’s zijn. In Piemonte heb je een heel bekende wijnstreek, die tevens bekroond is als UNESCO werelderfgoed: de LangheRoero en Monferrato die je wellicht bekend in de oren klinkt. Deze wijnstreek bestaat dan dus weer uit deze drie losse regio’s. Snap je het nog? Maakt ook niet heel veel uit, het komt erop neer dat dit dé perfecte regio is, als je op zoek bent naar ’s werelds beste wijnen én bijpassend eten natuurlijk. Want een ding is zeker hier: de slow food staat hier op nummer één.

Alba ligt op een steenworp afstand van ‘Neive’ en ‘Barbaresco’, die je wellicht bekend in de oren klinken en waar je zeker een bezoekje aan Alba mee kunt combineren. Barbaresco ken je wellicht van de bekende wijn, die dezelfde naam draagt. Deze wijn is een van de bekendste van Italië en beschikt over een zogenaamde ‘DOCG-status’. De DOCG-status is de hoogste die er is in Italië. De Barbaresco wijn is gemaakt van de ‘Nebbiolo druif’.

Maar Alba ligt in een gebied waar niet alleen de Nebbiolo druif groeit, ook de Barbera doet het hier erg goed. De ‘Barbera d’Alba’ en de ‘Barbare d’Alba superiore’ zijn dan ook zeer populaire wijnen in deze streek en absoluut de moeite van het proeven waard. De Barbera d’Alba wijnen hebben een zogenaamde ‘DOC status’, wat de een na hoogste notering heeft.

Maar naast truffel en wijn staat het gebied rondom Alba ook bekend om de hazelnoten. Het barst er van de hazelaars en alleen de beste worden gebruikt voor een wellicht wel bekend chocolaatje: de Ferrerro Rocher. Het merk Ferrero is opgericht door een Piemontese familie en is inmiddels wereldwijd uitgegroeid tot wellicht wel de bekendste fabriek, want dit is de fabriek waar ‘Nutella’ gemaakt wordt. Loop je in Alba dan komen de bijzondere cacao geuren je ook al snel tegemoet.

Los van het ‘fabriekswerk’ worden de echt goede hazelnoten hier vooral gebruikt voor de lokale lekkernijen zoals de ‘baci di dama’, dat ‘kus van een vrouw’ betekent. Heerlijke koekjes met een vulling van hazelnoot chocolade creme. Zeker de moeite waard om daar  naar op zoek te gaan. Of gewoon losse (geroosterde) hazelnoten proefen? Alba is the place to be.

Omdat Alba op de grens ligt van de Langhe en Roero kun je eigenlijk niet anders dan deze omgeving verder verkennen als je een bezoek brengt aan deze stad. In dit artikel zullen we je dus ook wat tips geven voor mooie routes om de omgeving te verkennen. Dit kan zowel met de fiets, als wandelend of met de auto.

Alba: truffelhoofdstad van Italië

Alba heeft niet voor niets vanuit UNESCO de titel ‘stad van de gastronomie’ gekregen. De truffel is in deze omgeving veelal te vinden én natuurlijk te proeven! Je kunt het witte goud dan ook wel het summum van de slowfood noemen. De zwarte truffel blijft altijd een ondergeschoven kindje ten opzichte van de witte truffel. Het draait immers om de minder voorkomende witte lekkernij en daar zit dan ook het grote geld.

Sta er dan niet gek van te kijken als je meer dan een paar euro betaalt per gram. Zeker in dit seizoen (2022) is de truffel erg prijzig. Je kunt rekenen op een prijs van €6,- per gram. De zomers waren heet en er is weinig regen gevallen, wat ervoor zorgt dat de truffel maar weinig groeit. Let dus goed op waar je de truffel koopt of in welk restaurant je het bestelt bij jouw gerecht. De truffel kan ook zomaar uit landen als Hongarije vandaan komen. Het kan geen kwaad om dit bij de locals goed na te vragen.

Het belangrijkste evenement in deze stad op dit gebied is het wereldwijde: Fiera Internazionale del tartufo bianco d’Alba’, dat plaats vindt tussen 7 oktober en 3 december in 2023. 

5 Alba tips: zien en doen in Alba

Dan is het nu tijd om onze Alba tips en tricks met je te delen!

1. Wandel door het oude centrum

Ook Alba heeft een mooi, oud en kleurrijk centrum waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Toch doet het anders aan dan de meeste dropjes in Piemonte, omdat het toch wel een van de grotere steden is in de regio. Je vindt hier dus ook zeker de wat meer moderne winkels.

Desalniettemin is er genoeg moois te zien, zoals bijvoorbeeld de ‘Cattedrale di San Lorenzo’. Een prachtige, grote en oude kathedraal die in het centrum niet te missen is. Je kunt hier binnen een bezoek aan brengen.

  • Openingstijden: ma – vr 08.00 – 19.00
    & za + zo 08.00 – 21.30 uur

Ook de ‘Chiesa della Maddalena’ is een bekend kerk waar je even langs zou moeten lopen. Op het eerste gezicht is het van buiten misschien niet de allermooiste kerk die je gezien hebt, maar het heeft wel een bijzonder uitstraling. Van binnen is het echter prachtig om te zien. Vergeet vooral niet omhoog te kijken!

  • Openingstijden: ma – zo 09.00 – 19.00

Het plein waaraan de ‘Cattedrale di San Lorenzo’ zich bevindt is het Piazza Risorgimento, wat ook wel het grote plein van Alba is. Hieromheen bevinden zich restaurantjes en kun je heerlijk op het terras zitten en genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Ook als er festiviteiten in de stad plaats vinden zal het hier erg druk zijn. Op zaterdagen vindt hier de markt plaats. Sla vanaf hier her en der wat straatjes in en je zult de sfeer van de stad letterlijk kunnen proeven.

2. Bezoek Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba

Goed, het is wel duidelijk dat het in Alba draait om de truffel. En als je dan in het najaar een bezoek brengt aan deze stad, is het toch echt wel de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit mega festijn: Fiera Internazionale del Tartufo Bianca d’Alba. Wij zijn er in een weekend in oktober 2022 geweest en we hebben onze ogen uitgekeken.

Uiteraard vind je hier heel veel truffel. Er zijn een aantal speciale plekken waar je de losse ‘klompjes’ witte goud kunt kopen. Alles wordt zorgvuldig afgewogen, er wordt geroken, geproefd… je kunt jouw gekochte stukje truffel zelfs laten keuren door een heuse jury.  Je vindt ze veelal onder glaasjes, zodat ze goed beschermd worden en ze worden vaak verkocht door de ‘truffel hunters’ zelf.

Naast dat je de losse truffel kunt kopen, kun je ook allerlei heerlijke producten (al dan niet met truffel) proeven. Denk aan de lekkerste lokale kazen en salami, maar ook hazelnoten en koekjes. De langste rij stond er misschien nog wel voor de chips met truffel smaak, wellicht ook omdat dat een van de goedkoopste producten was op de fair ;-). Het proeven is uiteraard geheel gratis en alleen dat is al een leuke belevenis.

Je kunt ervoor kiezen om een los ticket te kopen, waar je puur en alleen mee naar binnen kunt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een ticket inclusief ‘glas’ te kopen, waarmee je ook een aantal van de lekkerste wijnen kunt proeven. Wij kozen voor de eerste optie, omdat we er in de ochtend waren. Maar eerlijk is eerlijk, na een aantal lekkere dingetjes geproefd te hebben bij de vele verschillende standjes, lokte dat glaasje wijn wel hoor ;-).

Het evenement vindt in 2023 plaats van 7 oktober tot 3 december. Je kunt dan elk weekend (za, zo, ma) een bezoek brengen. Kosten waren in 2022: €5,65 voor een regulier ticket per persoon en €15,82 voor een ticket waarmee je ook de wijn kunt proeven. Uiteraard zijn er extra’s te boeken zoals een ‘cooking show’ en een ‘pasta atelier’. Meer informatie daarover vind je op de officiële website.

Mocht je het leuk vinden om hier naartoe te gaan onder leiding van een gids en daarnaast een rondleiding door de stad te krijgen? Dan kun je deze activiteit boeken bij onze partner Get Your Guide. Boek je via deze link, dan kost het jou niks extra’s, maar krijgen wij hier een percentage van. Zo kunnen wij deze artikelen gratis blijven schrijven. Ook is het mogelijk om via Get Your Guide een truffeljacht te boeken. Hier ga je samen met de hunter én de truffel hond op pad om te zoeken.

3. Verken de prachtige omgeving wandelend of met de fiets

Het leuke is dat in deze regio ook veel wandel- en fietsroutes te vinden zijn. Wat er is er nu leuker dan de prachtige wijnvelden met historische dorpjes vol kastelen en kerktorens, te ontdekken door zelf lekker in de natuur te zijn?

Een mooie fietsroute die wij van de website van ‘Borghi di piu belle d’Italia’ hebben gehaald is de volgende. Let op, het betreft 85 a 90 km, dus wellicht niet voor iedereen is deze hele ronde haalbaar in een dag. Je vindt de route in Google Maps hier.

Je start in Alba, vanaf waar je naar La Morra (513m) reist, dat een van de mooiste plekken is in Piemonte en tevens een heel leuk dorpje is. Vanuit daar ga je door naar Barolo. Vanuit Barolo ga je een stuk over de provinciale weg naar Monforte d’Alba om vanuit daar naar Dogliani te gaan. De route vervolgt zich door de wijngaarden van Serralunga en na een paar km kom je dan uit in Castiglione Falletto. Vanuit daar is Grinzane Cavour een mooie volgende stop. Hier vind je een wijnwinkel in een kerk. Vanuit daar kom je weer terug in Barbaresco en Neive.

Er zijn nog meer fietsroutes in de omgeving, waar de ‘Bar to bar’ wellicht de bekendste van is. Deze route is in z’n geheel nog langer, maar je kunt deze ook inkorten of in delen fietsen natuurlijk. Meer over deze route vind je op de website.

Op de website van Komoot vind je een aantal mooie wandelroutes. Een die we zelf leuk zouden vinden is degene waarbij je ook een bezoek aan ‘Barbaresco’ en ‘Neive’ kunt combineren. De dorpjes liggen zo dichtbij elkaar, dat het goed te combineren is. Overigens liggen de dorpjes wel wat verder van Alba af, dus de wandeling is pittig: zo’n 20-25 km. Trek hier dus wel een dag voor uit. De route vind je op deze website.  

Een prachtige autoroute in deze omgeving is de ‘Strada Romantica delle Langhe e del Roero’. Deze route heeft 11 plekken waar je kunt stoppen. De route start in ‘Vezza d’Alba’ dat op een kwartier rijden afstand van Alba gelegen is. De route eindigt in Camerana, dat op een uur rijden van Alba gelegen is. De route zelf is +/- 100 km. Maar vanwege de vele stops is het leuk om hier een dagje voor uit te trekken. We hebben de route voor je in Google Maps gezet. Let op: de laatste stop ‘Camerana’ staat hier helaas niet op, omdat er niet meer plaatsen toegevoegd konden worden. Die moet je er dus zelf nog even aan toevoegen.

Meer over de dorpjes in de route en de route zelf vind je op de website van ‘Dit is Italië.’

Uiteraard bevinden zich ook in de buurt van Alba een aantal ‘Panchina Gigantes’. Deze grote banken zijn over heel Piemonte verspreid en staan vaak op de mooiste plekken. Dit zijn echt leuke plekken om even te stoppen, te genieten van uitzicht en wellicht ook wel even te picknicken. Je vindt ze gemakkelijk op Google Maps door te zoeken op ‘Panchina Gigante’ of ‘Big Bench’.

4. Verken Alba ondergronds

Wat ook bijzonder is aan Alba, is dat het nog een ondergrondse wereld heeft. Wij hebben dit zelf helaas (nog) niet gezien, maar het schijnt heel indrukwekkend te zijn om hier de overblijfselen van de oude stad te kunnen bekijken. Onder leiding van een gids/archeoloog kun je dit bezoeken en hij of zij kan je dan meer vertellen over de opgravingen, waaronder een oude tempel en een Romeins theater. Meer hierover vind je op deze website.

5. Proef de smaken van Alba

Goed, na al deze informatie over wijnen, truffels en hazelnoten wil je natuurlijk zelf wel eens wat gaan proeven, toch? Wij deden dat bij Osteria dell’arco. Samen met onze Italiaanse vriend Matteo genoten we daar van een heerlijke lunch, inclusief de wijn ‘Ruche’ die voor ons onbekend was, maar absoluut de moeite waard. Sluit af met een espresso en een grappa en je bent weer helemaal in de Italiaanse sferen.

Osteria dell’arco is een traditioneel Piemontees restaurant en we kunnen je vertellen: dat wil je toch wel hoor als je hier bent. Alleen dan geniet je van de typische gerechten. Denk hierbij voor de ‘antipasti’ aan carne cruda (de Italiaanse ‘steak tartaar’), vitello tonnato en insalata russa piemontese. De carne cruda is zeker in de tijd van de truffel een goede keuze, want de truffel maakt dit gerecht af. Althans, dat heb ik mij laten vertellen want ik (Lisa) eet zelf geen vlees.

Als ‘primi piatti’ zie je in deze regio de ‘Tajarin’ veel. Dit is een lintpasta (zoals spaghetti, maar dan dunner) en gemaakt van eierdeeg. Veelal wordt het geserveerd ‘al ragu’ (met rundvlees). Natuurlijk vind je hier in het najaar ook de pasta’s met ‘funghi’. Ook absoluut een aanrader.

De hoofdgerechten, oftewel ‘secondi piatti’ (het is ook ok om het bij een pastaatje te houden overigens) zijn in Piemonte toch vaak wel vleesgerechten. Dit is dan ook de reden dat ik hier niet heel erg over mee kan praten. Ik zou zeggen: laat je verrassen en probeer het zelf ;-).

Uiteraard kun je nog afsluiten met een ‘selezione di formaggi’, waarbij je alleen de beste kazen uit Piemonte kunt proeven. Tja, ik zeg doen! Ben je meer van de zoetigheid, dan zijn er uiteraard ook andere ‘dolci’ waar je uit kunt kiezen zoals de klassieke Tiramisu. Maar wat ons betreft is dit ook de kans om iets met hazelnoten uit te proberen.

Er zijn talloze traditionele Piemontese bakkertjes te vinden in Alba. Een van de bekendere is ‘il Forno’ waar je absoluut ook de ‘baci di dama’ kunt vinden. Laat je ons weten hoe het was?

Lijkt het je leuk om een wijntour onder leiding van een professionele sommelier te doen? Dan biedt Get Your Guide een optie waarbij je kunt genieten van 4 heerlijke wijnen.  Boek je via deze link, dan kost het jou niks extra’s, maar krijgen wij hier een percentage van. Zo kunnen wij deze artikelen gratis blijven schrijven.

Beste hotels in Alba

Een belangrijk onderdeel van het plezier in Alba is toch wel de juiste accommodatie. De regio staat namelijk bekend om de schitterende wijngaarden, je wil dan ook een locatie met een mooi uitzicht. Maar wel op loopafstand van het dorp.

Wij gingen op zoek en delen onze favoriete accommodaties met jou

Vincafe

Luxe en comfortabele kamer, incl balkon met uitzicht op het centrum van Alba. Dit is inclusief ontbijt. 

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Cascina Baràc

Prachtige B&B midden in de wijnvelden rondom Alba, op 5 km afstand van het centrum. Inclusief ontbijt. 

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Angolo Divino

Goed verzorgde homestay op gezellige locatie, op zo’n 400 meter van het centrum. Exclusief ontbijt.

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Accommodatie in Alba boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties voor jouw rondreis door Piemonte, Italië. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk alle opties in Alba.

Wordt Alba jouw volgende bestemming in Piemonte?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je bezoek aan Alba? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @Reisstel.nl

Pin dit artikel voor later

Tips Alba pinterest pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *