Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Ontdek Galle in Sri Lanka | tips, do’s en dont’s | 2023

Galle in Sri Lanka, een vreemde eend in de bijt, maar wel een hele fijne! In dit schattige kustplaatsje zijn de Europese invloeden nog duidelijk zichtbaar. Het voelt er eerder Mediterraans dan Aziatisch aan. Dit heeft alles te maken met de Portugezen die deze havenstad in de 16e eeuw hebben ontdekt. Wij voelden ons hier direct thuis, dat had vast iets te maken met de Nederlandse overblijfselen uit de 17e en 18e eeuw. Wij delen onze tips zodat jij Galle niet overslaat tijdens jouw rondreis Sri Lanka

Sri Lanka reisroute 2 of 3 weken | Galle

Tips Galle in Sri Lanka

Ga met de trein naar Galle

Wij reisden naar Galle vanaf Colombo met de trein en dat was een ervaring die we jullie niet willen onthouden. Een positieve ervaring! Op het station van Colombo koop je eenvoudig, snel en goedkoop je kaartje naar Galle en in de vertrekhal van het prachtige klassieke treinstation staat een groot digitaal bord met daarop alle vertrektijden en het bijbehorende spoor. 

Zit je direct in de goede trein, dus kun je genieten van het fenomenale uitzicht tijdens de reis langs de kust. De trein gaat in het kenmerkende Sri Lankaanse tempo, oftewel, je kunt lekker naar buiten hangen en je alvast mentaal voorbereiden op die ándere treinreis tussen Ella en Kandy

Aangekomen op Galle staan de tuktuks je al op te wachten en ben je binnen no-time in het historische centrum van de stad. 

Let op: kom je tussen 13.00 en 15.00 uur aan in Galle op een doordeweekse dag, dan zijn de scholen uit en worden enkele wegen gesloten voor doorgaand verkeer, waardoor de taxi / tuktuk moet omrijden. 

Terug naar de treinreis… zorg ervoor dat je direct in de goede trein zit en wees niet net als wij zo stom om 35 minuten voor vertrek ‘alvast’ in de gereedstaande trein te stappen, zonder te checken of dit de juiste is. Just saying 😉

Geniet de hele dag van lekker eten

Als je al meerdere van onze blogs hebt gelezen in de voorbereiding op jouw volgende reis naar Sri Lanka, dan weet je al dat wij altijd op zoek zijn naar de leukste restaurantjes. Want zeg nu zelf, wat is er nu fijner dan lekker eten? Niets toch!

Net als overal in Sri Lanka kun je overal in Galle heerlijke rice & curry vinden, maar… Galle was voor ons samen met Weligama dé heerlijke ‘guilty pleasure’ waar we ons konden uitleven op Westers eten. Waanzinnig fijn als je al een tijd in Sri Lanka bent en behoefte hebt aan wat anders dan Rice & Curry haha.

Er is hier voor ieder wat wils te vinden. Van Italiaanse ijsjes en pizza tot homemade gingerbeer. En laten wij daar nou net een aantal goede tips voor hebben verzameld.

Wat zijn de lekkerste restaurants in Galle?

Reisstel.nl | Ontdek Galle in Sri Lanka | tips, do's en dont's | 2023
Reisstel.nl | Ontdek Galle in Sri Lanka | tips, do's en dont's | 2023
Reisstel.nl | Ontdek Galle in Sri Lanka | tips, do's en dont's | 2023

Zo waren wij verkocht aan de Ginger Beers van Coconut Sambol – die vind je hier. Het is een miniscuul zaakje, maar vermoedelijk staat er een groot bord voor de ingang die je de juiste kant op weet te wijzen.

Iets luxer en duurder, maar zeker niet minder lekker waren de pizza’s van The Pedlar’s Inn. De menukaart had nog veel meer te bieden, maar na maanden zonder pizza, was dit toch wel een must voor ons. De Pedlar’s Inn vind je hier

En ook het restaurant van onze accommodatie kan niet op deze lijst ontbreken. Je zit heerlijk in de overdekte binnentuin, waar de geuren je al snel tegemoet komen. De prijs, kwaliteit combinatie is super. Maar wat nog fijner is, het ‘all-day breakfast’ principe. Wij houden er van. Het is altijd tijd voor ontbijt! Je vind de Secret Garden hier

Haal je culturele hart op door een stadswandeling te maken

Open je favoriete reisblogs of de Wikipedia pagina van Galle en lees je eens in over de rijke geschiedenis die deze vissersplaats rijk is. Zo kom je onder meer te weten over de rol die de Nederlanders hier hebben gehad.

Wat ons betreft begint de wandeling rondom de voormalige vestingmuren van het oude fort. Je start bij de vuurtoren (doet het goed op de foto’s!) en loopt via de clocktower het centrum in. Op die manier passeer je vanzelf de prachtige oude Nederlandse Hervormde kerk (die nog steeds te bezoeken is). Loop je even verder kom je het National Museum of Galle tegen: het oudste Nederlandse gebouw in Galle.

Geniet van zowel een prachtige zonsopgang als -ondergang met zeezicht

Het lijkt wel alsof Galle gebouwd is om de mooist denkbare zonsopgangen en zonsondergangen te kunnen vastleggen. Door het weidse uitzicht vanaf de oude vestingmuur heb je altijd de zee op de achtergrond. Meer hoeven we hier niet over te zeggen toch?!

Aan het einde van de dag komen de locals en toeristen samen op de muren en geniet iedereen gezamenlijk van dit dagelijkse spektakel waarin de kleuren van de lucht alle kanten op gaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een echte ‘Lion’ (lokaal bier) te scoren om het helemaal in stijl af te maken. 

Voor de zekerheid, waar je ook bent in Galle, de zee is altijd maar een paar straten bij je vandaan, je kunt het dus niet missen.

Enjoy!

Shop prachtige cadeaus of spullen voor je interieur

Van handgemaakte kleding tot houtsnijwerken. Mocht je tegen iets aanlopen dat niet in je koffer of backpack past, geen probleem. De meeste winkels kunnen hun prachtige spullen gewoon naar Nederland opsturen. Schroom dus niet om een visitekaartje te vragen. Wij hebben een paar tips voor je die je zeker niet mag missen.

Vooral de Wood Carving shop van Sunil sprong bij ons in het oog. Zoals hij door van ‘s ochtends tot ‘s avonds aan het werk is en de mooist denkbare voorwerpen vanuit een groot blok hout creëert. Hij wilde zelfs voor ons poseren voor een mooie foto.

Speel mee met een potje cricket of volleybal

Overal verspreid over het plaatsje zijn sportveldjes te vinden. Cricket is de nummer 1 sport van Sri Lanka en dus is de kans dat er een groep locals bezig zijn, erg groot. Daarnaast bevindt zich net buiten het fort het ‘Galle International Cricket Stadium’. Maar ook Volleybal is erg populair. Achter het Nationale Maritieme museum bevindt zich een haven, waar volleybal velden te vinden zijn.

Slaap op prachtige locaties

De locatie van je accommodatie zal een belangrijke rol spelen tijdens je verblijf in Galle. Wil jij middenin het bruisende hart van het fort zitten, tussen alle restaurants en de prachtige uitzichten, of kies jij er toch voor om buiten het historische centrum te slapen.

Wij vonden het bij Galle belangrijk om in het centrum te slapen zodat we de stad echt konden ervaren en ‘s avonds geen gedoe te hebben met taxi’s.

Zelf sliepen wij midden in het centrum in The Secret Garden. Prachtige, schone kamers met luxe badkamers en een balkon. Daarnaast bevindt zich er een prachtige binnentuin waar je even kunt afkoelen onder het genot van een heerlijke maaltijd. All day breakfast, do we need to say more?

Wil jij tot rust komen in de directe omgeving van Galle en is voor jou een middagje Galle voldoende om een indruk te krijgen? Dan is Sri Yoga Shala wellicht iets voor jou. Dit prachtige resort ligt in Unawatuna op een klein stukje rijden van Galle en is ook te gek voor iedereen die niet van Yoga houdt, maar wel rust zoekt. 

Wat zijn de leukste accomodaties in Galle?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat moet je vooral NIET doen in Galle

We kunnen natuurlijk niet overal alleen maar enthousiast over zijn, dus volgen hier nog een aantal activiteiten die je zeker niet hoeft te doen in Galle en omgeving. Althans, de activiteiten kunnen met de juiste gidsen ongetwijfeld erg leuk en interessant zijn. Wij maakten helaas kennis met het principe waarbij de chauffeur een mooie commissie krijgt als hij toeristen meeneemt. 

Deze ervaringen zullen dus zeker niet voor iedereen gelijk zijn, maar wij zouden deze bij een volgend bezoek zeker overslaan.

Herbal & Spice garden Galle

We hebben gegevens uitgewisseld met de Tuktuk chauffeur die ons  de vorige dag van het treinstation heeft afgezet bij het hotel. We hebben contact over de kosten voor een rit naar Weligama, waarna hij ons uitnodigt om samen naar de  Herbal & Spice garden te gaan. Wij staan altijd open voor spontane ontmoetingen, dus zeggen direct ja.

Hier krijgen we bij aankomst een leuke rondleiding en worden we meegenomen in de wondere wereld van de geneeskrachten van planten. Zo krijgt Lisa krijgt een ontspannende hoofdmassage met speciale kruiden en voor we er erg in hebben krijgt Erik een ontharingscrème op z’n onderarm gesmeerd. Oeps.

Vervolgens worden we als ‘special guests’ van onze Tuktuk chauffeur uitgenodigd voor een korte massage van 2 masseuses in opleiding, zeg daar maar eens nee tegen. Al snel blijkt dit cadeau de hoofdprijs te kosten, waarna we worden meegenomen naar de shop en bijna worden gedwongen om producten te kopen. Als we vriendelijk bedanken slaat de hele sfeer om en worden we met wilde handgebaren duidelijk gemaakt dat we moeten vertrekken…

Schildpadden opvang Galle

We worden getipt over een strand in de omgeving van Galle met een schildpaddenopvang. Hier zou je schildpadden in het wild kunnen zien onder begeleiding van de medewerkers van de opvang. Helaas blijkt het al snel enkel een opvang te zijn waar je tegen betaling schildpadden in grote bassins kunt bekijken.

We vinden het natuurlijk super dat er zulke initiatieven zijn, maar dit vonden wij toch een teleurstelling ten opzichte van andere opvanglocaties die wij hebben gezien.

Traditionele staande visser mannen Galle

Iedereen kent inmiddels de klassieke foto’s van de ‘stokvissers’ in Galle. Voor wie dit niet kent, is dit misschien een leuke video op YouTube. Dit leek ons ook een geweldige ervaring, maar de praktijk is net even anders en zouden we eerder omschrijven als een touristtrap.

Er staan verschillende palen in het water, die allemaal leeg zijn. Onze chauffeur verzekerd ons dat dit dé spot is. Al snel komen er diverse mannen aanlopen die in ruil voor een paar dollar op de paal willen zitten voor een foto. 

Tsjaa, een foto is leuk, maar in dit geval voelt het wel een beetje heel erg gemaakt. Jammer.

Kostenplaatje Galle

Voor de volledigheid van dit artikel hebben we nog kort de kosten van ons bezoek aan Galle op een rijtje gezet. Let op, dit zijn de kosten uit 2020, net voordat de wereldwijde pandemie uitbrak en Sri Lanka in een grote crisis terecht is gekomen na het faillissement. De prijzen zijn daarin zowel gigantisch omhoog geschoten als gekelderd.

  • Trein Colombo – Galle: 225 ruppee p.p.
  • Tuktuk treinstation Galle – hotel in centrum Fort Galle: 400 ruppee p.p.
  • Lunch hotel: 1.500 ruppee p.p.
  • Ginger Beers in Coconut Sambol: 300 ruppee p.s.
  • Diner Pedlar’s In Café (pizza, drankje, koffie): 2.200 p.p.
  • Overnachting Secret Garden (incl. ontbijt): 5.400 ruppee p.n.
  • TukTuk + ‘gids’ Galle – Weligama (1,5 uur): 1.700 ruppee
  • Tour + massage (20 min) herbal & spice garden: 2.000 ruppee p.p.

+/- 200 Sri Lankese Ruppee = 1 euro

Is Galle in Sri Lanka jouw ultieme bestemming?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Galle? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

6x doen: Galle in Sri Lanka

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *