Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

De Knutshøe hike | Het alternatief op de besseggen hike

De Knutshøe hike is een stuk minder bekend dan zijn grote broer de Besseggen, maar minstens net zo spectaculair en… gratis. Bij de Knutshøe hike wandel je net als bij de Besseggen hike over de kam van de berg, heb je spannende beklimmingen en geniet je continue van een prachtig uitzicht. In dit artikel delen wij onze ervaringen en tips.

De Knutshøe hike

Hike facts - Knutshøe hike

Afstand: 7,6km of 13,3km

Duur: 3:00 – 4:00 of 5:00 – 6:00 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hoogtemeters: 550 0f 750 meter

Entree: gratis

Toegankelijk: 365 dagen per jaar

Route: Zelfde weg heen en terug of een rondje waarbij je beneden langs de bergkam terug loopt. Hier gaan we zo verder op in.

Is de Knutshøe hike moeilijk of gevaarlijk?

Ja, wij vonden de Knutshøe hike zowel moeilijk als gevaarlijk, maar tegelijkertijd een van de leukste en veelzijdigste hikes die we in Noorwegen hebben gedaan. De moeilijkheid en het gevaar zitten vooral in 2 gedeeltes, één stuk net na de start en één stuk net voor de top, waarbij je met handen en voeten bijna verticaal naar boven klimt.

Wij hebben niet eerder zulke stukken geklommen zonder gebruik te (kunnen) maken van hulpmiddelen. Dit wetende, weer gewaarschuwd en ga niet met slecht weer op pad, tenzij je een ervaren klimmer bent natuurlijk.

Parkeerplaats Knutshøe hike

In tegenstelling tot de parkeerplaats van de Besseggen hike, is de parkeerplaats van de Knutshøe hike gratis! Er zijn welgeteld 15 geasfalteerde parkeerplaatsen in een half ronde cirkel, zonder verdere faciliteiten. Even verderop is nog een strook gravel waar nog enkele auto’s kunnen parkeren. Naast de ‘officiële’ parkeerplaatsen, stonden er bij ons nog tientallen auto’s langs de kant van de weg geparkeerd, dus maak je geen zorgen als de parkeerplaatsen vol zijn.

Adres:
2683 Tessanden,
Noorwegen
Google Maps locatie

TIP: reis je met de camper of tent en wil je hier overnachten? Kom dan aan het einde van de dag, dan heb je de grootste kans dat er vrije parkeerplaatsen zijn, zodat je de volgende ochtend uitgerust op pad kan. Meer wildkampeer tips Noorwegen vind je in ons artikel.

De Knutshøe hike in het kort

Terwijl wij onderweg waren naar de beroemde Besseggen hike, kregen wij via onze socials de tip om de Besseggen hike over te slaan, tientallen euro’s in de zak te houden en toch een minstens net zo’n vette hike te kunnen doen. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we besloten de gok te wagen.

Wij vertrokken begin augustus op een zondagochtend rond 08.00 uur vanaf de parkeerplaats waar de hike begint. Het pad is duidelijk aangegeven, en leidt je langs tentjes van (vermoedelijk) andere wandelaars en steek je een smalle rivier over waarna het ongeveer een kilometer wandelen is naar een splitsing waarbij je op het punt staat om de belangrijkste keuze van de dag te maken:

  • Optie 1: Sla linksaf richting het Leirungsdaleb meer. Je gaat vandaag het complete rondje hiken, waarbij je begint met het makkelijkste gedeelte. Zo’n 7 kilometer over voornamelijk vlak terrein, terwijl je langs de Knutshøe bergkam wandelt. Na de 7 kilometer start de echte hike, de Knutshøe.
  • Optie 2: Sla rechtsaf richting de Knutshøe. Je gaat vandaag het hele rondje hiken, waarbij je begint met het zwaarste gedeelte van de dag.
  • Optie 3: Sla rechtsaf richting de Knutshøe, je gaat voor de korte hike, vandaag is de top van Knutshøe jouw eindpunt…

Wij kozen voor optie 2. Direct na het keuze moment begint de eerste klim, waarbij direct ook het eerste spannende moment van de dag begint. Een klim van zo’n 5-10 meter die bijna verticaal omhoog gaat en je letterlijk met handen en voeten een het klimmen bent.

Zodra je dit obstakel hebt overwonnen kun je in alle rust genieten van het spectaculaire uitzicht op de Besseggen en het Gjende meer. Ondertussen blijf je rustig doorklimmen over de relatief brede bergkam en wordt het uitzicht met elke stap omhoog mooier. Het duurt dan ook niet lang totdat je de ferry ziet die elke dag talloze mensen naar het eindpunt, of eigenlijk, het beginpunt van de Besseggen hike brengt.

De hike is op dit gedeelte eenvoudig, waarbij je over een grotendeels rotsachtige ondergrond loopt, met slechts een paar kleine beklimmingen op dit gedeelte. Meerdere keren dachten we op het hoogste punt aangekomen te zijn, maar net als bij de Molden hike hadden we weer te maken met ‘echter elke berg zit weer een nieuwe berg’ fenomeen.

Gelukkig was dit geen straf, want inmiddels heb je zowel links als rechts van je een spectaculair uitzicht op mega blauw water en zie je links Leirungsdaleb die vanaf hier lijkt op een lagune. Ver daarboven zie je de fotogenieke rotsen.

Net voor de echte top op 1546 meter hoogte is er een kleine afdaling, waar je letterlijk tussen 2 toppen uit de wind zit. Althans, dat geluk hadden wij haha. Dus ben je toe aan een kleine break, dan is dit de perfecte plek. Na het vlakke gedeelte wacht de 2e en tevens spannendste beklimming van de dag op je. Het leek voor ons op een bijna onmogelijke opgave, maar uiteindelijk bleek het na een paar keer rustig in- en uitademen toch mogelijk en stonden we een paar minuten later, na zo’n 2 uur hiken op de top.

Hier vervolg je het pad over de bergkam en kom je nog verschillende gave fotospots en uitdagende stukken tegen, waarbij je al klauterend naar beneden gaat. Richting het einde van de bergkam kom je terecht op een steil pad, waar het met regenachtig weer erg glad kan zijn, pas hier goed op. Enkele minuten later bereik je de rivier en sla je linksaf en begint de laatste 7.5 kilometer van de hike. Dit gedeelte hadden we achteraf graag geskipt, het was modderig en het stikte op sommige gedeeltes van de muggen en het pad is eentonig.

Het voelde hierdoor voor ons nog extra als een overwinning toen we na 5:30 uur weer terugkwamen bij de parkeerplaats en weer een te gekke hike achter de rug hadden zitten.

TIP: Heb je het op de top wel gezien voor vandaag? Dan is dit het punt om je overwinningsdansje te doen om vervolgens om te keren. Mooier dan dit gaat het vandaag niet worden, waarbij je weet dat het nog zo’n 1:30 uur terug is. Ga je door dan heb je nog zo’n 9 kilometer voor de boeg, waar je waarschijnlijk nog 3-4 uur over gaat doen.

Is het mogelijk om de Knuteshoe hike te wandelen met kinderen?

Nee, hoewel grote gedeeltes van de hike eenvoudig zijn, zouden wij de hike absoluut niet aanraden voor gezinnen met kinderen. De beklimmingen zijn veeleisend en simpelweg gevaarlijk te noemen.

Mag je met een drone vliegen bij de Knuteshoe hike?

De Knuteshoe ligt in een National Park, aangezien het in Noorwegen verboden is om in de Nationale Parken te dronen, is het daarmee ook verboden om bij de Knuteshoe gebruik te maken van je drone. Halverwege de hike staat er ook een verbodsbord. Bij de start van de hike konden wij geen borden ontdekken en waren er ook meerdere mensen die met een drone vlogen.

Wat is de beste tijd om de Knuteshoe hike te wandelen?

De hike is 365 dagen per jaar geopend, waarbij het hoogseizoen ligt tussen 15 juni en 15 augustus. Probeer de eerste zonnige dag die volgt na een paar dagen regen te vermijden in het hoogseizoen, want dan is het vaak op z’n drukst.

Wij gingen begin augustus op een zondagochtend rond 08.00 uur van start, waarbij we onszelf continue verwonderden dat het zo ontzettend rustig was. Net achter ons liep er een stel die de eerste klim voor gezien hield, waarna we de eerste 2 uur niemand (!) anders hebben gezien. Pas na onze pauze op de top zagen wij de eerste andere wandelaars. Eenmaal beneden kwamen wij behoorlijk wat wandelaars tegen die de route andersom liepen. Vermoedelijk vooral als relaxte wandeling en zonder de beklimming.

Wij zouden de ochtend wandeling dan ook absoluut aanbevelen.

TIP: Bekijk onze roadtrip Noorwegen met auto of camper in 3 – 6 weken!

De weersvoorspellingen

Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die  naar de top loopt, om vervolgens niks van het spectaculaire uitzicht te zien.

Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no.

Moet je voor de Knutshøe hike entree betalen?

Nee, voor de Knutshøe hike hoef je geen entree te betalen, ook betaal je geen parkeerkosten. 

Wat moet je meenemen tijden de Knutshøe wandeling?

Waar overnachten in de buurt van de Knutshøe hike?

Visit Skjolden Brygge heeft een geweldig uitzicht en ligt op een top locatie. De huisjes zien er allemaal heel leuk uit en zijn ook nog eens te boeken voor minder dan €120,- per nacht. Jotunheimen Husky Lodge moet je echt boeken als je een hondenliefhebber bent. Hier ga je genieten van alle aandacht van de Husky’s. De appartementen zijn recent gerenoveerd. 

Bessheim Fjellstue og Hytter is een klassieke Noorse cottage, met schapen voor de deur, die je kunt boeken om meerder hikes te doen in de omgeving. Uiteraard behoort de Bessegen hike ook tot een van de opties! Ben je toch op zoek naar wat anders in de buurt? Bekijk hier alle opties. 

Wij hebben met onze camper geparkeerd op de GRATIS(!) parkeerplaats van de Knutshøe hike, zodat we de volgende dag daar ook vroeg konden gaan beginnen met wandelen. Er is niet heel veel parkeerplek rondom het startpunt, dus wij raden aan hier de dag van tevoren een beetje op tijd te zijn. Overigens stonden hier vooral mensen geparkeerd die een andere wandeling (misschien zelfs wel de Besseggen) gingen doen, want wij zijn tijdens het hiken echt niemand tegen gekomen. Je kunt natuurlijk ook met een reguliere auto parkeren op deze parkeerplaats.

Wandelen in Noorwegen, genieten toch?

Naast deze gave hike hebben we nog veel meer mooie hikes gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Preikestolen, Trolltunga en de Kjeragbolten? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, houd onze website en IG dan goed in de gaten.

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens de Knutshøe hike? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @Reisstel.nl

Pin dit artikel voor later

Pinterest pin Knutshoe hike

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *