Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

De Kjeragbolten hike – de gevaarlijkste rots van Noorwegen?

De Kjeragbolten hike in Noorwegen is misschien wel een van meest bijzondere hikes van het land. Heb je altijd al eens op een rond rotsblok willen staan, dat tussen 2 andere rotsen is vastgeklemd op zo’n 1.000 meter hoogte? Dan kan dat hier! Wel pas na een pittige hike waarbij je na 100 meter al spijt hebt dat je er überhaupt aan bent begonnen en je jezelf na 2 kilometer afvraagt hoe je het ooit gaat volhouden. Het is het waard hoor! Wij gingen je voor en delen onze tips: van hike informatie tot en met de parkeerplaats.  

Kjeragbolten Hike

Hike facts - Kjeragbolten hike

Afstand: 10 km (4,9km enkele reis)

Duur: 4:00 – 6.00 uur (officiële tijdsaanduiding 6:00 – 10.00uur)

Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Hoogtemeters: 600 meter

Toegankelijk: juni tot september/ oktober (de weg naar de parkeerplaats tussen oktober en half mei bedekt met een laag sneeuw en daardoor niet toegankelijk).

Route: Oygardsstolen – Kjerag – Kjeragbolten – Kjerag – Oygardsstolen

Is de Kjeragbolten hike moeilijk of gevaarlijk?

Ja, de hike is uitdagend te noemen en is ook voor geoefende hikers een beproeving. De hike wordt volgens de ‘Norway’s hiking scale’ ingeschaald op rood: demanding. De moeilijkheid zit hem bij de Kjeragbolten niet zozeer in het aantal hoogtemeters (zo’n 600 meter) of afstand (10km totaal), maar vooral in de steilheid en gladheid van de paden. Zelfs op een zonnige dag met bergschoenen en trailrunners gleden wij regelmatig uit en moet je jezelf regelmatig via de kettingen langs de route omhoog trekken.

Ga deze hike dan ook NIET doen met slecht weer en informeer voor vertrek bij je accommodatie of  de parkeerwachters bij de officiële parkeerplaats of het veilig is om de Kjeragbolten hike te ondernemen.

Kortom, bereid je voor op een waanzinnige hike met het nodig klim- en klauterwerk, waarbij je op sommige stukken met handen en voeten bijna verticaal omhoog klimt. Veel paaltjes langs de route met kettingen, waar je, je zowel bij het stijgen als afdalen aan vast kunt houden. Oh en vanaf minuut 1 spectaculaire uitzichten!

Twijfel je of het zonder gids aandurft of wil je gaan voor de unieke winterervaring (enkel mogelijk met gids) check dan de beschikbaarheid van een gids via Get Your Guide.

Parkeerplaats Kjeragbolten

Oygardsstolen carpark
klik hier voor de locatie in Google Maps

Alternatieve naam Google Maps: KJERAG Parking 300 NOK

Kosten: 300 NOK voor auto’s en campers. Overnachten op de parkeerplaats is voor campers helaas verboden. De parkeerplaats is in beheer van een non-profit organisatie die naast de parkeerfaciliteiten ook de wandelpaden onderhoud, de toiletten schoonhoud en reddingsoperaties uitvoert.

De parkeerplaats is ruim opgezet en je wordt goed begeleid door het personeel van de Oygardsstolen Carpark. Er is tevens een restaurant en toiletgebouw aanwezig die goed wordt schoongehouden, je kunt hier je drinkwater kunt vullen.

Gratis parkeerplaats Kjeragbolten

Vind jij het niet erg om een stukje extra te lopen dan is het mogelijk om je auto of camper hier te parkeren. Vanaf deze parkeerplaats langs de kant van de weg is het nog zo’n 2,65 kilometer lopen. De heenweg is bergaf en duurt zo’n 30 minuten en de terugweg, bergop 45 minuten. Voordat je net als wij enthousiast denkt, ‘eitje’ na de hike hadden wij er flink spijt van dat we het hele stuk nog terug moesten lopen haha.

Kjeragbolten startpunt

De hike start halverwege de parkeerplaats achter de grote borden met een uitleg over de route, naast het toiletgebouw.

De Kjeragbolten hike in het kort

De Kjeragbolten hike werd onderweg door 4 Noorse meiden ook wel een “Norwegian Buttlift” genoemd en dat kunnen wij volledig beamen. De hike zelf bestaat uit grofweg 3 beklimmingen die worden gevolgd door een kleine afdaling. Tussen de 3 beklimmingen is een kort vlak gedeelte waar je weer even op adem kunt komen voordat de volgende uitdaging op je wacht.

Die Norwegian buttlift begint al direct na de start, waar er direct een steile klim vol gladde rotsen op je staat te wachten die je met behulp van een ketting kunt beklimmen. Het pad laat zich eenvoudig volgen door de rode markeringen en als je wat later bent begonnen helpen je voorgangers je wel in de juiste richting.

Onderweg loop je regelmatig vlak langs de randen van het fjord en zagen wij regelmatig nog grote hoeveelheden sneeuw liggen, ondanks dat wij de Kjeragbolten hike halverwege juli deden. ‘Gelukkig’ was de tweede beklimming van de dag minstens net zo zwaar en veeleisend, waardoor we nog even niet hoeven na te denken of we het straks aandurven om op de rots te gaan staan. Daarnaast is ook de wind flink aangetrokken en moeten we ons geregeld stevig aan de kettingen vasthouden om veilig de beklimming te kunnen maken.

Op de top van de tweede beklimming vind je een noodshelter, voor ons de perfecte plek voor een korte break. Na de afdaling steek je een kleine rivier over, wat een populaire plek lijkt te zijn voor mensen met een tentje om te overnachten. Na de derde en tevens laatste échte beklimming van de dag bereik je het Kjerag bergplateau en loop je over de top van de Fjord richting de Kjeragbolten.

Dit is het eenvoudigste gedeelte van de hike, dus vergeet vooral niet om te genieten van de waanzinnige uitzichten. Bij ons, lees Erik, liep de spanning hier inmiddels al flink op. Hoewel hij gek is op uitzichtpunten loopt dit niet direct hand in hand met zijn liefde voor hoogtes, of beter gezegd, gebrek aan liefde voor hoogtes.

Als we via een smalle doorgang aankomen bij de Kjeragbolten kijken we onze ogen uit. De rots lijkt kleiner dan we hadden verwacht, maar het plateau naast de Kjeragbolten is groter en nog zoveel indrukwekkender dan we hadden verwacht. Er zijn slechts een handvol mensen op de top en we zien de eerste mensen al voorzichtig op de rots schuiven en poseren voor foto’s. Ook zien we de eerste mensen na een weifelende start toch afhaken omdat de rots middenin een windgat staat en het daardoor erg spannend is.

Lisa staat 10 minuten in een ernstig intern conflict… ze wil graag, maar elke keer dat ze haar hoofd om het hoekje steekt is de wind te heftig, waarna ze beslist dat het niet goed voelt. Erik wist vooraf 100% zeker dat hij het niet ging doen, maar ter plaatse kon er nog net een ‘variantje’ vanaf.

De terugweg is identiek aan de heenweg en is beduidend minder zwaar dan de heenweg.

Kun je de Kjeragbolten hike wandelen met kinderen?

Het wordt afgeraden om de Kjeragbolten hike te wandelen met kleine kinderen, het risico op gevaarlijke situaties is hier erg groot. Wel hebben we onderweg relatief veel jonge kinderen gezien vanaf zo’n 8-10 jaar.

Mag je met een drone vliegen bij de Kjeragbolten hike?

Nee, er staan grote verbodsborden dat het vliegen met een drone is verboden. De boete bedraagt €4.000 (!) en daar bovenop wordt je drone in beslag genomen als je wordt gesnapt. Het was het risico voor ons in ieder geval niet waard.

Wat is de beste tijd om de Kjeragbolten hike te wandelen?

Wij hebben deze hike midden in het hoogseizoen, eind juli gelopen. We zijn rond 07:15 uur ’s ochtends begonnen aan onze hike, vanaf de ‘verste’ parkeerplaats, hierdoor begonnen we rond 08:00 uur aan de officiële hike. Op dat moment stonden er nog ‘maar’ zo’n 8 campers en 20 auto’s geparkeerd. Dit is inclusief de auto’s van mensen die in een tentje overnachten.

We bleken voor de échte drukte begonnen te zijn aan de hike waardoor het onderweg relatief rustig was en we nergens bij de kettingen hoefden te wachten. Op veel plaatsen is het namelijk erg lastig om zonder de aangeboden hulpmiddelen de tocht naar boven (of beneden) af te leggen, waardoor het extra vervelend kan zijn als het druk is.

Ook bij de Kjeragbolten zelf viel het ons qua drukte alles mee, wij kwamen rond 10.15 uur aan en op dat moment waren er misschien 10-15 man aanwezig op het eindpunt. Alle waaghalzen konden in alle rust poseren voor een foto of moed bij elkaar rapen om het überhaupt te willen proberen.

Wij hebben hier zo’n 1,5 uur gezeten, foto’s genomen en genoten van het zonnetje. Toen wij weggingen was het aanzienlijk drukker, zo’n 40-50 man, maar alsnog voelde het niet echt druk aan. Er stond geen rij voor de rots. Op de terugweg was het redelijk druk met tegenliggers, omdat de tourbussen en de busverbinding vanuit Stavanger dan arriveert.

Wij zouden het de volgende keer weer exact hetzelfde doen qua tijdstip. Al kan het ook een gave ervaring zijn aan het einde van de dag met zonsondergang.

De weersvoorspellingen

Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die  naar de top loopt, om vervolgens niks van het spectaculaire uitzicht te zien.

Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no. Meer van deze tips Noorwegen vind je in ons artikel.

Ons werd aangeraden om minimaal 2 dagen uit te trekken voor de hike, zodat je de mogelijkheid hebt om te wachten, mocht het nodig zijn. De weersvoorspellingen op de lange termijn zijn een goede indicatie en vanaf zo’n 48 uur van tevoren redelijk betrouwbaar. Maar in de bergen weet je het simpelweg nooit.

Moet je voor de Kjeragbolten hike entree betalen?

Nee, voor de Kjeragbolten hike hoef je geen entree te betalen. De opbrengsten van de parkeerkosten worden gebruikt voor het onderhoud van de hike paden, de faciliteiten en de reddingsmissies.

Heb je een gids nodig voor de Kjeragbolten?

Nee, je hebt absoluut geen gids nodig voor de wandeling naar de Kjeragbolten. Het pad is duidelijk aangegeven en je kunt bijna niet verkeerd lopen. Twijfel je toch, dan kun je altijd nog gebruik maken van apps als alltrails of maps.me en de offline coordinaten downloaden.

Zijn er wel eens doden gevallen op de Kjeragbolten hike?

Wonderbaarlijk genoeg zijn er voor zover nog geen mensen overleden op tijdens de Kjeragbolten wandeling of tijdens het poseren op de Kjeragbolten. Volgens de lokale hulpdiensten staat Mount Kjerag geen doden toe. Dat scheelt weer. Wel zijn er in het verleden al meerdere mensen overleden tijdens het basejumpen, waar de berg ook wereldwijde bekendheid in geniet.

Wat moet je meenemen tijdens de Kjeragbolten wandeling?

Waar kun je overnachten in de buurt van de Kjeragbolten?

Het handigst is het om rondom de Kjeragbolten in een camper of tent te verblijven. We raden je aan om op deze plek te kamperen, vlak voor het startpunt van de hike: 59.033901, 6.69579. Vul deze coordinaten in op Google Maps of klik hier.

Mocht je toch een accommodatie in de buurt van de Kjeragbolten willen zoeken, dan hebben wij er toch twee voor je uitgezocht. De Holiday cottage is geschikt voor 6 personen en ligt heel iddylisch aan het water. Dat alleen al is toch te gek? De New Holiday cottage heeft zelfs een jacuzzi en een sauna. Hier kun je dus echt tot rust komen na de hike. 

Verblijf je liever in Stavanger? Ook dat kan! Er zijn een aantal hele leuke accommodaties in Stavanger te boeken. Hotel Victoriais gevestigd in een mooi historisch pand, met prachtige kamers en een heerlijk ontbijt! De Home Again Apartments zijn iets goedkoper, hebben een top locatie in het centrum en het voordeel is dat je hier zelf kunt koken. Zoek je iets anders? Bekijk hier alle hotels in Stavanger

Vanaf Stavanger kun je met de ferry naar het startpunt van de Kjeragbolten reizen. 

Wandelen in Noorwegen, genieten toch?

Naast deze gave hike hebben we nog veel meer mooie hikes gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Trolltunga en de Preikestolen? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, houd onze website en IG dan goed in de gaten.

Zo, nu weet je alles: durf je het aan?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op of bij de Kjeragbolten? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram @Reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Kjeragbolten hike Noorwegen | Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

6 Responses

  1. Leuk artikel… wellicht gaan we deze zomer een aantal hikes daar doen.
    P.s. bij het artikel zit het verkeerde kaartje, is van de Trolltunga hike.
    Groetjes en veel reisplezier
    Ton

  2. Mooi verhaal. Ik zit jullie verhaal te lezen na aanleiding van de montage van onze vakantiefilm in Noorwegen in juni 2023. Waar we ons eigenlijk afvragen of er wel eens iemand van de kei afgevallen is. Met de vraag op Google ingetypt komen we uit op jullie verhaal uit. Mooie tips maar voor ons achteraf.
    Succes met jullie reizen.

    1. Hee Huub,
      Wat leuk om te lezen dat je zo bij de blog bent uitgekomen. Nog leuker dat wij op exact dezelfde wijze bij dé grote vraag terecht zijn gekomen, is er wel eens iemand gevallen.. haha. Jullie ook nog veel plezier met jullie volgende reizen.

      Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *