Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

12x budgettips Stedentrip Trondheim | doen drinken en slapen

Een stedentrip Trondheim staat voor velen gelijk aan een stedentrip naar de gezelligste stad van Noorwegen. Een oude brug langs de kenmerkende gekleurde huisjes, een oude vesting en ons absolute hoogtepunt, de fietslift! Wij gingen tijdens onze rondreis door Noorwegen op zoek naar de bezienswaardigheden in Trondheim en delen onze budgettips met je.

Stedentrip Trondheim - tips

Over Trondheim

Trondheim is na Oslo en Bergen de derde stad van Noorwegen en tevens ook een van de oudste steden van Noorwegen. ‘AD 997’ en tot en met 1217 zelfs de hoofdstad van Noorwegen. Trondheim is enorm populair bij de ‘Hurtigruten-gangers’ en ook de liefhebbers van fjord cruises kunnen hier hun lol op. Vanwege de Noordelijke ligging, vlakbij de poolcirkel is het bijna 24/7 licht tussen half mei en half juli… Wow! Over een midzomernacht gesproken.

Wat is Hurtigruten

De Hurtigruten is de Noorse kunstsnelboot, die al meer dan 125 jaar lang van haven naar haven vaart. Vroeger, sinds 1893, werden met deze stoomboten brieven en pakketten afgeleverd op eilanden en plaatsen waar gewone auto’s en boten veelal niet konden komen. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog was het Noorden van Noorwegen grotendeels onbereikbaar doordat er bijna gaan (fatsoenlijke) wegen of spoorlijnen waren. De ‘postboot’ was dan ook van levensbelang.

Er zijn verschillende reizen te boeken waarbij je in totaal 34 havenplaatsen kunt aandoen, waarvan er 22 boven de poolcirkel liggen. In totaal kun je onderweg 100 verschillende fjorden zien en zijn er dagelijks afvaarten in zowel de zomer als winterperiode. Meer informatie kun je vinden op de website van Norske.nl.

Doen in Trondheim

Of je nu met een reguliere cruise, de Hurtigruten, camper, vliegtuig of auto in Trondheim bent aangekomen, je wil natuurlijk weten wat je kunt doen in Trondheim. Wij zetten onze favoriete tips en bezienswaardigheden in Trondheim voor je op een rij. Een groot voordeel: van van deze tips Trondheim zijn gratis en dus ook goed voor je portemonnee!

1. Bezoek Trondheim in de winter

Zo, laten we maar direct met de deur in huis vallen en aan al je illusies een einde maken. Skip Trondheim in de zomervakantie en boek direct je tickets voor de kerstvakantie. Trondheim kán de leukste stad van Noorwegen zijn, maar niet in de zomer(vakantie).

Trondheim is namelijk een echte studentenstad, die zorgen voor kleur en leven in de brouwerij. En die studenten, die ga je hier in de zomer niet vinden. De kenmerkende gekleurde straatjes zijn ook in de zomer leuk, maar in de winter gewoon net even leuker. We snappen dat de meeste lezers Trondheim toch in de zomer gaan bezoeken (dat doen wij immers ook 😉 ) dus lees vooral door voor onze ‘zomerse’ tips Trondheim.

2. De fietslift!

Tijdens de vele stedentrips die wij inmiddels hebben gemaakt hebben we nog nooit zo’n leuke, handige en tevens attractieve trekpleister gezien. De fietslift. Deze ‘lift’ helpt fietsers de steile berg op, al blijkt al snel dat je hier de nodige oefening voor nodig hebt. Je kunt het misschien wel het beste vergelijken met de welbekende sleepliften in de wintersportgebieden. Voor iedere beginnende wintersporter zowel de grootste vriend als vijand. Je moet er immers niet aan denken om naar boven te lopen, maar hoeveel pogingen heb je dit keer nodig?

Terug naar de lift, beneden kun je de lift activeren door op de magische groene knop te drukken, waarna je de fiets op zo’n 10 centimeter van de stoeprand positioneert. Zet je rechtervoet op de ‘houder’ en vervolgens wordt er een steuntje gelanceerd die jou zo de berg op duwt… in theorie althans.

In de praktijk zullen de eerste tien pogingen waarschijnlijk mislukken, waarna je beneden opnieuw in de rij kunt aansluiten voor een nieuwe poging. Ook als je geen fiets of step ter beschikking hebt is dit zeker een aanrader. Er zijn zelfs zitjes geplaatst met uitzicht op de lift omdat het nu eenmaal een heerlijk tijdverdrijf is.

Locatie: Je vindt de fietslift hier

TIP: Naast de fietslift kun je fietsen huren, dus wil je een poging wagen? Dan is dit je kans!

3. Rondstruinen in de wijk Bakklandet

Dacht jij dat de Nyhaven in Kopenhagen schattig was met alle gekleurde huisjes, of de gekleurde huisjes die we eerder tijdens onze stedentrips in Bergen en Bern hebben gezien? Think twice… Trondheim en dan in het bijzonder Bakklandet spant wat ons betreft de troon. In Trondheim zie je overal leuke gekleurde huisjes en ook vanaf het uitkijkpunt vanaf het Kristiansten Fort (zie tip 6) zul je overal gekleurde huisjes zien. Wij kregen het gevoel dat ze er nu een keer niet speciaal voor de toeristen zijn neergezet haha.

De populaire wijk Bakklandet vormt het epicentrum van deze stad, waar alle gekleurde straten samenkomen. De oude bouwstijl, kneuterige straatjes en gezellige cafés komen hier allemaal samen. Het kan dan ook geen toeval zijn dat onze favoriete attractie van de stad (de fietslift) ook hier te vinden is.

Dus heb jij een stedentrip Trondheim op de planning, dan kun je Bakklandet niet overslaan. Ja, het kan wat toeristisch aanvoelen, desalniettemin vonden wij het leuk om hier doorheen te wandelen en onder het genot van een kop koffie mensen te kijken.

Locatie: Je vindt Bakklandet hier

TIP: Bekijk onze rondreis Noorwegen in 3 tot 6 weken met auto of camper!

4. Neem een foto vanaf de Gamle Bybro

De Gamle Bybro, letterlijk vertaalt: oude stad brug, is een van de grootste trekpleisters van het oude centrum. Vanaf deze oude brug over de Nidelva rivier heb je een prachtig uitzicht over de (stiekem ietwat vervallen) gekleurde pandjes langs de rivier. Op elk moment van de dag zul je hier mensen met een camera in de weer zien om te proberen de weerspiegeling in het water vast te leggen.

Wij vonden het leuk om te zien, maar adviseren je om hier niet specifiek voor om te rijden haha.

Locatie: Je vindt de oude stadsbrug hier

5. De leukste barretjes

Op verschillende blogs lazen we dat je het leukste en gezelligste cafe van Noorwegen ‘Kafe Soil’ is in de Bakklandet wijk. Toch zul je hier in de praktijk vooral toeristen vinden die een kijkje willen nemen in dit kneuterige café met retro inrichting.

Wij werden zelf helemaal warm van het Antikvariatet café, waar de zweetdruppels rijkelijk vloeiden tijdens inspannende schaakwedstrijden. De Queens Gambit is er niks bij (mocht je deze serie niet gezien hebben? Dikke aanrader!).

Ga je voor een biertje, dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de Trondhjem Mikrobryggeri op de Prinsens gate 39. Perfect om met vrienden een speciaal biertje te drinken. Ga je in het weekend, wees dan op tijd, want ondanks de prijzen is dit een razendpopulaire spot.

6. Bezoek het oude Kristiansten Fort (Kristiansten Festning)

  • 5K verplichte verzekering p.p.p.d. je krijgt een bandje met een datum als bewijs dat je hebt betaald.
  • 500 COP entree
  • Hangmat Mirador: 60K p.p.p.n.
  • Hangmat slaapzaal: 40K p.p.p.n.

Daarnaast heb je ook nog kosten voor eventuele shuttles, zo betaal je 5.000 COP enkele reis voor de shuttle die je vanaf de hoofdingang naar de start van de wandeling brengt. Je kunt deze uiteraard overslaan, maar dan loop je lange tijd over een saaie geasfalteerde weg. Hetzelfde geldt voor de motortaxi bij de Calabazo entree waar je zo’n 20.000 COP voor betaalt.

TIP: Scoor voor je bezoek aan het fort wat lekkers bij café Keffebrenneriet avd Bakklandet, waar ze naast betaalbare koffie (voor Noorse begrippen althans), ook heerlijke taartjes hebben. In het fort vind je verschillende picknicktafels met een prachtig uitzicht, waar je op en top kunt genieten van je aanwinst.

7. Bewonder de Nidaros Kathedraal

Waar wij inmiddels al helemaal gewend zijn aan alle gave staafkerken die Noorwegen rijk is, moesten wij even wennen aan de imposante Nidaros kathedraal in Trondheim. Groot, indrukwekkend en rijkelijk versierd, een combinatie die wij op deze schaal nog niet eerder in Noorwegen zijn tegengekomen. Sterker nog, het doet ons sterk denken aan de Orthodoxe Samebakathedraal kerk in Tbilisi, Georgië waar we overal de kenmerkende groene daken terug zien komen. 

De kerk zelf kun je enkel met een entreebewijs bezoeken, die je vooraf online, of in het naastgelegen bezoekerscentrum kunt kopen. Een los ticket kost 120 NOK. Wil je ook de Koninklijke Regalia en het aartsbisschoppelijk paleismuseum zien, dan kun je ook een 3-in-1 ticket kopen voor een gereduceerde prijs

8. Lekker schaatsen

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen, maar in de wintermaanden heeft Trondheim een mooie ijsbaan liggen, waar je gebruik van kunt maken.

Locatie: de schaatsbaan vind je hier

9. Het centrale plein

We duiken weer even terug in de tijd op het centrale plein van Trondheim, waar je zoals in elke ‘grote’ stad een Mc Donalds en een Burger King kunt vinden. Wij kregen nostalgische gevoelens bij het plein, waarbij het lijkt alsof je even terug bent in de jaren -60. Het grote Trondheim Torg gebouw en de hoge pilaar met daarop het beeld van Olav Tryggvason. Op een mooie zomerse dag kan het langs de zijkanten van het plein vol zitten op de terrasjes, maar bij ons was het een grote leegte, die past bij een druilerige herfstdag.

Het centrale plein is tevens de place to be als er evenementen worden georganiseerd in de stad.

Locatie: het centrale plein vind je hier

10. Musea

Heb je meer tijd in Trondheim? Dan kan een bezoekje aan een van de vele musea hier natuurlijk niet achterblijven. In het rubriekje, we zijn er niet geweest, maar het lijkt ons wel de moeite waard staan het Bisschops paleis en museum, als een van de oudste paleizen van Europa. Al was het maar om de collectie van Noorse kroonjuwelen te bekijken.

11. Stiftsgarden

Het Stiftsgarden is de thuisbasis van de Noorse koninklijke familie voor hun bezoekjes aan Trondheim. Nu is dat opzichzelf natuurlijk al leuk, maar het feit dat dit een van de grootste houten gebouwen van Europa is, met meer dan 100 kamers vonden wij eigenlijk nog veel leuker. Helemaal als je bedenkt dat dit pand al in 1778 is gebouwd.

Je kunt op eigen gelegenheid een kijkje nemen bij de Stiftsgarden, maar je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding met gids te boeken.

Locatie: Je vind de Stiftsgarden hier

12. Uitzichtpunt Tuholttarnet

Wil jij tijdens jouw stedentrip Trondheim in een oogopslag zien wat er allemaal te doen is in de stad? Dan is een bezoek aan het observatiedek van de 124 meter hoge radiotoren misschien wel een leuk en verrassend uitstapje.  Je hebt hier een schitterend 360 graden panorama over de stad en daarnaast is er ook nog eens een restaurant te vinden op zo’n 80 meter boven de grond. Als de Noren toch eens dezelfde prijzen zouden hanteren als wij zijn gewend van Kosovo, Turkije of Albanië, dan waren we zeker langsgegaan 😉

Overnachten in Trondheim Noorwegen

Wil je overnachten in Trondheim, Noorwegen? Als wij niet met onze camper bus Fred op pad waren, zouden wij in een van deze accommodaties overnachten voor onze stedentrip. Klik op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid.

  • Thon Hotel Nidaros Dit hotel ligt zeer dichtbij het treinstation en daardoor goed te bereiken voor mensen die niet met eigen vervoer zijn! Het ontbijt in dit hotel schijnt fantastisch te zijn, dus dat alleen al is een reden om te gaan toch? €143,- voor een 2 persoonskamer.
  • Comfort Hotel Trondheim. Hip design hotel in het centrum van Trondheim. Het zal aan niets ontbreken op de kamer, want aan alle moderne en technische snufjes is gedacht! Eenvoudig ingericht, maar modern en schoon. Hotel inclusief ontbijt. €102,- voor een 2 persoonskamer.
  • Scandic Bakklandet – Typisch Scandinavisch hotel op een perfecte locatie, namelijk in dé hippe wijk van de stad. Mooi uitzicht over de rivier en uiteraard inclusief goed ontbijt. €125,- voor een 2 persoonskamer.

Meer hotels in Trondheim?

Wordt Trondheim jouw volgende bestemming in Noorwegen?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Trondheim Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @Reisstel.nl

Pin dit artikel voor later

Trondheim Noorwegen Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *