Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

8x tips: treinreis Kandy Ella | de treinreis van Sri Lanka

Ongetwijfeld één van de meest populaire dingen om te doen in Sri Lanka: de treinreis Ella Kandy. Naast dat deze treinreis één van de mooiste treinreizen van de wereld is, is het ook nog eens een beroemde Instagram hotspot geworden die niet mag ontbreken op jouw Sri Lanka reisroute. Want je kunt deze reis natuurlijk niet gemaakt hebben, zonder een foto uit het raam of de deur genomen te hebben. In dit artikel delen wij al onze tips om jouw treinreis Kandy Ella uniek te maken. 

9 arches bridge - Ella in Sri Lanka

8x tips: treinreis Kandy Ella

1. treinreis Ella Kandy of kies jij de treinreis Kandy–Ella?

De oplettende lezer heeft het waarschijnlijk al geconstateerd. In de titel van het artikel staat  treinreis Kandy Ella, terwijl wij het in de inleiding over de treinreis Ella Kandy hebben. Dat is niet voor niets. Verreweg het meest populair is de route van Kandy naar Ella. 

Onze 1e tip is dan ook, start jouw treinreis in Ella, dat scheelt een hoop in de drukte.

Tip: reis de andere kant op, van Ella–Kandy dus. Dat scheelt al een hoop in de drukte!

2. Wat is de beste tijd voor de treinreis Kandy Ella?

De meeste mensen houden er van om in de ochtend de treinreis te starten. Zo is de hele treinreis in het daglicht, kom je met daglicht aan op je nieuwe bestemming en heb je eventueel nog wat tijd over om de rest van je dag te vullen. Daarom zijn de treinen van 06.39 en 09.23 uur het meest populair en dus het drukst.

Tip nummer 2, kies de trein van 11.57 uur, al zul je op de borden niet terugvinden dat dit een ‘officiële’ trein is tussen Ella en Kandy. Geen zorgen, dat is onderdeel van het plan 😉 hieronder lees je daar meer over.

3. Neem de trein naar Peradeniya in plaats van Kandy

Klinkt als een totaal andere route, maar dat is het niet. Peradeniya ligt één halte voor Kandy en is de eindbestemming van deze route. Vanaf daar gaat nog geen 10 minuten later een andere trein die je alsnog naar Kandy brengt! Super fijn. En geloof ons, deze trein was echt een heel stuk rustiger dan de trein naar Kandy (we hebben dit vergeleken met andere reizigers die we die dag hebben ontmoet). Deze trein gaat om 11.57 uur vanaf Ella.

Check voordat je een planning maakt nog even goed naar de actuele treintijden. Onderin dit artikel vind je onder het kopje ‘praktische tips’ een link naar de officiële website met de actuele treintijden.

Lees verderop in het artikel waar je alle treintijden kunt vinden, om zo jouw perfecte treinroute samen te stellen.

4. Alternatieve route: stap in- of uit bij andere stations

Waar we je net al de tip gaven om de trein te pakken naar Peradeniya, gaan we het nog wat verwarrender maken. Ben jij op zoek naar een rustigere trein tussen Ella en Kandy en wil je toch de maximale ervaring? Overweeg dan eens om een ander begin- of eindpunt te kiezen. Er zijn namelijk talloze tussenliggende stations waar je natuurlijk ook gewoon kunt in- of uitstappen. We zullen een paar voorbeelden toelichten.

Indien je uitstapt bij het treinstation Hatton, kun je dat perfect combineren met de Adam’s Peak, voor een te gekke hike. 

Neem de trein een paar haltes later

Toen wij de reis maakten, stapte de meeste mensen die in de trein zaten uit bij Haputale. Dit ligt op maar een half uurtje rijden met de taxi (of een uur met de bus) van Ella. Als je daar dus instapt, is er meer kans op een plek.

Ook ideaal natuurlijk als jij een leuke accommodatie hebt gevonden in deze omgeving om vanaf hier te starten met de reis naar Kandy. 

Neem de trein vanaf het beginpunt: Demodora (één station voor Ella)

Ook kun je er voor kiezen om een station voor Ella in te stappen: Demodora. Dit is de eerste halte van de route en daardoor dus het meest rustig om in te stappen en een plekje aan de goede kant van het raam te veroveren. De goede kant van het raam voor de treinreis Ella Kandy is overigens bijna het gehele stuk rechts in de trein. Alleen het laatste stuk richting Kandy hebben wij aan de linkerkant gezeten. Voor de treinreis Kandy Ella is dit dus precies andersom. Er was zoveel ruimte in de trein, dat wij constant heen en weer konden lopen!

En als bonus, je rijdt ook nog eens over de wereldberoemde 9 Arch Bridge, al had je dat misschien al wel gelezen in onze mini reisgids Ella, vol  met tips voor jouw bezoek.

5. Heb geduld voor de perfecte foto

Zoals hierboven al even genoemd, zijn er een aantal stations waar veel mensen uitstappen, zoals Haputale, maar ook Nuwara Eliya en Hatton. Het wordt dus naarmate de reis vordert een stuk rustiger in de trein. Mocht het voor die tijd dus te druk zijn bij de deuropeningen van de trein om dé foto te maken, wacht dan gewoon even. De hele treinreis Kandy Ella is prachtig en biedt talloze mogelijkheden om foto’s te maken. Dus ook verderop in de route.

En voor het geval jij je afvraagt of het écht zo druk kan zijn bij de deuropening? Jazeker. Zelfs in onze bijna lege trein moesten wij vaak wachten omdat er complete fotoshoots worden gehouden aan de zijde met het uitzicht. Dat betekent dat er vaak 2 deuren in gebruik zijn voor één foto, waarbij er uiteraard wordt gewacht op het ‘perfecte’ decor, of net die plek waar de trein een bocht maakt. Je snapt dat het dan wel even kan duren voordat iedereen aan de beurt is geweest. 

6. Let op de ramen

Als je de mogelijkheid hebt om een zit plek te kiezen in de trein, let dan goed op de positie van de ramen. Niet naast elke stoel is daadwerkelijk uitzicht te zien, want tussen de ramen zit wat ruimte waardoor je daar niet naar buiten kunt kijken.

7. Praktische zaken: treintijden en treinklassen

Een aantal praktische zaken op een rij zodat je goed voorbereid aan de treinreis tussen Kandy en Ella of natuurlijk jouw reis tussen Ella en Kandy kunt beginnen. 

Treintijden

De treintijden zijn te vinden op het station, het kan dus geen kwaad om alvast een dag of paar dagen van tevoren naar het station te lopen om je hier in te verdiepen en/of meteen een kaartje te kopen of te reserveren (indien mogelijk!) Daarnaast zijn de diverse treintijden per station door heel Sri Lanka op deze website te vinden. Super handig!

Onder de foto’s vind je meer informatie over de verschillende treinklassen en wat wij zouden aanraden.

Treinklassen

Je hebt 1e klasse, 2e klasse gereserveerd, 2e klasse, 3e klasse gereserveerd en 3e klasse tickets in Sri Lanka.

De 1e klasse is het meest luxe, hier bevindt zich zelfs airco! Maar wees je er wel bewust van dat deze coupé afgesloten is van de rest van de trein en dat de deuren en ramen hier gesloten zijn. Onhandig dus als je een foto uit het raam of de deur wil maken. Daarentegen juist ideaal als je er zeker van wilt zijn dat je je spullen kunt opbergen en dat je relaxed van het uitzicht kunt genieten.

Daarna komt de 2e klasse. Hier heb je onderscheidt in gereserveerd en niet gereserveerd. Eigenlijk zijn dit dezelfde soort plekken, enige verschil is dat bij de gereserveerde plekken de deuren gesloten zijn, terwijl deze bij de niet gereserveerde plekken open zijn. De ramen zijn bij beide klassen open.

Als laatste blijft dan 3e klasse over. Deze klasse wordt eigenlijk altijd door de locals gebruikt en kan dus behoorlijk druk zijn. Ook in de 3e klasse kun je gereserveerde plekken krijgen. De vraag is alleen in hoeverre je hier alsnog zeker bent van je plek. Het kan hier zo druk zijn, dat men daar niet echt naar omkijkt.

8. Kaartjes kopen voor de trein

Je kunt 2e en 3e klasse tickets altijd nog op de dag zelf kopen op één van de stations. Het is niet mogelijk dat deze kaartjes uitverkocht zijn. Vandaar dat de treinen ook zo overvol kunnen zitten.

Daarnaast kun je maximaal 30 dagen van tevoren je tickets reserveren bij één van de stations, dit zijn de 1e klas tickets of de 2e en 3e klas gereserveerde zitplaatsen. Voor de treinreis Ella Kandy of treinreis Kandy Ella is het in het hoogseizoen (december – januari) vaak erg druk en de kans dat al deze tickets al uitverkocht zijn, is dus erg groot. Je kunt de kaartjes dan ook al eerder reserveren via deze website. De prijzen liggen dan wel een stuk hoger.

Wat zijn de leukste accommodaties in Ella?

Wat denk je van het Zion View Ella Resort waar je een spectaculair uitzicht hebt vanaf het zwembad, er dagelijks yoga lessen worden verzorgd, de medewerkers super zorgzaam zijn en… op slechts 350 meter van het centrum. Klinkt goed toch? Een luxe 2-persoonskamer met balkon en uitzicht op de bergen boek je al vanaf €90,- per nacht.

Reis je met een kleiner budget, maar ben je wel op zoek naar comfort, een spetterend uitzicht en een fijne plek waar je kunt genieten van al het moois dat Ella heeft te bieden? Dan is het Hillcrest Ella resort wellicht ook een gave optie voor jou. Hier betaal je €35,- voor een standaard 2-persoons kamer met een prachtig uitzicht.

Vanuit onze volgers op IG kregen we het  ‘Pepper Hills Cottages’ getipt voor een volgend bezoek aan Ella. Voor ieder wat wils: slaapzalen voor 5-6 personen voor de budget reizigers, maar ook privé cottages met een prachtig uitzicht over de bergen. En met 25 minuten ben je in Ella voor nog geen 20 eurocent. 

Onze 3 favoriete accommodaties in Ella op een rij

Bonustip: reis niet direct door vanaf Kandy

Wij zien en horen van veel reizigers dat ze ‘s middags aankomen in Kandy en direct de volgende ochtend weer doorreizen naar hun volgende bestemming, zonde. Kandy heeft veel te bieden, waaronder het prachtige Knuckles Forest. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Sri Lanka is het hier lang zo toeristisch niet, wat een compleet andere vibe aan jouw reis geeft.

Fijne accommodaties in Kandy

Wij sliepen zelf in het 281 Kandy City Inn hotel in het centrum van de stad. Een groot voordeel van deze accommodatie was de prijs, maar ondanks dat we hier een prima verblijf hebben gehad en de eigenaren de accommodatie voor ons open lieten toen de hele wereld verging aan het begin van de pandemie, zouden we deze accommodatie niet direct aanbevelen.

Het centrum is in onze ogen zeker niet het mooiste gedeelte van de stad, daarom adviseren we iedereen ook om net buiten het centrum te kijken naar een geschikte accommodatie. Onze aanbevelingen liggen allemaal op een korte afstand van het treinstation, maar toch buiten het centrum in de heuvels, zodat je écht kunt genieten van de schoonheid van de stad.

De SWP Eco Lodge spreekt ons erg aan door de prachtige ligging en de leuke kleinschalige opzet van het complex, waarin comfort, luxe en avontuur op een mooie manier worden gecombineerd. De prijs ligt op zo’n €80,- per nacht voor een deluxe 2-persoonskamer. 

Heb je wat meer te besteden dan de gemiddelde backpacker of reiziger, dan is het Theva resort een hele dikke aanrader. Met een onwaarschijnlijke infinitypool op een locatie in de heuvels waar je u tegen zegt. De prijs ligt op zo’n €120 per nacht.

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Is Sri Lanka jouw ultieme bestemming?

Vond je ons artikel over de treinreis Kandy Ella nuttig, leuk of bruikbaar? Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt de mooiste treinreis van Sri Lanka? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Treinreis Kandy Ella of treinreis Ella Kandy - de treinreis van Sri Lanka

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *