Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Stedentrip Bergen Noorwegen | Mini reisgids

Van iedereen die al eens eerder op stedentrip naar Bergen Noorwegen is geweest, hebben wij positieve verhalen gehoord. En dus wilden wij dat met eigen ogen ontdekken! Bergen staat bekend als een van de gezelligste steden van Noorwegen en wordt ook wel ‘de stad tussen de 7 bergen’ genoemd. Allereerst ligt het prachtig tussen de, jawel, bergen. Kenmerkend zijn ook de gekleurde huisjes. In deze mini reisgids vind je de leukste tips voor een stedentrip naar Bergen. 

Inhoudsopgave - Reisgids Bergen Noorwegen

Hoe kom je in Bergen Noorwegen?

Er zijn tal van manieren om vanuit Nederland in Bergen in Noorwegen te komen. De diverse opties zetten we voor je op een rijtje. Daarmee houden we ook rekening met de duur van de reis en de kosten. We hebben het hier een paar keer specifiek over Bergen Noorwegen, omdat we deze reisgids natuurlijk niet willen verwarren met Bergen in Noord-Holland. 

Auto

+/- 22 uur vanaf Utrecht. Je kunt zowel met diverse ferries, als over de -betaalde- bruggen. 

Trein

+/- 27 uur vanaf Centraal Station Amsterdam. Via Kopenhagen, Malmö, Göteborg en Oslo.

Vliegtuig

+/- 1 uur en 45 minuten vanaf Amsterdam, v.a. €138,-

Auto of camper

Natuurlijk kun je ook met de auto, of net als wij, met de camper naar Bergen afreizen. Uiteraard is de auto niet de snelste en goedkoopste optie. Er zijn twee opties om in Bergen te komen: met de veerboot of met diverse bruggen.

Wil je een auto huren? Bekijk dan eens de website van Sunny Cars. 

Veerboot

Vanaf Duitsland (Kiel) kun je met de veerboot richting Noorwegen (Oslo). Houd rekening met een prijs vanaf €414,- (afhankelijk van het seizoen, voertuig en aantal personen) voor een vaart van 20 uur. Koop de tickets op tijd, want de boot kan -zeker in het hoogseizoen- vol zitten.

Ook kun je er tegenwoordig voor kiezen om vanuit Nederland (Eemshaven) met de veerboot richting Noorwegen (Kristiansand) te reizen. Ook hiervan variëren de kosten nogal met het jaargetijde wanneer je gaat. Bekijk actuele prijzen op direct ferries. Je doet er zo’n 18 uur over. Uiteraard zijn er nog veel meer opties, zoals die van Hirthals (Denemarken) naar Larvik (Noorwegen). Bekijk alle opties hier.  

Meer tips voor jouw vakantie Noorwegen vind je hier.

Over de bruggen

Je kunt vanaf Nederland ook zonder veerboot richting Noorwegen rijden, maar dan kost het je wel wat extra kilometers. Je bent dan zo’n 1830 km onderweg vanaf Utrecht en dit kost je zo’n 22 uur – zonder pauzes. Wij kozen zelf voor deze optie.

Houd er daarbij wel rekening mee dat je een aantal betaalde bruggen passeert.

  • de “Storebæltsbroen” oftewel de “Grote Beltbrug”. Voor ons was dat (categorie camper tot 6 meter) een bedrag van €34,- enkele reis. Een uitgebreide beschrijving over de tarieven vind je op de website van de anwb. Daar vind je ook meer informatie over eventuele korting bij de aanschaf van een ‘tolbadge’.
  • De andere ‘dure’ brug die je passeert is de Oresundsbron, ofwel de “Sontbrug”die Kopenhagen en Malmö in Zweden met elkaar verbindt. Hier moesten wij €63,50 betalen (categorie camper tot 6 meter), wat duurder was dan de €55 die staat vermeld op de website van de anwb.
  • En om af te sluiten ga je dan ook nog over de “Svinesundbron” , oftewel de “Svinesundbrug” die Noorwegen en Zweden met elkaar verbindt. Hier moesten wij maar 20 NOK (€2,-) betalen.

Parkeren in Bergen Noorwegen - ook tip voor de camper!

Ben je eenmaal in Bergen dan hebben we nog een goede parkeertip! Parkeer de auto of camper gratis langs de kant van de weg op deze plek. Vanaf hier loop je binnen 10 minuten het centrum in! Ook zijn er rondom het centrum diverse plekken te vinden waar je bijvoorbeeld met je parkeerkaart max 2 uur gratis mag parkeren. Uiteraard is dat voor een uitgebreidere stedentrip minder handig.  

Milieuzones in Bergen

Er gelden niet echt milieuzones in Bergen, maar er kunnen maatregelen genomen worden om luchtverontreiniging te beperken. Wanneer dat het geval is, kan de stadstol met een factor 5 worden verhoogd. Het kan ook zo zijn, dat er minder auto’s naar binnen mogen. Op even dagen mogen alleen voertuigen waarvan het laatste cijfer even is naar binnen toe en hetzelfde geldt voor de oneven dagen. Dan mogen alleen auto’s met het laatste kenteken cijfer ‘oneven’ naar binnen.  De beperkingen worden ten minste 24 uur van tevoren aangekondigd, dus check voor je bezoek deze website om boetes te voorkomen.

Trein

Je kunt met de trein van Amsterdam naar Bergen Noorwegen, maar dit is wel een hele rit! Niet erg wat ons betreft, want onderdeel van deze rit is de mooie treinreis tussen Oslo en Bergen. De ‘Bergensbanen’ is door de Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste treinreizen ter wereld. Deze rit doet er tussen de 6,5 en 7,5 uur over. De tickets starten bij €52,- enkele reis. Meer info en tickets vind je onder andere hier.

Maar, hoe kom je met de trein in Oslo? Dit kan helaas niet in een keer vanaf Amsterdam. De afstand is daarvoor te groot en je moet overstappen van treinnetwerk. Allereerst kun je met de trein van Amsterdam naar Kopenhagen. Hier doe je zo’n 11 uur over en dit kan al vanaf €39,-! Meer hierover vind je in ons artikel over een stedentrip Kopenhagen.  Vanaf Kopenhagen stap je over op de Zweedse en Noorse spoorwegen. Je reist dan via Malmö en Göteborg en doet er dan nog zo’n 8,5 uur over.

Vliegtuig

Ga je toch liever vliegen? Dan kan dat uiteraard ook. Via Skyscanner bekijk je de voor jou beste en goedkoopste vluchten. Zo vlieg je al vanaf €138,- met KLM vanaf Amsterdam. De vliegduur bedraagt 1 uur en 45 minuten.  

Uiteraard is de luchthaven niet midden in het centrum gelegen, maar met de Airport Bus (Flybussen) of Bergen Light Trail (Bybanen) ben je met 30- 45 minuten in het centrum van Bergen. De goedkoopste optie is de Bybanen. Deze kost 40 NOK voor een volwassenen. Wanneer je de Bergen Card hebt, kun je hier zelfs gratis gebruik van maken.  De Flybussen doet er iets minder lang over, maar kost 159 NOK als je de kaartjes vooraf besteld. Koop je de kaartjes pas in de bus, dan komt daar 30 NOK bovenop. Maar, ben je in het bezit van de Bergen Card, dan krijg je 20% korting.

Vervoer in Bergen

We hebben het hierboven al even genoemd, maar er zijn verschillende opties om in Bergen te komen. Wat dat betreft is het openbaar vervoer dus erg goed geregeld. Eigenlijk kun je overal wel een van de opties gebruiken.

Daarnaast varen er ook veel cruises die over de fjorden gaan. Meer informatie daarover vind je hier.

Fietsen in Bergen

Er zijn zogenaamde deelfietsen in Bergen die je kunt gebruiken, namelijk die van OBOS. Het werkt heel simpel. Je ziet de fiets, download de app, scant de fiets en je kunt er mee rijden. Een enkele reis van maximaal 60 minuten kan al voor 39 NOK (kleine €4,-) of je kunt een dagkaart aanschaffen van 69 NOK (kleine €7,-). Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om een fietstour te doen in Bergen, zoals die van Baja Bikes.

Steppen in Bergen

Tegenwoordig heeft elke moderne stad elektrische steps beschikbaar en zo ook Bergen. Wij vinden het altijd een leuk vervoersmiddel voor als je even een wat langere afstand af wil leggen, maar goedkoop is het vaak niet. Het principe werkt hetzelfde als hierboven beschreven bij de deelfiets. Wij hebben één aanbieder gezien, namelijk: Voi. Grote kans dat je de app van deze aanbieder al op je telefoon hebt staan. Bij de elektrische steps betaal je vaak wel een starttarief.

Doen in Bergen

Na al deze praktische zaken is het hoog tijd om ons bezig te houden met de leuke dingen! Wat is er nu allemaal te doen in Bergen? En wat mag je echt niet missen? Onze top tips zetten we hieronder voor je op een rij. 

1. Rondstruinen in Bryggen

Uiteraard op nummer 1: rondstruinen in Bryggen. Want wie aan Bergen denkt, denkt aan gekleurde huisjes aan de gracht met de bergen op de achtergrond, toch? En dat is precies wat hier te zien is! Eerlijk is eerlijk, het gebied is een stuk toeristischer dan wat we van tevoren hadden verwacht… maar daardoor niet minder gezellig. Het is natuurlijk aan jou of je het daarom juist wel of niet leuk vindt om hier op het terras aan te schuiven voor een biertje. Een ding is zeker, het zal er niet de goedkoopste plek voor zijn ;-).

Wij hebben er vooral gewoon lekker heen- en weer gelopen, genoten van alle kunst ateliers en souvenirwinkels die hier te vinden zijn en een hoop foto’s gemaakt. Een van de plekken die ons opviel was een bakker genaamd ‘Baker Brun’ waar een enorme rij voor de deur stond. Wij zijn zelf niet naar binnen gegaan, maar hier moet vast iets heerlijks te scoren zijn!

Een klein stukje geschiedenis: deze plek is een overblijfsel uit de tijd dat Bergen hét handelscentrum was tussen Noorwegen en de rest van Europa. Wist je dat Bryggen op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat?
Bryggen vind je hier

2. Visje eten op de vismarkt

Vanuit Bryggen loop je eigenlijk zo de vismarkt op. Je kunt er niet omheen, want de geur van de vis komt je al van ver tegemoet. Ben je een liefhebber, dan is dit de uitgelezen plek om van alles en nog wat te proberen. Maar houd je niet zo van vis? Niet getreurd. De markt begint al met allerlei andere kraampjes als ‘Belgische -jawel- wafels’, ‘hotdogs van rendieren en hertenvlees’ en donuts. Voor ieder wat wils dus. Ook tussen de grotere viskramen en vitrines zijn nog worsten van rendieren vlees te vinden.  

De vismarkt is hoe dan ook een gezellig stukje om even doorheen te lopen en je ogen uit te kijken. Letterlijk alle soorten vis wordt hier tentoongesteld. Uiteraard de Noorse zalm, maar ook kreeft, oesters en mosselen. Je kunt ervoor kiezen om aan een van de lange tafels aan de aansluitende restaurants te gaan zitten, maar er begeven zich ook allerlei chiquere restaurants rondom de markt waar je een plaatsje kunt uitkiezen.
De vismarkt vind je hier

3. Op grootte hoogte

Een uitzichtpunt doet het altijd goed tijdens een stedentrip. Dit kon dan ook niet ontbreken in onze research voor we naar Bergen afreisden. Wat bleek? Bergen wordt niet voor niets de stad tussen 7 bergen genoemd. Je kunt op meerdere van deze bergen genieten van het uitzicht. De leukste is wat ons betreft de top van de berg Fløyen’ op 320 meter, waar je met een treintje (in 6 minuten) naar toe kunt. Alleen dat al is al de moeite waard toch?
Het startpunt van de kabelbaan vind je hier
Kosten: 150 NOK (€15,-) p.p. Meer info vind je hier

Toch liever een van de andere uitzichtpunten bekijken?

  • Ulriken – hoogste uitzichtpunt op 643 meter – hier kun je naartoe met de Ulriken Kabelbaan. Deze is wel wat duurder. Een retourtje kost 345 NOK (€34,5) voor een volwassene.
  • Je kunt ook gratis genieten van een uitzicht over Bergen, namelijk vanaf dit bankje!

4. Shoppen rondom Korskirken

Ook op loopafstand van Bryggen en de vismarkt bevindt zich de Korskirken. Hier omheen bevindt zich een supergezellig en sfeervol wijkje, waar je alleen al lekker kunt rondstruinen. Maar, wie van shoppen houdt is hier ook aan het goede adres, want er bevinden zich hier een aantal leuke boetiekjes en wederom ateliers. Ook kun je hier meer dan prima terecht voor een kopje koffie met een kaneelbroodje, want het stikt hier van de bakkertjes.
Je vind Korskirken hier.

5. Chillen op Torgallmenningen

Wanneer je vanuit het oude centrum met alle gekleurde huisjes wat meer doorloopt, kom je richting het moderne centrum uit. Een van de highlights die direct opvalt is het grote plein Torgallmenningen. Hier komen jong en oud samen om te relaxen en te genieten van hapjes en drankjes die net ergens zijn afgehaald. Bespaart je weer een paar euro op het terras ;-). In het midden van dit plein bevindt zich een grote fontein en aan het einde van het plein loop je richting de St. Johns church aan, die ook zeker de moeite waard is om even te bezoeken.
Je vind het plein hier

6. Een van de 100 oude telefooncellen

Ook in Noorwegen zijn telefooncellen inmiddels verleden tijd. Maar om dit stukje cultureel erfgoed bewaard te laten blijven, zijn er nog zo’n 100 in heel Noorwegen te vinden. Een daarvan bevindt zich in Bergen. Het is best leuk om hier even een kijkje te nemen, want binnenin bevindt zich ook een minibibliotheek.
Je vind de telefooncel hier

7. Eten in Bergen

Bergen staat er om bekend goede, maar ook zeer prijzige, restaurants te hebben. En daarom vinden wij het leuk om een aantal beter betaalbare opties voor je op een rijtje te zetten. Een van de bakkertjes waar je in Bergen niet om heen kunt zijn Got Brod”. Deze zie je op een aantal hoeken van de straat voorbijkomen. Hier kun je onder andere heerlijk koffiedrinken, maar uiteraard ook met wat lekkers erbij!

Pizza is altijd een goed idee en meestal ook redelijk betaalbaar! Bij Stefano Restaurant kun je pizza’s tussen de €15,- en €25,- krijgen en pasta’s rond de €20,-. Een andere optie is “Asian Street Food” waar je ook kunt afhalen. Denk hierbij aan een Pad Thai voor €11,-. En uiteraard is een visje scoren bij de eerder genoemde vismarkt ook een goede optie!

Overnachten tijdens stedentrip Bergen Noorwegen

Wil je overnachten in Bergen, Noorwegen? Als wij niet met onze camper bus Fred op pad waren, zouden wij in een van deze accommodaties overnachten voor onze stedentrip. Klik op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid.

  • Citybox Bergen Danmarksplass Dit hotel ligt net iets buiten het oude centrum, maar de tram, ofwel ‘Bybanen’ is op loopafstand, waardoor je gemakkelijk met het ov naar het centrum kunt verplaatsen. Het is eenvoudig, maar netjes en hip ingericht en het hotel beschikt over een eigen restaurant. Daarnaast kun je hier ook parkeren als je met de auto komt! €82,- voor een 2 persoonskamer.
  • Radisson Blu Royal Hotel, Bergen- Om dit hotel kun je niet heen als je in Bergen bent. Midden in dé wijk Bryggen ligt dit hotel gelegen, dat helemaal ‘in blend’ in de gekleurde huisjes van de wijk. Wat dat betreft dus ook op een perfecte locatie gelegen. Verder is het een luxe hotel, dus er zal je aan weinig ontbreken als je hier een overnachting hebt. €226, voor een 2 persoonskamer.
  • Comfort Hotel Bergen – Een uitzicht over de stad vanaf het dakterras van het hotel en het gezellige Bryggen op 800 meter, wat wil je nog meer? Dit hotel biedt, zoals de naam al doet vermoeden, meer dan genoeg comfort voor jouw verblijf in Bergen. Naast fijne kamers biedt dit hotel een heerlijk ontbijt en heeft het onder andere een fitnessruimte. €173,- voor een 2 persoonskamer.

Meer hotels in Bergen?

TIP: Bekijk hier onze tips voor camperplaatsen in Noorwegen!

Wordt jouw volgende stedentrip Bergen?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je stedentrip Bergen? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @Reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Stedentrip Bergen Noorwegen | Reisgids Bergen | Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *