Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Waar zijn we zonder schoon drinkwater in de camper? Koken, thee, koffie, andere drankjes, maar ook handen wassen en tandenpoetsen. Hoe regel je dat onderweg? Waar vind je schoon drinkwater of een watertappunt? Het mooiste van alles is, dat als je dit goed inregelt met bijvoorbeeld een waterfilter, je jaarlijks duizenden plastic PET-flessen kunt besparen. In dit artikel nemen we je mee in alle vragen die jij hebt over drinkwater onderweg. Enjoy!

Inhoudsopgave - schoon drinkwater in de camper

Waar kun je onderweg watertappunten vinden?

Voorafgaan aan onze reizen zou het antwoord op deze vragen waarschijnlijk zijn geweest “op een camping” of misschien “bij een tankstation?” We hebben er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat je bijna overal ter wereld schitterende (drink-) watertappunten kunt vinden. We maken een kleine opsomming van de plaatsen waar wij de afgelopen periode water hebben kunnen bijvullen voor drinkwater in de camper.

Maar ook de speciale toilet leegpunten die je op de bekende camper apps kunt vinden, zijn vaak uitgerust met speciale voorzieningen voor schoon drinkwater.

Heb je snel water nodig? Bekijk de opties via OSMand, Park4Night of apps zoals Alltrails, hier staan natuurlijke- en aangelegde waterbronnen in weergegeven. Je zult zien, er is altijd een waterbron in de omgeving. En mocht je echt in hoge nood zitten, klop eens aan bij mensen thuis als je een kraantje in de voortuin ziet. Veel mensen zijn een stuk behulpzamer dan je denkt 😉.

Tip: ga je (wild)kamperen? Maak je niet teveel zorgen over drinkwater, overal ter wereld wordt water gedronken. Watervulpunten genoeg! Zorg wel altijd voor een goed waterfilter. als er één investering is die wij iedereen zouden aanraden is het ‘ons’ Aqualogic Inline waterfilter. Voor €99,50 heb je het waterfilter al in huis, rechtstreeks van de fabrikant. En het mooiste, het moederbedrijf van Aqualogic is een non-profit organisatie die overal ter wereld helpt bij het realiseren van schoon drinkwater.

Camper watertank

De meeste campers zijn uitgerust met een camper watertank van 100 tot 120 liter. Dit kan een grote drinkwatertank zijn zoals je vaak ziet bij de ‘echte’ witte campers of andere fabriekscampers. De omgebouwde camperbusjes zijn vaak uitgerust met losse jerrycans of een kleinere 40-60 liter schoon watertank. Dit water gebruik je voor koken en afwassen, wassen, douchen.

Het toilet wordt hier buiten beschouwing gelaten omdat de meeste camper toiletten een eigen spoelwater reservoir hebben, dat scheelt weer een hoop.

Wij hebben verschillende kleinere jerrycans voor drinkwater in de camper met een totale hoeveelheid van ongeveer 70 liter.

Watertank of losse jerrycans?

Of je nu kiest voor een grote drinkwatertank of losse jerrycans, er is voor alles wat te zeggen. Wij helpen je een keuze te maken, door de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje te zetten.

Voordelen grote drinkwatertank

Nadelen grote drinkwatertank

Voordelen kleine drinkwater tank / jerrycans

Nadelen kleine drinkwater tank / jerrycans

Wij hebben er voor gekozen om onze camperbus uit te rusten met losse watertanks. Althans gekozen, het is zo gegroeid. Onze camper had oorspronkelijk 2 drinkwater jerrycans aan bord van ongeveer 13 liter. Ruim voldoende als je op campings staat en dagelijks je water bij kunt vullen.

Gaandeweg onze roadtrip door Europa hebben we onze voorraad 3x uitgebreid met extra 10 liter jerrycans. 25 liter was toch wel heel weinig.

De hoeveelheid jerrycans was toch wel erg onhandig, maar we hadden ook geen zin om onze complete bus te vertimmeren. Daarom hebben we lang gezocht naar grotere jerrycans die passen in onze huidige waterkast. Met een paar kleine aanpassingen kunnen we zo met dezelfde ruimte nu 70 liter water meenemen, in plaats van de oorspronkelijke 25 liter.

Heeft jouw camper een grote watertank? Bekijk deze slimme ruimtebesparende waterslang. Eenvoudig water bijvullen? Bekijk deze speciaal ontwikkelde vulgieter.

Hoeveel water gebruik je onderweg? Hoeveel drinkwater heb je nodig?

Wij gebruiken met z’n tweeën ongeveer 8-10 liter water per dag op de dagen dat we de hele dag in de bus zijn. Ben je veel onderweg, stedentrips of uitjes dan zul je waarschijnlijk minder gebruiken. Het douchewater hebben we hier nog buiten beschouwing gelaten, wij gebruiken samen voor een douche zo’n 8-10 liter. Dus 4 a 5 liter per persoon. Dat is nog eens wat anders dan de regendouche thuis die 10 liter per minuut gebruikte.

Op veel blogs lezen wij dat een voorraad van 100 liter doorgaans voldoende is om het zo’n 2 dagen in het wild vol te houden. Dit is dan weliswaar inclusief een dagelijkse douche. Zo zie je maar hoe sterk dit kan verschillen op basis van je persoonlijke voorkeuren en inrichting van de jouw bus of camper.

Tip: ga je (wild)kamperen? Maak je niet teveel zorgen over drinkwater, overal ter wereld wordt water gedronken. Watervulpunten genoeg! Zorg wel altijd voor een goed waterfilter. als er één investering is die wij iedereen zouden aanraden is het ‘ons’ Aqualogic Inline waterfilter. Voor €99,50 heb je het waterfilter al in huis, rechtstreeks van de fabrikant. En het mooiste, het moederbedrijf van Aqualogic is een non-profit organisatie die overal ter wereld helpt bij het realiseren van schoon drinkwater.

Hoe reinig je een drinkwatertank?

We schreven net al dat een grote drinkwatertank over het algemeen moeilijker is om schoon te maken. Omdat wij hier zelf weinig ervaring mee hebben, hebben we ons voor de volledigheid laten adviseren door onze partners van de NKC.

Nog even over stap 4. Het daadwerkelijk reinigen van de watertank. NKC schrijft hierover:

  • één eierdopje bleekmiddel zonder geur- en verdikkingsmiddelen op 50 liter water;
  • 500 gram citroenzuur op 50 liter water;
  • 0,5 liter schoonmaakazijn op 50 liter water;
  • of één buisje Steradent op 30 liter water.
  • Er zijn ook speciale watertankreinigers verkrijgbaar bij kampeerwinkels.

Ja, je moet er even tijd en ruimte voor vrij maken, maar het voorkomt een hoop ellende. In ons geval reinigen wij onze jerrycans periodiek met heet water en een vleugje afwasmiddel. Goed omspoelen en ze zijn weer als nieuw.

Tip: lees ons artikel over waterfilters om meer te leren over een speciaal filtersysteem dat jouw tank schoonmaakt en tevens je water filtert. 2 vliegen in één klap.

Wat doe je met het vuile water?

Het schoon drinkwater dat je hebt gebruikt voor het koken, handenwassen en afwassen wordt normaal gesproken opgevangen in een vuilwatertank. Dit wordt ook wel ‘grijswater’ genoemd. Hoewel een juist aangesloten afvoer de meeste luchtjes tegen zou moeten houden, is dit lang niet altijd het geval. Let er daarom altijd op dat je tijdig je vuile water leegt. Daarnaast scheelt het je ook nog eens onnodig gewicht.

Je kunt het grijze water op veel plaatsen kwijt. Eigenlijk overal waar je het toilet kunt legen, kun je ook je afvalwater kwijt. Maar sta er niet van te kijken als je op een camping of camperplaats staat waar je toestemming krijgt om je afvalwater gewoon te laten lopen. Wij hebben onszelf daarom aangeleerd om nooit chemische middelen te gebruiken en proberen daarom altijd te kiezen voor biologische zeep en biologisch afwasmiddel.

Omdat wij ons camper toilet toch elke 3-4 dagen moeten legen, legen we dan ook direct onze vuilwatertank. Of nou ja tank, wij gebruiken hier een 13 liter grote jerrycan voor die met een stevige en dikke tuinslang rechtstreeks op de wasbak is aangesloten. Hierdoor kunnen we de jerrycan eenvoudig en snel legen en schoonmaken.

Tip: stank voorkomen? Haal na het koken direct een keukenpapiertje over de borden en pannen om het ergste vuil en vooral vettigheid te verwijderen. Dit zal aanzienlijk schelen in de lucht.

Algemene tips om je drinkwater in de camper veilig te houden

Nog enkele algemene tips op het gebied van drinkwater in de camper. Ze helpen je om veilig op pad te kunnen gaan en veilig gebruik te kunnen maken van watertappunten.

Hoe zorg jij voor schoon drinkwater in de camper?

Laat het ons weten als je wat aan dit artikel gehad hebt of als je nog aanvullingen hebt! Uiteraard zijn we benieuwd waar jouw keuze naar uit gaat. Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Schoon drinkwater voor in de camper | Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *