Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

14x Handige tips Noorwegen voor jouw Noorwegen vakantie

Handige tips Noorwegen | Tijdens onze Noorwegen vakantie hebben we verschrikkelijk veel superhandige tips gekregen. We hebben onze favoriete tips gebundeld, van de beste weerapp, goedkoopste supermarkt, tot en met tips om gratis met de ferry te reizen. We zullen dit blog updaten met toekomstige nieuwe tips, dus blijf dit blog in de gaten houden voor updates. Enjoy!

Handige tips Noorwegen voor jouw Noorwegen vakantie

1. Beste weerapp Noorwegen

Er is niks zo verraderlijk als het weer in een bergachtig land als Noorwegen. Waar het volgens het lokale weerbericht 20 graden en zon kan worden, kan het in de bergen bewolkt zijn en regenen. Je weet het simpelweg niet. Drie keer raden waar we de meeste tips voor Noorwegen over hebben gekregen? Jupp, de beste weerapp.

De Noren gebruiken voor de beste voorspellingen de lokale variant van buienrader op: yr.no. 

Oh, ondanks dat dit de beste weerapp is van het land, misschien zelfs wel van Europa, vertrouwen de Noren de weerapp overigens voor geen meter. Je zult dan ook zelden een Noor zonder rugzak tegenkomen tijdens een hike, vol met praktische kleding voor alle weerstypes. Een échte Noor laat zich namelijk niet stoppen door een buitje 😉. Het motto: “er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”, is zeker van toepassing tijdens jouw Noorwegen vakantie!

TIP: zorg dat je de juiste ‘outdoor kleding’ bij je hebt tijdens jouw Noorwegen vakantie. Een wind- en waterbestendige jas en warme onderlaag zijn een must have! Mocht je ons willen supporten, dan kun je deze kleding bestellen via Decathlon. Jouw bestelling kost niets extra’s en wij ontvangen een klein percentage. Zo kunnen wij deze content gratis blijven maken. 

2. Goedkoopste supermarkt

Iedereen die wel eens in Scandinavië is geweest, weet dat de supermarkten in Zweden en Noorwegen onbetaalbaar zijn. Daarom zijn wij extra blij met de tip voor de goedkoopste supermarkt in Noorwegen, de: REMA 1000 (eigen merk) of de Kiwi. In Zweden troffen we tot onze verrassing nog verschillende Lidl supermarkten, dus dat is sowieso een feestje.

Stiekem is onze grootste tip om je auto of camper in Nederland of Duitsland vol te proppen. Let daarbij vooral op de producten die in Scandinavië duur zijn ten opzichte van Nederland. Het gaat dan vooral om de ‘luxe en verse’ producten, zoals wijn, bier, kaas, chocolade en verse groenten. Dus sla je slag met langer houdbare verse producten zoals in vacuüm verpakte groente of groenten in blik.

Let op: er gelden beperkingen op het invoeren van alcohol, groente en fruit voor wat betreft het invoeren in Noorwegen. Onze collega’s van creatingstories.nl hebben dit voor je op een rijtje gezet. Het overzicht vind je hier

Nog meer supermarkt tips van insiders

Van zowel Erik zijn Noorse familie als van onze volgers op Instagram kregen wij nog verschillende extra Noorwegen tips om je supermarkt beleving te optimaliseren.

  • Zoek eens naar de Bunnpris, in deze supermarkt verkopen ze het brood van gisteren voor 10 of 15 kronen (€0,90 – €1,35). Superlekker en omdat wij het brood toch altijd in de vriezer hebben liggen, proef je geen verschil met de verse broden en bespaar je toch mooi €3,00 – €3,50 per brood(!)
  • Let ook op bij de groenteafdeling, oudere producten voor de helft van het geld. Er staat in nagenoeg elke supermarkt een kratje met de afgeprijsde artikelen. Hetzelfde geldt voor de diepvriesafdeling.
  • Speur in de supermarkt vooral op voethoogte, daar liggen de koopjes (en eigen merk) waar wij Hollanders blij van worden, haha.
  • Let goed op de seizoensgroenten, het prijsverschil is hier nog groter dan in Nederland!

3. Ga in het weekend naar de bakker

Nummero 3 in onze lijst met handige tips Noorwegen is er eentje waar Lisa verrassend genoeg misschien nog meer last van heeft dan Erik. “Smachten naar dat ene lekkere taartje” of eigenlijk vooral de overheerlijke kaneelbroodjes.  Probeer nog even je geduld te bewaren tot in het weekend, gebak gaat zaterdagmiddag namelijk voor de helft van het geld en doordeweeks is een half uur voor sluitingstijd het brood voor de helft van de prijs. Dat maakt jouw Noorwegen vakantie net even leuker toch?

4. 10% korting op ferry’s en tolwegen

Met ruim 1.000 fjorden bestaat de kustlijn van Noorwegen uit ontzettend veel eilandjes die doormiddel van ferry’s, tunnels en bruggen met elkaar worden verbonden. Zonder dat je het doorhebt kan de teller stiekem enorm oplopen en kan het gebeuren dat je voor jouw tocht richting de Noordkaap zomaar €1.000 aan rekening thuis op de mat krijgt. Oeps.

Tollbadge
Om vervelende verrassingen te voorkomen is het daarom slim om je ruim voor vertrek aan te melden voor een tollbadge van AutoPASS via een van de toll providers. Let op: Het populaire BroBizz is sinds 13 april 2023 niet meer geldig voor buitenlanders. Dit is een badge die je aan de voorruit van je camper of auto kunt bevestigen en die vervolgens automatisch de tol afschrijft van je creditcard. Het grote voordeel, geen gedoe, en… je krijgt tot wel 40% korting op verschillende bruggen en ferry’s. Hier zitten onder andere de dure bruggen tussen Denemarken en Zweden tussen.

Je moet deze wel een paar weken voor vertrek online bestellen voor 200 NOK (€20 euro). Dit betreft overigens een borgsom, verlaat je het land, kun je de badge weer opsturen of inleveren en krijg je het bedrag terug. Bekijk HIER hoe je dit doet (option 1). Let op: Je kunt de tollbadge niet meer bij de grens ophalen. Dit kan alleen voor vortuigen boven 3500kg. 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de badge moet jij je ook nog registreren bij EasyGo. Zo kun je de pas in Denemarken, Zweden en Noorwegen gebruiken en heb je nergens meer gedoe met betalingen.

Online registratie bij Epass 24
Goed.. wij hadden deze ‘handige tips Noorwegen’ dus duidelijk niet vooraf gelezen en waren dan ook te laat voor de badge. Gelukkig kun jij je dan online registreren bij Epass24. Na je registratie heb je inzicht in alle gemaakte kosten en krijg je tevens 10% korting. Makkelijk verdient toch? 
LET OP: Wij kregen 10% korting in 2022, maar ik las zojuist (2023) op de website dat er geen korting meer geldt voor enkel de registratie bij Epass24.

Online registratie bij Ferrypay
Ook via Ferrypay kun je korting krijgen op de ferries. Daarvoor meld je je aan op deze website. Verderop in het artikel geven we je tips voor de gratis ferries in Noorwegen!

Je kunt er ook voor kiezen om je niet te registereren. In dit geval wordt je kenteken gescand en worden de kosten alsnog aan je doorberekend. Je krijgt de rekening dan na jouw Noorwegen vakantie thuis gestuurd. Wel hebben we van meerdere reizigers begrepen dat zij na 1 a 2 jaar nog altijd geen rekening binnen hebben gehad.

5. Noorwegen vakantie vroegboek korting

Oké, het is niet echt een korting, maar ga je naar Noorwegen met de auto of camper, dan is er een grote kans dat je overweegt om de ferry te pakken. Reserveer deze dan ver van te voren, de kosten kunnen door drukte zomaar met een fractie 2 of 3 stijgen.

Vanaf Duitsland (Kiel) kun je met de veerboot richting Noorwegen (Oslo). Houd rekening met een prijs vanaf €414,- (afhankelijk van het seizoen, voertuig en aantal personen) voor een vaart van 20 uur. Koop de tickets op tijd, want de boot kan -zeker in het hoogseizoen- vol zitten.

Ook kun je er tegenwoordig voor kiezen om vanuit Nederland (Eemshaven) met de veerboot richting Noorwegen (Kristiansand) te reizen. Ook hiervan variëren de kosten nogal met het jaargetijde wanneer je gaat. Bekijk actuele prijzen op direct ferries. Je doet er zo’n 18 uur over.

Wij boeken zelf graag onze tickets bij Directferries, mocht er om wat voor reden iets misgaan, dan is er gelukkig altijd een Nederlandse klantenservice die je weer verder kan helpen. Ja, het kan een paar euro goedkoper door rechtstreeks bij de ferry te boeken. Maar soms dient gemak de mens, en met de vorige tip hebben we deze kosten weer mooi terugverdiend 😉.

6. Online elektronica kopen in Noorwegen

Is je staafmixer kapot, of heb je net als wij je drone laten crashen (dat was mega balen, want wow…we wilden Noorwegen echt vastleggen vanuit de lucht!), dan kun je eenvoudig terecht bij de lokale Mediamarkt die luistert naar de naam Elkjop.no. Er zijn verschillende vestigingen door het hele land, maar als ze hier je producten niet op voorraad hebben, of je hebt simpelweg geen zin om je route om te gooien om naar een winkel te gaan? Dan kun je hier ook eenvoudig online bestellen. Je kunt je pakketje dan verderop je route laten bezorgen bij een pakketdienst, waar jij eenvoudig je pakketje kunt ophalen.

Voor ons een uitkomst, nadat wij plotseling het signaal met onze George (onze DJI Mini 2 drone) verloren en hem na een uur zoeken in stukjes naast de rotsen terugvonden. Gelukkig konden we onze nieuwe drone, wederom een DJI Mini 2, binnen 2 dagen bij een pakketdienst op de route oppikken, zodat we nog veel van dit soort shots kunnen maken in het schitterende Scandinavië. En de prijs? Die was goedkoper dan in Nederland!

7. Besparen op brandstof

Het viel ons op dat de kosten voor een liter Diesel enorm verschillen, tot wel bijna €0,40 per liter (!), 22.18 NOK ten opzichte van 26.14 NOK. En dan hebben we het niet over tanken langs de snelweg versus een tankstation op een industrieterrein. Nee, 2 doodnormale tankstations die slechts kilometers uit elkaar liggen op dezelfde weg. Toeval? Nee, dit zagen wij door heel Noorwegen.

Ook fluctueren de prijzen enorm gedurende de dag, zo was hetzelfde tankstation €0,20 goedkoper toen we een paar uur later nogmaals langsreden.

Wellicht een open deur, maar wacht niet met tanken tot het laatste moment, maar hou ruimte om door te kunnen rijden bij een te duur tankstation. Andersom geldt natuurlijk ook, kom je een voordelig tankstation tegen, kun je natuurlijk ook extra snel tanken.

Wij gebruikte de app: Fuel Finder. De prijzen kloppen voor geen meter, maar, de tankstations die goedkoper zijn in de app, zijn dat vaak ook in het echt haha.

8. Allemansrecht tijdens jouw Noorwegen vakantie

Als fulltime vanlifers is dit toch wel de grootste droom op aarde, legaal in het wild kamperen in een land dat zo waanzinnig gaaf is als Noorwegen. Hier bestaat namelijk het allemansrecht, dat zoveel wil zeggen als ‘het recht om te zwerven’. Dus, of je nu met je auto of camper naar Noorwegen reist, pak je tentje en je slaapmat in en ga op zoek naar de vetste plekken om te overnachten. Een handige app om mooie plekken te zoeken is Park4night.

Let op: er gelden regels voor dit allemansrecht. Je mag uiteindelijk lang niet overal kamperen! Meer informatie vind je hier

Slaap jij toch liever op een camping? Goed nieuws, wij vonden de campings in Noorwegen juist weer erg goed betaalbaar ten opzichte van landen als Kroatië en Slovenië. Zo zagen wij veel campings waar wij met onze camper + 2 personen voor zo’n €25,- terecht konden. Niet gek toch? Bekijk een fijn aanbod met campings via ACSI Eurocampings.

TIP: stiekem was dit ook direct onze grootste teleurstelling in Noorwegen. In een groot gedeelte van het land kun of mag je niet wildkamperen ivm National Parks, waardoor we nergens vaker op reguliere parkeerplaatsen hebben geslapen dan in Noorwegen…

Ben jij van plan om tijdens jouw Noorwegen vakantie in andere accommodaties te slapen dan te gaan kamperen? Wij hebben een aantal leuke accommodaties voor je op een rij gezet! Lees hier meer over onze beleving bij het Pollfoss Hotel. 

9. Gratis ferry’s

We hadden het eerder al over de grote kostenpost die de ferry’s, tunnels en bruggen van Scandinavië met zich meebrengt. Maar voor iedereen die zich hierdoor niet heeft laten tegenhouden hebben we goed nieuws! In de zomer van 2022 zijn veel ferry’s gratis geworden! Wat? Ja echt, gratis. Over handige tips Noorwegen gesproken. Wat we eerder al ervaarden tijdens onze stedentrip Götenborg, waar we gratis met onze camper op de ferry mochten naar de eilanden voor de kust, is dit nu ook voor steeds meer Noorse ferry’s het geval.

De overheid is een campagne gestart om alle ferry’s die jaarlijks minder dan 100.000 (!) passagiers hebben gratis te maken.

Bekijk deze website voor een overzicht van de gratis ferry’s en kijk hoe jij je route zo slim als mogelijk kunt uitstippelen. Zo worden er verschillende ‘hacks’ benoemd, waardoor je met een tussenstop mogelijk toch gratis op een ‘betaalde’ route kunt reizen.

Daarnaast willen ze de prijs van ferry’s in de komende jaren met 50% gaan verlagen ten opzichte van het 0-punt in 2021. Wij zijn in ieder geval razend benieuwd naar de ontwikkelingen.

10. De lokale variant van 9292 (routeplanner)

Waar wij in Nederland non-stop gebruik maken van 9292.nl voor het uitstippelen van onze routes met het openbaar vervoer hebben we nu eindelijk de tip gekregen voor de Noorse variant: Entur.no Via de officiële website stippel je eenvoudig je route uit van A naar B, waarbij je direct ziet welke bussen, treinen, trams, of boten je moet pakken. Perfect voor alle backpackers of OV reizigers onder ons. En niet te vergeten iedereen die een gave hike wil maken en nog op zoek is naar transport vanaf de parkeerplaats tot het startpunt van de hike. Wiehoeee!

11. Elektrische fiets

Heb je een elektrische fiets en hou je van wandelen? Dan hebben we hier de tip der tips in Noorwegen voor je. Neem je elektrische fiets mee! Wij hebben tijdens ons rondreis door Noorwegen honderden euro’s betaald aan parkeerkosten, simpelweg omdat er in de directe omgeving van de officiële parkeerplaatsen geen alternatieve parkeerplaatsen zijn te vinden. Daarentegen vind je op enkele kilometers vaak wel voldoende gratis parkeergelegenheid, maar is dat voor- of na een hike vaak net even teveel van het goede.

12. Koffie tips – koppen & avtalen

Smacht jij ook zo naar een goede kop koffie, maar sla je stijl achterover van de Noorse prijzen? Dan is dit wellicht een leuke tip voor jou. Het is bij verschillende tankstations namelijk mogelijk om een goedkope mok te kopen, waarna je bij elk volgend bezoek gratis een kop koffie, thee of warme chocolademelk krijgen.

Er zijn verschillende grote landelijke tankstations die hieraan meewerken, waaronder Cirkle K tankstations (vroeger staat oil). Je betaalt gemiddeld zo’n 150 – 200 kronen (€13,50 – €18,50) voor de mok, die je koffie goed warm houdt. De tankstations hebben achterin allemaal een automaat staan met goede koffie, waar je vervolgens je mok kunt vullen. Vaak staat er zelfs nog een kraantje naast, waar je na afloop ook je mok weer kunt afspoelen.

Voor iedereen die een rondreis door Noorwegen maakt en dus regelmatig bij een tankstation staat een leuke tip!x

13. Overzicht van de mooiste hikes in Noorwegen

Ben jij op zoek naar de mooiste hikes van Noorwegen, en heb je niet genoeg aan de geweldige hikes die wij hebben uitgeschreven 😉 ? Dan is de website Ut.no de moeite waard om eens te bestuderen. Hier vind je namelijk een groot aantal hikeroutes, inclusief hoogteverschillen, berghutten en nog veel meer. Zo kregen wij via IG de Knutshoe hike doorgestuurd die andere reizigers via deze app hadden gevonden. Hoe leuk?!

Klein minpuntje, je moet enige kennis hebben van de Noorse taal of Google Translate actief gebruiken. Bij ons had de website moeite met de automatische vertaling.

TIP: Bekijk onze rondreis Noorwegen in 3 tot 6 weken met auto of camper. Daar delen we de mooiste hikes. 

14. Noorderlicht bekijken

We sluiten nog even af met een knaller, want wie wil er nu niet het Noorderlicht zien tijdens een rondreis door Noorwegen? De kans hierop is ook in de zomer zeker aanwezig, zo hebben we foto’s van diverse mensen gezien die eind augustus het noorderlicht hebben gezien!

Wij hadden helaas minder geluk… 3 nachten op rij was er veel activiteit en hebben we de kou getrotseerd, maar was er helaas teveel licht om het te kunnen zien.

Wil jij ook een poging doen? Download dan de YR app voor de actuele weerberichten en de Aurora app. Stel de app goed in en je krijgt vervolgens updates wanneer de kans het grootst is om het Noorderlicht te zien. Check anders ook deze website die is gespecialiseerd in fotografie voor meer informatie, dit gaat je helpen bij het begrijpen van de Aurora app!

Tip: huur een camper voor jou Noorwegen vakantie

Wil je graag een rondreis Noorwegen met camper maken, maar heb je zelf geen camper? Dan kun je ook een camper huren voor jou roadtrip door Noorwegen bij onze partner GoBoony. Het leuke is dat je een camper huurt in Nederland, direct bij de eigenaar! Zo is er voor ieder wat wils, ook als je met een huisdier reist bijvoorbeeld.

Wanneer je via onze link een boeking  maakt, ontvangen wij daar een klein percentage van en betaal jij niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven maken. 

Hebben deze Noorwegen tips je geholpen?

We hopen dat jullie wat aan onze  Noorwegen tips hebben gehad! Mis jij toch nog iets, of heb jij nog aanvullende tips die we aan deze lijst met tips voor jouw Noorwegen vakantie kunnen toevoegen, laat het ons dan vooral weten hieronder in de comments, via de mail of via Instagram @reisstel.nl Veel plezier in Noorwegen!

Pin dit artikel voor later

Tips voor jouw vakantie Noorwegen | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

One Response

  1. Hoi Erik en Lisa,
    Super bedankt voor de tip over gratis ferries, we gaan er zeker gebruik van maken!!! Groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *