Dit budget heb je nodig in Sri Lanka

In dit artikel schetsen wij een beeld van de het budget dat je nodig hebt om Sri Lanka te bezoeken. Dit doen wij door je een overzicht te geven van de kosten in Sri Lanka. Uiteraard zijn de daadwerkelijke kosten voor iedereen verschillend en kun je jouw wereldse reis zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Om het artikel overzichtelijk te houden hebben we de kosten onderverdeeld in kosten voor vliegtickets, accommodatie, eten & drinken, activiteiten en transport. 

Inhoudsopgave

Wat kosten vliegtickets naar Sri Lanka?

Afhankelijk van de reisperiode waarin je naar Sri Lanka af zult reizen, ben je gemiddeld genomen tussen de €500,00 en de €700,00 kwijt voor een retourticket tussen Amsterdam en Colombo. Er gaan rechtstreekse vluchten met de KLM. De meeste en goedkoopste opties hebben minimaal 1 tussenstop. Hierdoor doe je er minimaal 2 uur langer over, maar bespaar je wel snel honderden euro’s mee.

Wat kost een accommodatie in Sri Lanka?

De grootste kostenpost voor je reis door Sri Lanka zullen de accommodaties zijn. In Sri Lanka liggen de prijzen voor accommodaties ver uit elkaar. Zo betaal je voor een Guesthouse op het platteland van Dambulla of een unieke overnachting op het strand van Kalpitiya nog geen €20,00 per nacht voor 2 personen. Tegelijkertijd kost een resort met iets meer luxe, maar met een minder gunstige ligging je gerust meer dan €100,00 per nacht.

Wij gaven gemiddeld €25,00 uit voor onze overnachtingen. Voor dat geld slapen wij nagenoeg altijd in privé kamers met airco en eigen badkamer. In dit budget zijn de kosten voor unieke overnachtingen zoals op The Kingdom Ecolodge niet meegenomen.

Wat zijn de kosten voor eten & drinken in Sri Lanka?

Denk je aan Sri Lanka dan denk je aan Rice & Curry. Maar ook Kottu Roti en verse vis zijn in overvloed te verkrijgen.

Het is in Sri Lanka (bijna) goedkoper om elke dag een restaurant op te zoeken dan zelf te koken. Gemiddeld hebben wij €5,00 per persoon uitgegeven aan diners. Wij hebben hierbij de traditionele lokale keuken afgewisseld met Westers georiënteerde (duurdere) restaurants. Zo betaal je bij de lokale restaurants vaak niet meer dan €1,25 – €2,00 per persoon voor een Rice & Curry of Kottu, incl. een fles water en 2 drankjes. Terwijl je bij de Westers georiënteerde steden als Galle en Weligama al snel €5,00 – €7,50 per persoon betaalt. Houd hierbij ook rekening met uitschieters van €10,00 voor een heerlijke pizza met Italiaanse koffie of vers gevangen vis tussen de €10,00 en €20,00.

Bespaartip: Vraag aan de host van je accommodatie naar een goed restaurant waar de locals eten. Deze plekjes zijn vaak het leukst, maar zijn soms moeilijk vindbaar. Sfeer, airco of menukaarten kennen ze vaak niet maar het eten is bijna altijd HEERLIJK en goedkoop. Los van de smaak en de prijs is het ook ontzettend leuk om ook op deze manier nog wat meer van de echte lokale sfeer te proeven.

Supermarkt prijzen in Sri Lanka

Hieronder geven we je een beeld van wat boodschappen kosten in Sri Lanka.

In de lokale supermarkt is het niet mogelijk om alcoholische dranken te kopen. Hiervoor moet je naar een Wine-Store gaan. De prijs van een 0,5L blik Lions Beer ligt hier op ongeveer 180 ruppees (€0,90). De flessen zijn net duurder. In een restaurant betaal je gemiddeld tussen de 400 (€2,00) en 600 (€3,00) voor een biertje.

Wat zijn de kosten voor activiteiten & bezienswaardigheden in Sri Lanka?

Veel van de mooiste en meest indrukwekkende activiteiten zijn gratis in Sri Lanka. Zo kun je de mooiste hikes doen in de binnenlanden of op je handdoek genieten van de prachtige blauwe oceaan onder een palmboom vol kokosnoten.

Sri Lanka is tevens een paradijs voor (beginnende) surfers. De golven zijn op veel plaatsen regelmatig, voorspelbaar en in combinatie met de zandbodem een ideale locatie om te leren surfen. Niet voor niets zijn de surfstranden dan ook een van de grootste trekpleisters van het eiland.

Surflessen & materiaalkosten

In grote surfplaatsen als Weligama en Arugam Bay is er veel aanbod en dus veel  concurrentie. Daardoor liggen de prijzen in deze plaatsen aanzienlijk lager dan in kleine surfplaatsen als Tangalle en Hiriketiya. In Weligama betaal je voor een les van 1,5 uur ongeveer €10,00 per persoon, inclusief materiaal. Een bord huren kost bij de meeste aanbieders tussen de €1,25 en €1,75 per uur.

In kleinere surfbestemmingen als Tangalle en Hiriketiya betaal je makkelijk het dubbele voor de lessen en het huren van een bord. Houd dus rekening met €20,00 per persoon voor een les van 1,5 uur en €2,50 per bord, per uur voor het huren van een surfbord.

Naast surfen kun je in Sri Lanka ook uitstekend uit de voeten als yoga liefhebber. De rust, ruimte, natuur en spiritualiteit vormen hier een perfecte uitvalsbasis voor. Door de vele Indiase invloeden kun je hier dan ook yoga in zijn puurste vorm beleven. De lessen worden veelal gegeven door Westerse reizigers die in India de opleiding hebben gevolgd. De prijs voor een yogales van ongeveer 1,5 uur ligt gemiddeld op €7,50.

Bespaartip: Boek jouw surf- en yogalessen los van elkaar. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een yoga en surf retreat te boeken in Sri Lanka. De kosten hiervan lopen al snel op naar €100,00 per dag voor 2 personen. Kijk of je de verschillende activiteiten los van elkaar kunt boeken. Door de surf- en yogalessen los van elkaar te boeken, kwamen wij in Weligama uit op een besparing van €35 per dag.

Toeristische attracties

Wij vonden de toeristische attracties in Sri Lanka verhoudingsgewijs aan de dure kant. Dit resulteerde er voor ons in dat wij diverse attracties hebben overgeslagen of naar alternatieve opties hebben gezocht.

Het beklimmen van de Lionsrock is een van de populairste attracties wat zo’n €30,00 per persoon kost. Wij vonden dit te veel van het goede, helemaal omdat de naast gelegen prachtige Pidurangala Rock zo’n €2,50 per persoon kost. Met als bonus het uitzicht op de beroemde Lions Rock.

Veel toeristen bezoeken de culturele driehoek die bestaat uit Dambulla en de oude koningssteden Polonnaruwa en Anuradhapura. De entree voor Polonnaruwa bedraagt ongeveer €25,00 per persoon en nog eens €1,50 om je tocht per fiets te kunnen maken (wat overigens wel heel fijn is!) Anuradhapura is met ongeveer €20,00 iets goedkoper.

In de culturele hoofdstad Kandy staat misschien wel de meest beroemde tempel van Sri Lanka, de ‘Sacred Tooth Temple’. Entree bedraagt €7,50 per persoon.

Bespaartip: Kies er voor om maar een van de oude koningssteden te bezoeken. Hoewel beide steden verschillend zijn krijg je snel het idee dat wanneer je er eentje hebt gezien, je de andere ook hebt gezien. In Anuradhapura is het mogelijk om losse tickets te kopen voor individuele tempels. Als jij niet de grootste cultuursnuiver bent kan het dus interessant zijn om enkele tempels te bezoeken.

Nationale parken

Sri Lanka staat bekend om zijn vele Nationale parken waar je o.a. olifanten, luipaarden en krokodillen kunt spotten. De prijzen verschillen uiteraard per park, en aanbieders kunnen je hierbij flink om de tuin leiden. Laat daarom goed op. Je betaalt namelijk voor een entreeticket, maar ook voor een 4×4 met gids. Informeer daarom altijd goed wat er bij de aangeboden prijs is inbegrepen. De verschillende parken ontlopen elkaar niet heel veel qua entree prijs. Ga uit van een gemiddelde prijs van €35,00 – €40,00 per persoon, inclusief 4×4 auto.

Bespaartip: Kijk of je de tour met meer personen kunt delen. Je betaalt een vaste prijs voor zowel de entree als voor de 4x4 auto waarmee je opgehaald wordt bij je resort. De prijs voor de 4x4 en gids blijft echter gelijk of je nu met 2 personen de safari boekt of met 6 personen. Voorbeeld: een safari in Udawalawe kost €62,50 per persoon (voor 2 personen). Lukt het jou om er 4 personen bij te vinden, dan daalt de prijs tot €37,50 per persoon.

Wat kost het transport in Sri Lanka?

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is een avontuur op zich en bovenal erg goedkoop. Onderstaande prijzen geven je een richtlijn.

Bespaartip: Bekijk ter plekke naar de mogelijkheden om gebruik te maken van apps als Uber en PickMe. De tarieven liggen al snel 30-40% lager.

Conclusie: wat voor budget heb je nodig in Sri Lanka?

Wij zijn in totaal bijna 2 maanden in Sri Lanka geweest. Ons gemiddelde budget kwam daarbij uit op €58,00 per dag. Dit is een bedrag gebaseerd op 2 personen. Per persoon kost een dag in Sri Lanka voor ons dus €29,00. Dit bedrag is inclusief alle bovengenoemde kostenposten.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *