Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Preikestolen Noorwegen | Tips voor de iconische hike | 2023

De Preikestolen hike | Zie jij jezelf al wandelen naar de rand van een klif op zo’n 600 meter hoogte om daar vervolgens op het randje te gaan poseren? Ja, dat klinkt als een echt Noors walhalla voor avonturiers en die vind je hier dan ook in alle soorten en maten. De Preikestolen Noorwegen is prachtig en zeer toegankelijk, wat het tot de drukste en populairste hike van Noorwegen maakt. In dit blog delen wij alles wat je moet weten over de Preikestolen.

Preikestolen wandeling

Hike facts - Preikestolen hike

Afstand: 9 km (4,5km enkele reis)

Duur: 3:00 – 5.00 uur (officiële tijdsaanduiding 2:00 heen + 2:00 terug)

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig – gemiddeld

Hoogtemeters: 500 meter

Entree: gratis

Toegankelijk: 365 dagen per jaar

Route: Zelfde weg heen en terug

Is de Preikestolen hike moeilijk of gevaarlijk?

Nee, de Preikestolen hike is niet moeilijk, de route spreekt voor zichzelf, is goed gemarkeerd en wordt goed onderhouden. Het pad bestaat grotendeels uit een aangelegd pad over ongelijke rotsen die met slecht weer erg glad kunnen worden. Met goed weer is het dus vooral goed blijven opletten en met slecht weer kan het enigszins uitdagend worden door de gladheid.

Verwacht geen steile beklimmingen zoals bij de Kjeragbolten hike, waardoor je onderweg dus ook veel jonge gezinnen met kinderen zult zien en ouderen. Evengoed moeten er wel zo’n 500 hoogtemeters overwonnen worden, dus het blijft een pittige, maar overzichtelijke klim.

Parkeerplaats Preikestolen

Er zijn 2 officiële parkeerplaatsen die zo’n 1.000 meter uit elkaar liggen. Wil je starten op de hoofdparkeerplaats (lower parking) aan het startpunt van de hike met alle faciliteiten, dan moet je er vroeg bij zijn.  Toen wij er waren eind juli was de ‘hoofdparkeerplaats’ al voor 09.00 uur vol en moest iedereen dus op de 2e parkeerplaats parkeren (upper parking), die iets eerder op dezelfde weg ligt.

Er loopt vanaf beide parkeerplaatsen een duidelijk pad naar het startpunt van de Preikestolen hike. Waarbij het vanaf hoofdparkeerplaats zo’n 5 minuten sneller is, maar je wel wat extra meters moet klimmen, kortom maak je dus vooral geen zorgen over de parkeerplaats, want op dit gebied ontloopt het elkaar niet veel.

Let op, in het hoogseizoen gebeurd het regelmatig dat de parkeerplaatsen overdag vol zijn. Deze worden dan gesloten door de parkeerwachters en gaan na 1-3 uur pas weer open. In de tussentijd kun je mooi het naastgelegen Jørpeland ontdekken.

Parkeerkosten Preikestolen

De parkeerkosten voor de Preikestolen hike bedraagt 250 NOK voor auto’s en campers. Overnachten op de parkeerplaats is voor campers helaas verboden. De parkeerplaats is in beheer van een non-profit organisatie die naast de parkeerfaciliteiten ook de wandelpaden onderhoud, de toiletten schoonhoud en reddingsoperaties uitvoert.

De parkeerplaatsen zijn ruim opgezet en je wordt goed begeleid door het aanwezige personeel. Er is tevens een restaurant bij de hoofdparkeerplaats en op beide parkeerplaatsen is er een toiletgebouw te vinden die goed wordt schoongehouden. Ook kun je hier je drinkwater bijvullen.

Adres:
Lowerparking
Preikestolvegen 521,
4100 Jørpeland, Noorwegen

Gratis parkeerplaats Preikestolen

Helaas is het in de 4 kilometer voor de officiële parkeerplaats verboden om langs de kant van de weg te parkeren. Kampeer jij graag op campings, dan is camping Preikestolen of indien vol, Preikestolen Bobilparkering een tip. Wij hebben verschillende mensen gesproken die vanaf de camping zijn begonnen met hiken (+ 8 kilometer in totaal) of die met de fiets naar boven zijn gefietst. Dan betaal je enkel voor je kampeerplaats, die nagenoeg gelijk staan aan de eerder genoemde parkeerkosten á 250 NOK.

Ook is het mogelijk om vanaf de camping een shuttlebus te nemen naar het startpunt van de hike. Informeer bij de camping naar de mogelijkheden en prijzen aangezien dit per seizoen kan verschillen.

De Preikestolen hike in het kort

De Preikestolen, ook wel de preekstoel of de pulpit rock genoemd is een van de meest gefotografeerde rotsen van Noorwegen. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen de Preikestolen, wat niet verrassend, want in de Lonely Planet of ieder ander willekeurig reisblog of magazine kun je er wel foto’s over vinden. Omdat je dit uitzicht alleen kunt vinden door een flinke wandeling te maken, nemen we je kort mee door de hike zodat je weet wat je te wachten staat.

De wandeling naar de Preikestolen leidt je afwisselend door bossen, kleine stukken ‘moeras’, langs bergmeren, open vlaktes en nog veel meer. Hierdoor is het een wandeling die simpelweg voorbij vliegt. Vooral als je de eerste steile klim hebt gehad. Dit is een klim over rotsen en trappen die door Nepalese sherpas zijn aangelegd. Meer kennis en kunde bestaat er bijna niet.

Verwacht nu geen strakke trappen en goed onderhouden wandelpaden waar je ook eenvoudig met je kinderwagen kunt wandelen, want dat is absoluut niet het geval. Het pad leidt over oneven rotsen, waardoor je bij elke stap goed moet kijken waar je, je voeten neerzet.

Gelukkig volgt er na elke klim een vlak gedeelte waar je direct weer even rustig op  adem kunt komen. Zo zijn er op de drassige ‘moerassen’ strakke houten loopbruggen gecreëerd, die het geheel een mooie uitstraling geven.

Omdat de paden over het algemeen redelijk smal zijn zul je tijdens de Preikestolen hike regelmatig moeten wachten op tegenliggers. Ben je zelf toe aan een rustpauze, dan zul je ongeveer halverwege een mooi bergmeer vinden, waar je ook direct een duik kunt nemen als je oververhit begint te raken.

Na de meren verandert het landschap en kom je terecht op een groot rotsplateau en weet je dat je langzaam in de buurt begint te komen van dé Preikestolen. Het pad volgt gestaag en pas zo’n 100 meter voordat je de Preikestolen bereikt zie je ‘eindelijk’ het hoofddoel van jouw hike. De Preikestolen die hoog boven het Lysefjord uittorent en je een adembenemend uitzicht geeft over het strak blauwe water. Bekijk vooral de foto’s, want woorden doen dit plaatje tekort.

De terugweg volg je dezelfde route en kun je nog een keer genieten van de waanzinnige uitzichten.

Is het mogelijk om de Preikestolen hike te wandelen met kinderen?

Ja, het is mogelijk om de Preikestolen hike te wandelen met kinderen. Het blijft wel een hike met een relatief groot hoogteverschil met paden over oneffen rotsen zijn niet gemakkelijk is. Onderweg hebben we toch veel gezinnen gezien met kinderen vanaf zo’n 6/7 jaar, evenals ouders met een draagzak. Kinderwagens kunnen hier niet terecht.

Mag je met een drone vliegen bij de Preikestolen hike?

Ja en nee. Je mag gedurende het eerste gedeelte van de hike met een drone vliegen. In de directe omgeving van de Preikestolen zelf staat er een groot verbodsbord. “Na dit punt mag er niet meer gevlogen worden”.

Bij de Kjeragbolten hike kregen wij te horen dat de boete €4.000 bedraagt (!) en daar bovenop wordt je drone in beslag genomen als je wordt gesnapt. Het was het risico voor ons in ieder geval niet waard.

Wat is de beste tijd om de Preikestolen hike te wandelen?

Wil je het uitkijkpunt op de Preikestolen voor jezelf hebben, dan is het nodig om er zeeer vroeg bij te zijn. Vrienden van ons vertrokken om 05.30 uur, maar stonden toen al in een korte rij op de top. Wij hebben deze hike midden in het hoogseizoen, eind juli gelopen. We vertrokken rond 16.30 uur en nog voor 18.00 uur waren wij op de top.

Op de top zaten naar schatting zo’n 200(!) man, waarvan er gelukkig ‘maar’ 20 in de rij stonden voor een foto. De totale wachttijd voor een plaatje op dé fotospot bedroeg daarom nog geen 10 minuten. Alle andere mensen genoten van het uitzicht en de mensen. Zo werd er druk op gaspitjes gekookt, waren er overal fotoshoots aan de gang en lagen mensen te genieten van de zon.

Gezien de intensiteit van de hike en de korte duur was het ons voor de Preikestolen hike niet waard om onze wekker er extra vroeg voor te zetten. Wel hebben we bewust het midden van de dag overgeslagen vanwege de enorme drukte.

De hike is 365 dagen per jaar geopend, waarbij het hoogseizoen ligt tussen 15 juni en 15 augustus. Probeer de eerste zonnige dag die volgt na een paar dagen regen te vermijden in het hoogseizoen, want dan is het vaak op z’n drukst.

De weersvoorspellingen

Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die  naar de top loopt, om vervolgens niks van het spectaculaire uitzicht te zien.

Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no. Meer van dit soort tips vind je in een van onze artikelen: ideaal voor jouw vakantie Noorwegen.

Ons werd aangeraden om minimaal 2 dagen uit te trekken voor de hike, zodat je de mogelijkheid hebt om te wachten, mocht het nodig zijn. De weersvoorspellingen op de lange termijn zijn een goede indicatie en vanaf zo’n 48 uur van tevoren redelijk betrouwbaar. Maar in de bergen weet je het simpelweg nooit.

TIP: Bekijk hier onze rondreis door Noorwegen in 2 – 6 weken! 

Moet je voor de Preikestolen hike entree betalen?

Nee, voor de Preikestolen hike hoef je geen entree te betalen. De opbrengsten van de parkeerkosten worden gebruikt voor het onderhoud van de hike paden, de faciliteiten en de reddingsmissies.

Heb je een gids nodig voor de Preikestolen?

Nee, je hebt absoluut geen gids nodig voor de Preikestolen. Het pad is duidelijk aangegeven en je kunt bijna niet verkeerd lopen. Twijfel je toch, dan kun je altijd nog gebruik maken van apps als alltrails of maps.me en de offline coordinaten downloaden.

Tip voor de mooiste foto’s van de preikestolen

Veel mensen gaan in de rij staan voor de iconische foto van de Preikestolen en nemen dan een foto recht van voren. Wat een supervette foto is natuurlijk, maar ook nagenoeg identiek aan alle plekken naast de overhangende top, waar je hetzelfde uitzicht hebt, maar niet in de rij hoeft te staan. Je kunt het overhangen van de rots dan niet zien op de foto, terwijl dit deze spot juist zo gaaf maakt.

Wij kregen hiervoor de volgende tip die we graag met jou delen.

Net voordat je de Preikestolen bereikt is er nog een andere uitstekende rots (hier), waarvandaan je te gekke foto’s kunt nemen van jouw slachtoffer die op de rots aan het poseren is. Vervolgens kun je samen mooi een foto nemen op een plek waarvoor je niet in de rij hoeft te staan. Win win situatie toch?

De echte pro’s (bedankt Jimco), die laten eerst een foto maken op de Preikestolen zelf, om vervolgens snel naar het altneratieve fotopunt te sprinten om daar alsnog de hierboven beschreven foto te kunnen maken.

Doe er mee wat je wil en bovenal, enjoy!

Zijn er wel eens doden of gewonden gevallen op de Preikestolen?

Tijdens de hike of op de klif hoor je regelmatig mensen praten over ‘wat als…’. We hebben Google er eens op geraadpleegd en kwamen nagenoeg geen informatie tegen of dodelijke ongevallen. Wel zijn er verschillende berichten te vinden over mensen die in het verleden bewust de keuze hebben genomen om een einde hun leven te maken op de Preikestolen. Hoe verdrietig dat ook is, het vertelt ons dat de Preikestolen gelukkig veilig is, ondanks dat er geen extra veiligheidsvoorzieningen zijn.

Logischerwijze raken er regelmatig mensen gewond op het pad zelf richting de Preikestolen, daar glij- en valpartijen.

Wat moet je meenemen tijden de Preikestolen wandeling?

Terwijl de Preikestolen-wandeling in Noorwegen je fysieke vaardigheden op de proef stelt, is het verstandig om je bagage licht en functioneel te houden. Een hardcase koffer is voor de meeste reizen ideaal, al zouden we zelf voor deze reis een rugzak of reistas meenemen met de volgende items: 

Waar kun je overnachten in de buurt van Preikestolen?

De dichtstbijzijnde stad waar je kunt verblijven in de buurt van de Preikestolen Noorwegen, is Stavanger. Er zijn een aantal hele leuke accommodaties te boeken. Wij hebben ons best gedaan de leukste hotels in Stavanger op een rijtje te zetten.

We beginnen met Hotel Victoria, gevestigd in een mooi historisch pand, met prachtige kamers en een heerlijk ontbijt! De Home Again Apartments zijn iets goedkoper, hebben een top locatie in het centrum en het voordeel is dat je hier zelf kunt koken. Wil je een accommodatie zo dicht mogelijk bij de Preikestolen hike? Dan moet je gaan voor Preikestolen Basecamp voor €130,- per nacht. Zoek je iets anders? Bekijk hier alle hotels in Stavanger.

Ga je op rondreis door Noorwegen met de camper of tent, dan kun je slapen op een van de wildkampeerplekken in de buurt van de hike, of op camping ‘Preikestolen Camping AS’. Let wel op dat je deze op tijd boekt, want de plekjes zijn snel vergeven.

Wandelen in Noorwegen, genieten toch?

Naast deze gave hike hebben we nog veel meer mooie hikes gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Trolltunga en de Kjeragbolten? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, hou onze website en IG dan goed in de gaten.

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens jouw hike naar de Preikestolen? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram @reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Pinterest pin hike Preikestolen

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *