Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

De Mannen hike in Leknes, Lofoten | 4km genieten van het uitzicht

De Mannen hike | Wellicht heb je die iconische plaatjes wel eens gezien van de hagelwitte stranden en het azuurblauwe water dat zo kenmerkend is voor de Lofoten. Plaatjes die we kennen van de prachtige Kroatische, Turkse of Griekse kustlijn. Ben jij klaar voor een korte, maar krachtige hike waarbij je dit natuurspektakel vanaf boven kunt bewonderen?

De Mannen hike

Hike facts - Mannen hike

Afstand: 4km

Duur: 2:00 – 3:00 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hoogtemeters: 425 meter volgens Smartwatch (officiële aantal: 448)

Entree: gratis

Toegankelijk: aanbevolen hike periode: half mei t/m half oktober

Route: Zelfde weg heen en terug

Is de Mannen hike moeilijk of gevaarlijk?

Nee, de Mannen hike is niet echt moeilijk of gevaarlijk te noemen. Wel is het een pittige hike, waarbij sommige stukken van het pad vrij stijl zijn. Ook zul je op sommige gedeeltes handen en voeten moeten gebruiken om over de rotsen te klimmen. Verwacht geen verticale wanden, maar een beetje klauteren hoort er zeker bij. Ook kan het pad op sommige gedeeltes erg modderig zijn en daardoor glad, maar dat lijkt de standaard te zijn bij elke wandeling die we hebben gemaakt op de Lofoten.

TIP: Bekijk hier onze rondreis door Noorwegen met de auto of camper voor 3 – 6 weken!

Parkeerplaats Mannen hike

Er zijn verschillende parkeerplaatsen die je kunt gebruiken als startpunt voor de Mannen hike, waarvan de hoofdparkeerplaats aan de start van de hike betaalt is. Gelukkig zijn er in de omgeving een hoop parkeerhavens waar je met een beetje geluk je auto gratis kunt parkeren. Wij stonden zo’n 1,2 kilometer van het startpunt (15 minuten lopen) naast het strand op een prachtige plek geparkeerd. Kom je vanuit de tunnel, rijd dan een stukje door en check de spots.

De betaalde parkeerplaats heeft zo’n 10-15 plaatsen voor busjes en campers en nog een separaat parkeerterrein voor voertuigen tot 2.20 meter doorrijhoogte.

Adres betaalde parkeerplaats.
De officiële parkeerplaats voor  de hike en het strand vind je hier, recht tegenover het startpunt van de Mannen hike.

  • Hauklandstranda
  • 8370 Leknes, Noorwegen

Gratis parkeerplaats.
Wij stonden zelf dus in de berm geparkeerd op deze spot

TIP: reis je met de camper en wil je hier parkeren? Er zijn diverse overnachtingsplekken in de berm, vergelijkbaar met de plek waar wij hadden geparkeerd (en overnacht). Probeer hiervoor al de middag voordat je de hike wil ondernemen aan te komen. Meer over wildkamperen vind je in dit artikel vol tips Noorwegen.

De Mannen hike in het kort

De hike start net voor de tunnel, hier vertakt de geasfalteerde hoofdweg, naar een kleinere geasfalteerde weg de bergen in. Na een groot hek, waar je als voetgangers gewoon doorheen kunt, volg je de weg. Na een paar honderd meter zie je links het pad beginnen en verlaat je het geasfalteerde pad.

Hier slinger je omhoog en kom je al met een paar wat steilere paden in aanraking. Je volgt hier het pad, waarbij je onder andere een klein bergstroompje passeert, voordat je even later aankomt op de kam van de Mannen. Hier sla je linksaf en volg je het pad en loop je ‘simpelweg’ alsmaar rechtdoor.

Je hebt tijdens het wandelen al snel een spectaculair uitzicht, waarna wij na 45 minuten wandelen dachten bijna de top te hebben bereikt. Helaas bleek dit iets te vroeg gejuicht, want we bleken achteraf pas op de helft te zijn haha.

In dit gedeelte volgen de uitzichtpunten elkaar in hoog tempo op, vergeet hier dus niet van te genieten.

Op de top van de Mannen heb je een spectaculair 360 graden uitzichtpunt, met de bekende uitstekende rots die zich perfect leent voor een mooie foto. Vanaf hier heb je ook een goed zicht op de naastgelegen Veggen berg en de Himmeltindan berg. Deze zijn ook prachtig om te beklimmen, vanaf zowel hetzelfde startpunt als de Mannen hike, maar ook vanaf het Uttakleiv strand. Vanaf de top zagen wij geen pad om de hike veilig te verlengen naar de volgende top, wel wordt je getrakteerd op een mooi bergmeer tussen beide toppen in.

Op de terugweg loop je dezelfde route weer terug, terwijl je nog even langer kunt genieten van het mooie uitzicht, waarbij je nog beter ziet hoe verschrikkelijk blauw het water hier is. Het is dan ook het leukste om deze hike met helder weer te doen, zodat de kleurverschillen ook daadwerkelijk goed zichtbaar zijn.

TIP: zorg dat je zwembroek alvast klaarligt, want het turquoise water zal je verleiden tot een duik als je weer beneden bent!

Is het mogelijk om de Mannen hike te wandelen met kinderen?

Wij zouden de Mannen hike niet aanraden om te wandelen met kinderen. Er zijn diverse steile gedeeltes, waarbij je toch het nodige moet klimmen. Zoals bij bijna elke hike in Noorwegen, zagen we toch verschillende gezinnen met wat oudere kinderen.

Wat is de beste tijd om de Mannen hike te wandelen?

Plan de hike bij voorkeur op een zonnige dag en vertrek op tijd, zodat het nog niet al te druk is bij de uitzichtpunten. Wij vertrokken om 08.00 uur en liepen bijna de hele tocht in ons eentje en hadden ook de top grotendeels voor onszelf. Toen wij na een lange break op de top tussen 10.00 en 11.00 uur weer terugliepen was het inmiddels al vrij druk en stond ook de parkeerplaats helemaal vol.

De weersvoorspellingen

Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die  naar de top loopt, om vervolgens niks van het spectaculaire uitzicht te zien.

Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no.

Moet je voor de Mannen hike entree betalen?

Nee, voor de Mannen hike hoef je geen entree te betalen. Je betaalt enkel parkeerkosten bij de officiële parkeerplaats, kun je een plekje in de berm vinden, dan sta je gratis. 

TIP: Met het geld dat je uitspaart voor het parkeren kun je in het naastgelegen Unstad een heerlijke Cinnamon bun scoren bij Unstad Arctic Surf. Niet goedkoop, wel ongelofelijk lekker. Ze zijn overigens zo groot, dat je er makkelijk eentje kunt delen, een tweede halen kan altijd nog haha.

Wat moet je meenemen tijden de Mannen wandeling?

Wandelen in Noorwegen, genieten toch?

Naast deze gave hike hebben we nog veel meer mooie hikes gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Preikestolen, Trolltunga en de Kjeragbolten? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, hou onze website en IG dan goed in de gaten.

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens de Mannen hike op de Lofoten? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram via @reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Mannen Hike Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *