Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Sparen voor een wereldreis in 7 stappen – ultiem stappenplan

Zwem jij net als wij niet in het geld? Dan is sparen voor een wereldreis misschien wel de belangrijkste stap in de voorbereiding op jouw wereldreis. Wij geloven er heilig in dat sparen alles te maken heeft met het stellen van prioriteiten en het hebben van de juiste mindset. Hoe graag wil jij je droom realiseren? Die wereldreis écht maken? Ben je bereid om daar dingen voor te laten?  In dit artikel lees je meer over de mindset die nodig is om te sparen voor een wereldreis. Ook delen we verschillende spaartips en tools die je kunnen helpen je doel te bereiken.

Sparen voor een wereldreis

Sparen en besparen

Om geld te kunnen sparen voor een wereldreis moet er meer geld binnenkomen dan dat er uitgaat. Het zou te makkelijk zijn om te schrijven ’zorg voor extra inkomen’. Natuurlijk levert het snel meer geld op door ook in de avonduren en weekenden te gaan werken. Maar helaas is dit voor de meeste mensen niet weggelegd of is het niet wenselijk. Want is het niet minstens net zo belangrijk om in het dagelijks leven tijd te hebben om te genieten? Bewaar het genieten niet alleen voor de momenten dat je op vakantie of op reis bent. Sterker nog, levenskwaliteit in je alledaagse leven is misschien nog wel belangrijker, aangezien ook jij waarschijnlijk vaker thuis bent dan op reis.

Daarom helpen wij je graag op weg een kleine aanpassing in je mindset te creëren. Zo spaar je voor je wereldreis, maar blijf je ook van het dagelijkse leven genieten.

Stap 1: juiste mindset

De eerste stap heb je al genomen: je hebt besloten dat je een wereldreis wil maken. Maar, hoe graag wil je die reis echt maken? Ben je bereid om hier dingen voor te laten? Begrijp ons niet verkeerd, er is geen goed of fout op dit gebied. Misschien zijn er wel honderd dingen die je graag wil doen en is die reis er daar slechts eentje van. Of wil je wel heel graag, maar is die wekelijkse avond op de sportclub waar je net een paar biertjes te veel drinkt net zo belangrijk? Ga er voor, geen probleem, geniet ervan! Nogmaals, het gaat puur om je mindset en het stellen van prioriteiten. Door jouw wereldreis echt op 1 te zetten, zul je ervaren dat het makkelijk wordt bepaalde keuzes te maken. 

Hoe graag wil jij die wereldreis maken? Ben je er van overtuigd? Spreek dit vanaf nu dan ook uit. "Ik ga op wereldreis" in plaats van "Ik wil op wereldreis".

Stap 2: registreer al je uitgaven

Start je laptop op en login in je bankzaken of via de mobiel bankieren app. Bekijk en registreer alle kosten die je in het afgelopen jaar hebt gemaakt. Vergeet hierbij ook niet om alle contante uitgaven te noteren. Kopjes koffie op het terras, broodjes bij de bakker, donaties aan goede doelen, etc. Dit is de enige manier om volledig inzichtelijk te krijgen hoeveel je per maand te besteden hebt en hoeveel je maandelijks kunt (be)sparen. Als je iets verder uitzoomt is het effect nog veel groter, bekijk eens hoeveel je per jaar kunt (be)sparen voor een wereldreis.

Om je te helpen hebben wij hiervoor een huishoudboekje gemaakt die je via onderstaande knop eenvoudig kunt downloaden. We hebben geprobeerd dit zo compleet mogelijk te maken. Vul alle velden in en de oranje kolommen met totalen worden automatisch berekend. Rechtsonder zie je vervolgens de uitkomst. Hoe veel spaar jij op dit moment? Schrijf dit bedrag voor jezelf op.

Voor ons was dit het moment waarop het sparen écht werd. Het moment dat je zwart op wit ziet staan hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan (on)nodige zaken.

Stap 3: Op zoek naar de juiste balans tussen sparen en genieten

Zoals al eerder gezegd is het natuurlijk belangrijk om ook in het dagelijkse leven te blijven genieten. Voor ons betekende dit wederom prioriteiten stellen. Vraag jezelf dus af: waar word ik echt gelukkig van? Wat zou best wat minder kunnen?

Voor ons zijn familie en vrienden ontzettend belangrijk en wij brengen dan ook graag tijd met hen door. Dit betekende dat wij regelmatig in een restaurant, kroeg of op het terras te vinden waren. In de aanloop naar onze reis hebben wij er voor gekozen om vaker bij iemand thuis te gaan eten of borrelen. Net zo gezellig en je bespaart er een hoop geld mee. Bespreek je dromen vooral met je vrienden en familie. Dit zorgt voor begrip en maakt het bereiken van jouw doelen veel makkelijker.

Stap 4: bespaartips 2021, schrappen onnodige uitgaven

Ga alle onderdelen van het huishoudboekje af. Begin met het schrappen van de voor jou onnodige uitgaven. Met onnodig bedoelen we de uitgaven voor zaken waar je (on)bewust geen gebruik van maakt.

Bij ons resulteerde dit onder andere in het schrappen van 3 tijdschrift abonnementen, 1 sportschoolabonnement, de NS voordeelkaart, dubbele verzekeringen die konden worden opgezegd en ongebruikte domeinnamen die niet meer verlengd hoefden te worden.

Ook zijn de motor en scooter die we slechts incidenteel gebruikten na jaren in de verkoop gegaan. Naast dat het scheelt in de verzekeringen, wegenbelasting en onderhoudskosten ruimt het ook nog eens lekker op.

Stap 5: bespaartips 2021, kijk kritisch naar je abonnementen.

Elk jaar word je geconfronteerd met reclames om over te stappen van energieleverancier of zorgverzekeraar. Soms om moe van te worden. Maar hoe vervelend ze ook zijn, vergeet er vooral geen gebruik van te maken. Maakt het jou iets uit wie jou je energie levert? Ja, wij zijn ook fan van duurzaam opgewekte stroom, maar ook hierbij kan je vergelijken en sparen. Het kan snel verdiend zijn om over te stappen. Hetzelfde geldt voor je tv en internet abonnement.

Onze overstap van energieleverancier bespaarde ons €180,00 per jaar. De overstap van ons tv/ internet abonnement bespaarde ons 120 euro per jaar, met daarbij ook nog eens sneller internet. Een win-win situatie! Qua zorgverzekeraar bleek het voor ons geen extra voordeel op te leveren.

Telefoonabonnement

Heb jij een telefoonabonnement waarbij je elke 2 jaar een nieuwe telefoon mag uitzoeken? Is je telefoon echt al aan vervanging toe of vind je het vooral leuk om weer een nieuw model uit te zoeken? Bij ons was dit laatste vaak het geval. Onderzoek voor jezelf eens wat de mogelijkheden zijn van een Sim-Only abonnement. Volgens dit artikel op bellen.com bespaar je met een Sim-Only abonnement makkelijk meer dan €100,00 per jaar.

Zelf betaalden wij maandelijks €40,00 voor een telefoonabonnement (onbeperkt bellen/ data). Nu betalen wij slechts €15,00 voor een Sim-Only (onbeperkt bellen/data) en besparen wij €25,00 per maand, oftewel €600,00 over 2 jaar verspreid. In plaats van elke 2 jaar, kopen wij nu elke 3 of 4 jaar een losse telefoon via marktplaats. Vaak is dit een overbodig toestel van mensen die nog wel gebruik maken van het abonnement waarbij ze ‘gratis’ elke 2 jaar een nieuwe toestel krijgen. Hierdoor is de prijs aanzienlijk lager, kun je wel gebruik maken van de garantie die hoort bij een nieuw toestel en kun je onderaan de streep flink besparen.

Stap 6: Spaartips 2021, slimmer omgaan met dagelijkse uitgaven

Dit is een belangrijke stap die hoort bij een nieuwe mindset. Ga je door met je normale uitgavenpatroon of ben je bereid deze enigszins aan te passen? Zo kan je hier eenvoudig honderden, dan niet duizenden euro’s per jaar op besparen. In deze stap bespreken we een aantal dagelijkse uitgaven en hoe je hier op een slimme manier mee om kunt gaan.

Boodschappen

Je kunt relatief eenvoudig honderden euro’s per jaar besparen op boodschappen door slim(mer) boodschappen te doen.

Kleding

Iedereen wil er goed en verzorgd uit ziet. Maar heb je dat nieuwe shirt of die nieuwe trui echt nodig?

Volgens Milieu Centraal kopen Nederlanders gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen per jaar. Modint, het netwerk voor o.a. kledingfabrikanten, berekende dat een gemiddeld huishouden in 2015 €1.600,00 uit gaf aan kleding en schoenen (4,7% van het budget). Bij jongeren tussen de 25 en 35 jaar bedroeg dit zelfs bijna 5,7% van het budget.

Dit zijn natuurlijk gigantische bedragen waar je makkelijk op kan besparen. Zo hebben wij in het jaar voorafgaand aan onze reis geen nieuwe kleding gekocht (los van speciale kleding die nodig was voor de reis) en hebben daarmee een aanzienlijk bedrag kunnen besparen.

Meubelen en Textiel

In hetzelfde onderzoek van Modint wordt ook gesteld dat elk huishouden gemiddeld 860 euro per jaar besteed aan meubelen en textiel, oftewel ongeveer 2,5% van het budget. Ook hierbij is het goed om jezelf de vraag te stellen of deze uitgaven op dit moment noodzakelijk zijn.

Gereedschap

Hoe gaaf het ook is om zelf die nieuwe afkortzaag te kopen voor het tuinproject waar je jezelf in aan het verliezen bent of hoe ‘praktisch’ het ook is om zelf die slijptol aan te schaffen, is het echt nodig? Waarom zou je hem niet lenen of delen als buurman en buurman, met een familielid of een vriend(in) die ook graag zelf klust?

Verjaardagscadeaus / Sinterklaas

Een aantal dingen staan elk jaar weer vast in de agenda: verjaardagen, Sinterklaas en Kerst. Wacht niet tot het laatste moment met het kopen van cadeaus. Koop het alvast als je een leuke aanbieding ziet en pak het in. Zo spaar je makkelijk geld uit. Op de website van ‘Lekker leven met minder’ staat een interessante koopjeskalender. Hier staat welk type product op welk moment in het jaar traditioneel het goedkoopste is. Wellicht heb je er wat aan?

Sportschool

Maak je trouw gebruik van de sportschool en ben je van plan om dit ook vol te houden? Veel sportscholen bieden een kleine korting aan als je de contributie jaarlijks overmaakt in plaats van maandelijks. Wellicht het overwegen waard? Ben je minder trouw? Bekijk eens de mogelijkheden van thuissporten. Youtube staat vol met online yogalessen, meditatieoefeningen, maar ook complete work-outs, gratis en voor niks.

Pinsparen

Vind je het moeilijk om te sparen of vergeet je het simpelweg ‘tijdig’ van je betaalrekening af te boeken? ABN-AMRO heeft hiervoor het pinsparen ontwikkeld: voor elke pintransactie die jij maakt wordt er een vooraf vastgesteld percentage overgeboekt naar je spaarrekening. Dit percentage kun je instellen op 1,5 of 10%. Dus stel dat jij een nieuwe jurk koopt voor €100,00 en je 5% sparen hebt ingesteld, wordt er €105,00 afgeschreven. De €5,00 wordt vervolgens automatisch overgeboekt naar een door jou ingestelde spaarrekening. Op deze manier spaar je onbewust verder voor jouw doel!

Verwarming

Volgens dit artikel op de website van de Consumentenbond kun je eenvoudig honderden euro’s per jaar besparen door de verwarming alleen aan te zetten als dit echt nodig is. Zeker als je in een minder goed geïsoleerd huis woont. Zo scheelt het zo’n €80,00 per jaar voor elk graad die je de verwarming lager instelt. Het niet verwarmen van je slaapkamer scheelt je zo’n €50,00 per jaar. Zo zijn er hier nog veel meer tips te vinden om slim met je thermostaat en daarmee gasrekening om te gaan.

Nibud

Op de website van het Nibud zagen we nog een aantal leuke kleine tips. Alle beetjes helpen, toch?

Stap 7: bepalen wanneer je op wereldreis gaat

Nu je weet hoeveel geld je per jaar kunt (be)sparen is het ook mogelijk om concreet een planning te gaan maken. Het kan je enorm helpen om een stok achter de deur te hebben. Want er is niks makkelijker dan extra uitgaven voor jezelf goed te praten. Met een concreet doel en een concrete periode waarin jij je (spaar)doel wil bereiken, maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Spaardoel koppelen aan je spaarrekening

Nu je weet wanneer je jouw doel bereikt moet hebben, is het tijd om een nieuwe mindset in het dagelijks leven te creëren en concretiseren.

Help jezelf een stapje verder door je nieuwe mindset eigen te maken.

‘ Ik wil (…. vul hier jouw datum in) op reis, dus ik ga een aantal drastische veranderingen doorvoeren.’

Het is tijd om daadwerkelijk te gaan sparen. Zet het geld dat je spaart weg op een aparte spaarrekening. Veel banken bieden de mogelijkheid om spaardoelen te koppelen aan een spaarrekening. Hoe fijn is het als je jouw spaardoel stapje voor stapje dichterbij ziet komen? Mocht je dan toch een extra uitgave moeten doen dan denk je er wel twee keer over na. Je ziet namelijk direct wat het gevolg van deze uitgave is voor jouw spaardoel.

Succes!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *