Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

22x tips | geld besparen op reis doe je zo! + gratis budgetplan

Er zijn veel manieren om tijdens jouw roadtrip of rondreis geld te kunnen besparen. Soms gaat het om grote bedragen, soms om simpelweg een paar euro hier en daar. Wij hebben tijdens de afgelopen maanden al zoveel slimme tips en tricks geleerd dat wij deze graag met jou delen. Hopelijk lukt het jou om met deze tips wat extra geld te besparen zodat er meer ruimte is voor unieke activiteiten. Ben je geschrokken van onze vanlife kosten per maand? Dan kunnen deze bespaartips jou helpen om het goedkoper te doen! En zo jouw droom waar te kunnen maken. 

Play Video

Geld besparen op reis doe je zo!

Maak je budget inzichtelijk

Hoe kun je geld besparen op reis als je niet inzichtelijk hebt waar je geld aan uitgeeft? Wij hadden vooraf geen ervaring wat betreft kosten van het reizen met en camper. Wij hoopten op een budget van ongeveer €50,00 per dag uit te komen. Grofweg hadden wij vooraf ingeschat dat onze dagelijkse kosten er als volgt uit zouden zien.

  • €15,00 overnachting
  • €7,50 eten en drinken
  • €7,50 brandstof
  • €7,50 verzekeringen
  • €12,50 activiteiten, uiteten, drankjes, etc.

Nu we na onze eerste 4 maanden op de weg een tussentijdse balans hebben opgemaakt, blijkt dat we er niet verder naast hadden kunnen zitten. We kwamen in aanraking met verschillende kosten waar we vooraf geen rekening mee hadden gehouden of we simpelweg waren vergeten mee te nemen. 

Budgetplan

Om jou op weg te helpen en je te laten voorkomen dezelfde ‘fout’ te maken, hebben wij een budgetplan voor je gemaakt. In dit budgetplan kun je jouw uitgaven onderweg bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je kosten. Op deze manier kun je inzien op welke kosten je onderweg kunt besparen. Ben je al eerder met de camper op pad geweest? Gebruik dan jouw kosten als stelpost voor jouw volgende reis. Nog niet eerder weggeweest? Dan kun je ons eerder blog over ‘wat kost een camper rondreis Europa’ gebruiken als uitgangspunt om jouw kosten inzichtelijk te maken.

Een leuke extra in dit budgetplan: het geeft ook inzicht in hoeveel dagen je nog kunt reizen met het door jouw opgestelde budget.

Besparen op reis: vaste lasten

1. Verzekeringen vergelijken

Sta je ingeschreven in de Basisregistratie Personen? Dan ben je verplicht om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. Ook ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je camper. Maak voor jezelf inzichtelijk waar jij minimaal voor verzekerd wil zijn tijdens jouw reis en verdiep je in de voorwaarden voor zorg in het buitenland. Een aanvullende tandartsverzekering of fysiotherapie in Nederland is wellicht helemaal niet nodig als je een groot deel van het jaar in het buitenland doorbrengt.

Kom jij tot de conclusie dat je bent gebaat bij een aanvullende reisverzekering? Vergelijk dan nog eens wat er wordt gedekt door de reisverzekering en wat er wordt gedekt door de zorgverzekering. Zo kun je jouw zorgpakket wellicht nog voordeliger afsluiten en toch goed gedekt zijn voor jouw reis. Zo kun je ook met de verzekering eenvoudig geld besparen op reis.

Ook het verhogen van je eigen risico kan veel besparen in de maandlasten. Kijk hier dus kritisch naar!

2. Geen onnodige abonnementen

Maak overzichtelijk welke abonnementen jij allemaal hebt afgesloten en bekijk kritisch welke jij onderweg écht nodig hebt. Wij schreven hier al eerder over in ons artikel ‘hoe spaar je voor een wereldreis’­. Netflix, Spotify, telefoons, dataopslag, NS, tijdschriften, maaltijdpakketten, tv-kanalen, scheermesjes, kranten, je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt er waarschijnlijk een abonnement op.

Check welke je allemaal hebt en welke je (onderweg) niet nodig hebt. Door afscheid te nemen van al die onnodige abonnementen kun je eenvoudig geld besparen op reis en die tientallen euro’s die je hier wellicht mee bespaart kun je voor leukere dingen gebruiken.

Het leven in een camper is zoveel eenvoudiger en minimalistischer. Veel abonnementen zijn daarbij niet nodig.

3. Telefoonabonnement

Een kostenpost waar je al snel op kunt besparen is het telefoonabonnement. En dan ligt hier de focus met name op de databundel. Bekijk goed welke eisen jouw provider stelt aan datagebruik in het buitenland. Zo kan het zijn dat jij over een tijdsbestek van 3 maanden meer data in Nederland moet gebruiken dan buiten Nederland.

Heb jij ‘onbeperkt data’? Dan geldt dat waarschijnlijk alleen voor gebruik binnen Nederland. De meeste providers hebben dit gelimiteerd tot zo’n 25-35 gb per maand buiten Nederland, binnen de EU. En wil jij wat meer off- grid staan, dan zul je zien dat wifi over het algemeen ver te zoeken is.

Wij konden veel geld besparen op reis door te kiezen voor een businessabonnement bij Vodafone waardoor wij maandelijks 75GB data (in heel Europa) tot onze beschikking hebben. Dat scheelt onnodige kosten voor een extra prepaid data simkaart. Wij verbruiken namelijke een hoop data voor onze blogs, foto’s en video’s.

Kom je niet in aanraking voor een businessabonnement? Bekijk dan eens of het voordeliger kan zijn om een SIM kaart in het betreffende land te kopen (incl. data). 

Onbeperkte data is veelal alleen in Nederland onbeperkt!

Besparen op reis: Installatie

Enkele slimme investeringen voorafgaand aan je reis kunnen je helpen met geld besparen op reis. Voor deze investeringen geldt wel dat ze alleen rendabel zijn als je voor langere tijd, of vaker op reis gaat. Verdienen de investeringen zich niet direct terug? Dan kunnen ze je in ieder geval een hoop gedoe besparen en reisvreugde opleveren.

4. Waterfilter

We hebben al eerder over het belang van een goed functionerend waterfilter geschreven in onze artikelen over ‘Essentiële camperbenodigdheden’ en ‘how to, kamperen zonder voorzieningen’.  Wij blijven er namelijk bij dat je met een goed waterfilter niet alleen het milieu spaart, maar ook zeker geld kunt besparen.

Ons Aqualogic waterfilter kostte ons €94,00 via Bol.com en verzekerd ons overal van schoon drinkwater. Een 5 liter fles met schoon drinkwater kost al snel €3,00 wat betekend dat je met 2 personen makkelijk €15,00 per week kwijt bent aan drinkwater. Binnen 2 maanden heb jij je waterfilter dus al dubbel en dwars terugverdiend.

Wat ons betreft één van de grote winnaars, geld besparen op reis en het milieu sparen. Win Win!

5. LPG buiten vulinstallatie

Nog zo’n populair item waar we in ons artikel over ‘Essentiële camperbenodigdheden’ al aandacht aan hebben besteed. Een LPG buitenvul installatie.

Vooropgesteld, nee, het is niet overal in Europa legaal om gebruik van te maken van een LPG buitenvulinstallatie. En ja, in de praktijk horen we van veel reizigers dat zij overal zonder al te veel problemen hun LPG kunnen bijvullen. Via de website van MyLPG of via de bijbehorende app kun je eenvoudig achterhalen waar jij je LPG kunt bijvullen. Ideaal.

Wij hebben onze Nederlandse gasfles in Duitsland omgewisseld voor een Duitse statiegeld fles (propaan, 6kg) die wij voor overal in Duitsland en Oostenrijk voor €10,00 kunnen omwisselen voor een volle.  In Italië kostte ons dit €20,00 en had het daarnaast veel voeten in de aarde omdat het hier niet is toegestaan. In Zwitserland is het ons in zijn geheel niet gelukt om de gasfles bij te laten vullen (verboden) ondanks zo’n 20 telefoontjes en mailtjes.

Werkt jouw verwarming of koelkast op gas? Dan is het al snel lonend om te investeren in een dergelijke installatie. Kook je net als wij alleen op gas? Dan is het niet direct lonend, maar bespaart het je wel ontzettend veel ongemak. Wil je geld besparen op reis, dan is het zeker de moeite waard om je in dit onderwerp meer te verdiepen. Kijk voor meer informatie en een indicatie van de kosten eens op de websites van Gasproducten en Vanmeenen.com

6. Wasserette

Heb jij al wel eens nagedacht over hoe jij je vuile onderbroeken weer schoon gaat maken? De gemiddelde kosten van een wasserette liggen al snel op zo’n €10,00 – €15,00 voor een combinatie van wassen en drogen. Het is dan ook makkelijk om geld te besparen op reis als je bent uitgerust met de juiste voorzieningen. Zo doen wij veel kleine handwasjes met onze Tupperware was emmer.

Was erin, warm water en zeepmiddel erbij en de deksel erop. Door de warmte trekt de emmer enigszins vacuüm. Door het ontstane vacuüm trekken opstijgende luchtbelletjes het vuil mee naar boven. Vervolgens nog even naspoelen met schoon water en binnen 30 minuten is je wasje klaar.

Uiteraard hoeft dit geen Tupperware te zijn, kijk daarom ook goed naar de mogelijkheden van de verschillende aanbieders.

Enkel voor het beddengoed dat niet in de emmer past bezoeken wij de wasserette.

7. Douche faciliteiten

Je kunt je natuurlijk elke dag even wassen met een washandje en je vette haren wassen met maizena. Maar zo nu en dan gaat er simpelweg niks boven een heerlijke warme of koude douche. Is je camper net als die van ons niet uitgerust met een natte cel? Dan kun je natuurlijk een simpele buitendouche aanschaffen. Dit scheelt onnodige bezoekjes naar het zwembad, de lokale sportschool of wellicht zelfs saunacomplex als excuus om een warme douche te kunnen nemen.

Een mooi voorbeeld van geld besparen op reis in de meest praktische vorm.

8. Stookkosten

Met het winterseizoen in aantocht is het goed om eens te controleren of jouw camper is uitgerust met een kachel. Heb jij een verwarming die stookt op gas? Dan moet je er op voorbereid zijn dat je met grote regelmaat de gasflessen moet bijvullen.

Wij reizen met een Webasto heater die op Diesel werkt. Het verbruik ligt op ongeveer 0,2 liter per uur, ideaal dus. De aanschaf van een nieuwe luchtverwarmer kan flink aan de prijs zijn, dus doe goed je research en wellicht kun jij een goede deal vinden.

Ga je voor kortere tijd op pad? Dan kun je natuurlijk altijd extra warmwaterflessen, kruiken, dikke sokken en dikke truien meenemen om jou warm te houden tijdens de koude avonden. En daarmee natuurlijk geld besparen op reis.

9. Zonnepaneel en accu

Zoals je wellicht in onze reisverslagen al hebt kunnen lezen hebben wij tijdens onze roadtrip Europa een hoop gedoe gehad met ons zonnepaneel en accu. Wij kunnen dan ook niet genoeg benadrukken dat er weinig dingen gaan boven een goede energiehuishouding.

Ga je voor langere tijd op pad? Dan verdien je op den duur waarschijnlijk al je kosten weer terug doordat jij nergens aan het stroom hoeft wat op veel campings en camperplaatsen al snel €3,00 – €5,00 per dag kost. 

Ook geld besparen op reis met een zonnepaneel en huishoudbatterij? De materie is wellicht wat complex, dus wij laten ons graag informeren door de verschillende aanbieders van zonnepanelen. Voor tips & tricks op het gebied van huishoudaccu’s hebben wij contact gehad met accu service holland.

10. Gratis overnachtingen

Overnachtingen zijn voor veel reizigers de grootste kostenpost tijdens hun roadtrip. Volgens de ADAC, de Duitse ANWB kost een overnachting op een camping in Italië voor een gezin met kind gemiddeld €48,35 per nacht. Een overnachting in Zwitserland €44,90 en in Nederland €39,75.

Wil jij geld besparen op reis? Laat dan campings zoveel als mogelijk links liggen. Er zijn voor campers speciale camperplaatsen die via apps als Campercontact, Park4Night, iOverlander en de Stayfreeapp eenvoudig te vinden zijn.

Deze meeste apps hebben een gratis variant waarmee je je in theorie prima kunt redden. Waar de betaalde versies van deze apps zich echter mee onderscheiden is de mogelijkheid om accommodaties te filteren op prijs en beoordelingen. Zo hebben wij tijdens de eerste 2 weken van onze Roadtrip Europa €200,00 uitgegeven aan overnachtingen. Toen hebben wij de betaalde variant van Park4Night gevonden. Tijdens de daarop volgende 4 weken in Zwitserland hebben wij slechts €60,00 uitgegeven aan overnachtingen. Terwijl we hier op de meest waanzinnige plekken hebben kunnen overnachten. Absolute aanrader dus.

We schreven dit artikel over ‘how to: kamperen zonder voorzieningen’. En ‘how to: een camperplaats vinden’.

Wellicht werkt de gratis functionaliteit van de app voor jou wel. Je kunt dan natuurlijk ook geld besparen op reis door het vooral bij de gratis versie te houden.

We maken eigenlijk alleen gebruik van campings als we gebruik willen maken van de faciliteiten van een camping. Denk hierbij aan een warme douche of wasmachine.

11. Workaway, Wwoof, werken

Deze tip gaat niet enkel over geld besparen op reis, maar is wat ons betreft ook een unieke toevoeging aan je reis. Initiatieven als Workaway en Wwoof ideaal om je zowel te verdiepen in de cultuur van een land en tegelijkertijd geld besparen op reis. Zo kun je geld besparen op reis doordat je veelal wordt voorzien van voedsel en onderdak of misschien zelfs wat verdienen terwijl je wordt meegenomen in het alledaagse leven.

Met de uitgebreide zoekmogelijkheden is het ook mogelijk om te kiezen voor unieke activiteiten of bestemmingen. Denk eens aan helpen op een huskyfarm in Noorwegen of Canada, werken als barman op hawaii of tussen de cowboys op een ranche in Texas.

Geld besparen doe je zo!

Geld besparen op reis: dagelijks leven

12. Herbruikbare toiletartikelen

Lisa’s favoriete bespaartip tijdens de reis, maak gebruik van herbruikbare toiletartikelen. Zo kwam zij in aanraking met wasbare wattenschijfjes, soapbars en onze elektrische Foreo tandenborstel.

De initiële aanschafprijs is misschien wat hoger, maar ze gaan ontzettend lang mee en verdienen zich uiteindelijk vanzelf terug. De Foreo tandenborstel verdient zichzelf in onze ogen niet direct terug, maar is wel ideaal omdat je de batterij maar 1x in de 6-12 maanden hoeft op te laden. Scoor je niet met geld besparen op reis dan scoor je wel met de energiebesparing!

13. Boodschappen

Boodschappen, voor ons de grootste kostenpost tijdens de reis. En op het gebied van geld besparen op reis, hebben wij hier zelf ook nog een hoop te winnen. In ons artikel over ‘hoe spaar je voor een wereldreis’ deelden wij al een grote lijst met tips om eenvoudig kosten te besparen op de boodschappen die je direct kunt gebruiken.

Wij doen onze boodschappen vaak bij een Lidl of Aldi omdat dit ontzettend veel scheelt ten opzichte van de reguliere grotere supermarkten. Door heel Europa zijn deze supermarkten te vinden, al zijn ze natuurlijk niet altijd om de hoek. Dan kun je je afvragen of kilometers omrijden nu zoveel voordeliger is.

Door de ‘beperkte’ ruimte die je in de camper hebt voor opslag of voorraad van je boodschappen, merken wij dat we efficiënter boodschappen doen dan thuis en ook sneller alle restjes opmaken.

Too Good To Go app

Via vrienden van Advanture Project kwamen wij in aanraking met de Too Good To Go app, een inititatief om voedselverspilling tegen te gaan. Met behulp van de app kun je nagaan welke lokale ondernemers meewerken. Hebben zij voedsel over? Dan kun je aan het einde van de dag iets goeds voor de planeet en niet te vergeten, je portemonnee. Enkel door een boodschappenpakket te kopen tegen ongeveer 1/3 van de winkelprijs.

Wat extra toepasselijk is, aangezien wereldwijd 1/3e van al het eten wordt verspild volgens de cijfers op hun website.

Geld besparen op reis was nog nooit zo lekker!

Cashback apps

Daarnaast zijn er ook verschillende ‘cashback’ initiatieven waar je een klein bedrag spaart bij elke aankoop die je doet. Geld besparen op reis door geld uit te geven dus. Enkele voorbeelden zijn Eurosparen, Scoupy en de Cashbackworld. Ondanks dat wij zelf geen gebruik maken van dergelijke initiatieven werden wij hier door jullie op geattendeerd. Zo zagen wij dat de Plus is aangesloten bij de Cashbackworld en je een klein bedrag kunt sparen op alle boodschappen die je hier doet. In onze ogen is het nog steeds voordeliger om naar een goedkopere supermarkt te gaan, maar iedere situatie is anders.

Let goed op de voorwaarden die door de verschillende aanbieders worden gesteld. Wij maken hier persoonlijk geen gebruik van.

14. Zelf koken

Nu je toch met zorg je boodschappen hebt gedaan, kun je natuurlijk direct ook zelf gaan koken. Wij zijn gek op Italiaans eten en komen dan ook (zeer) makkelijk in de verleiding om buiten de deur te lunchen of dineren. 

Ga je koken dan zijn er altijd nog een aantal open deuren die je helpen nog nét dat beetje extra te besparen.

  • Gebruik een deksel
  • Let op de kookduur van recepten, voor je het weet ben je alweer toe aan een nieuwe gasfles.
  • Moet je altijd koken? Of kun je ook creatief worden met salades, broodjes, snacks, etc.

Geld besparen op reis: onderweg

15. Voorkom boetes

In elk land gelden weer andere regels en het is goed om vooraf op de hoogte te zijn van deze regels. Zo reden wij richting Hochschwarzwald en volgden wij netjes de navigatie waarbij wij zonder het ons te realiseren via de snelweg door Freiburg werden geleid. Laat dit nu net sinds enige tijd ook een milieuzone zijn…

Let daarom goed op de lokale regels qua parkeren, snelheid en milieuzones. Makkelijker en sneller geld besparen op reis bestaat bijna niet.

16. Bespaar op brandstof

Dit is zo’n typische kostenpost die bij iedere camperaar flink verschilt. Wij leggen relatief grote afstanden af en blijven op de meeste plaatsen 3-4 nachten. Blijf je langer op dezelfde plaats of ga je nog langzamer reizen, dan kun je veel geld besparen op reis. Althans, tijdens je reis 😉

Daarnaast zijn wij een groot deel van de eerste 3 maanden door de bergen van Zwitserland gereden. Onze camper Fred slurpt dan een hoop Diesel. De kosten voor Diesel liggen in Zwitserland ook nog eens hoog, dus dan gaat het hard.

Maar de belangrijkste tip hierin is natuurlijk: check of er apps in het land van bestemming bestaan waarbij je de brandstofprijzen met elkaar kunt vergelijken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van ‘Tankpas-aanvragen’ voor verschillende apps en toepassingen.

17. Tolroutes vermijden

Heb je geen haast? Dan is het bijna altijd voordeliger om in de navigatie de optie ‘tolroutes vermijden’ aan te vinken. Je rijdt vermoedelijk de nodige kilometers om, maar dit zal je vermoedelijk alsnog een hoop geld besparen op reis.

En het mooie van deze functie via Google Maps? Soms is het maar een miniscuul stukje dat je om een dure tolroute wordt genavigeerd en kom je bijna op dezelfde tijd aan als via de ‘snelle’ tolroute.

Kleine moeite, veel profijt.

18. Route plannen

Wij hebben er bij onze reis voor gekozen om zo min mogelijk te plannen, waardoor wij alle ruimte hebben voor spontane beslissingen. Dit resulteert in bijzondere en vaak ook onlogische routes waarbij we grote stukken dubbel rijden.

Reis jij iets gestructureerder of georganiseerder dan wij doen? Dan kun je met deze tip dus een hoop geld besparen op reis aan brandstofkosten!

19. Camper onderhouden

Goed onderhoud spaart je een hoop kosten uit, zo kan eenvoudigweg het controleren en bijvullen van het oliepeil dure reparaties uitsparen. Check ook om de 2-4 weken je bandenspanning als je onderweg bent. Te zachte banden verhogen het brandstofverbruik en te harde banden zorgen dat je als een stuiterbal op weg gaat.

Geld besparen op reis: activiteiten

20. Gratis activiteiten

Op betaalde activiteiten kun je eenvoudig geld besparen op reis. Er is al zoveel moois in de natuur te zien tijdens een camper rondreis Europa, dat een betaalde activiteit misschien niet meer nodig is.

Wij vinden het leuk om af en toe een wijnproeverij te doen, een kookworkshop, of wellicht die ene unieke hike waar je dan een gondel voor moet nemen. Wij geven gemiddeld €55,00 per maand uit aan activiteiten. Denk hierbij ook aan entreegelden voor een zwembad (direct weer een goede douche mogelijkheid!), het huren van stepjes of fietsen tijdens een citytrip.

Geen noodzakelijke uitgaven, dus eenvoudig om op te kunnen besparen. Wij vragen onszelf bij elke betaalde activiteit af of het daadwerkelijk een toevoeging is aan onze reis, of dat het ‘gewoon leuk’ is.

21. Voordeelpassen

Weet jij vooraf al dat je veel National Parcs of musea wil zien? Dan kan het interessant zijn om je vooraf eens te verdiepen in de mogelijkheid van een voordeelpas zoals bijvoorbeeld de museumjaarkaart. Veel steden bieden zulke mogelijkheden.

Er zijn veel reizigers die naar Zwitserland gaan vanwege de spectaculaire uitzichten vanaf de besneeuwde bergtoppen. Het kan dan interessant zijn om je eens te verdiepen in de Swiss Travel Pass.

22. Benut jouw unieke vaardigheden

Niet direct een bespaartip, maar meer een vrolijke afsluiter.

Ben jij goed in Yoga? Een vreemde taal? Marketing? Websites bouwen? Schoonmaken? Teksten schrijven? Entertainen? Of misschien kun je wel jouw favoriete bezigheden combineren door drankjes te schenken. Er zijn talloze manieren waarop jij jouw vaardigheden kunt benutten in ruil voor onderdak, maaltijden of ‘gewoon’ tegen betaling. Veel werkzaamheden kun je onderweg

Wat houdt jou nog tegen om je droom te leven?

Geld besparen doe je zo!

Hopelijk heb je wat gehad aan onze camper bespaartips om tijdens jouw roadtrip kosten te besparen. Heb jij zelf nog leuke tips in de categorie ‘geld besparen op reis’ die niet in dit rijtje mogen ontbreken? Deel ze vooral met ons en anderen zodat wij samen reizen voor iedereen toegankelijker kunnen maken. Gebruik hiervoor de #reisstel op Instagram. 

Happy Travels!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *